Κατάληψη και πορεία από τους μαθητές του 1ου Λυκείου Λιβαδειάς

Κοινοποίηση στα Social Media

Σε κατάληψη του σχολείου τους προχώρησαν σήμερα οι μαθητές του 1ου Γενικού Λυκείου Λιβαδειάς εκφράζοντας έτσι τις αντιδράσεις τους στο «Νέο Λύκειο» που προωθεί η κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας.

Βασικό αίτημα η αλλαγή του προαγωγικού συστήματος και ο τρόπος επιλογής των θεμάτων στις εξετάσεις αφού οι μαθητές διαγωνίστηκαν σε διαφορετικά θέματα με διαφορετικό βαθμό δυσκολίας γεγονός που κατά συνέπεια προάγει την ανισότητα.

«Τώρα που οι μάσκες έπεσαν μπορούμε ελεύθερα κάνοντας τον απολογισμό της περσινής χρονιάς να πούμε πως το «Νέο Λύκειο» δεν ήταν τόσο δίκαιο και αξιοκρατικό όπως υποστηρίχτηκε ενώ η διαβαθμισμένη δυσκολία του δεν εφαρμόστηκε ποτέ στην πράξη», αναφέρει σχετική ανακοίνωση του 15μελους Μαθητικού Συμβουλίου του 1ου ΓΕΛ Λιβαδειάς ενώ παράλληλα οι μαθητές τονίζουν: «Υποβληθήκαμε σε εξετάσεις πανελλαδικού χαρακτήρα πάνω σε ανόμοια και άνισα θέμα σε επίπεδο δυσκολίας».

Ακόμα κάνουν λόγο για ανάδειξη της παπαγαλίας αλλά και της παραπαιδείας υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι ήδη υπάρχουν μαθητές που εγκατέλειψαν το Λύκειο.

«Ο αγώνας για να καλυφθεί η απαραίτητη ύλη που δεχόταν διαρκώς αλλαγές ήταν εξοντωτικός τόσο για εμάς όσο και για τους καθηγητές μας. Η παπαγαλία έγινε τρόπος μάθησης, τα ποσοστά βαθμοθηρίας αυξήθηκαν και ο ανταγωνισμός κυριάρχησε. Η παραπαιδεία αναδείχθηκε ο μεγάλος «νικητής», αρκετοί μαθητές επανεξετάστηκαν και ένα μεγάλο ποσοστό εγκατέλειψε το γενικό λύκειο», τονίζουν χαρακτηριστικά.

Επισημαίνουν επίσης ότι και φέτος οι μαθητές της Α΄ τάξης αντιμετωπίζουν τις ίδιες δυσκολίες ενώ οι μαθητές της Β΄ συνεχίζουν «να βαδίζουν στα τυφλά» αφού δεν γνωρίζουν τα αναγκαία ώστε να προετοιμαστούν για την Γ Λυκείου.

«Καταβάλουμε τεράστιες προσπάθειες γνωρίζοντας πως θα ακολουθήσουμε ένα μονόδρομο με περιορισμένες επαγγελματικές επιλογές. Βιώνοντας λοιπόν όλα αυτά απαιτούμε κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων και άμεση, έγκυρη πληροφόρηση», σημειώνουν οι μαθητές και καταλήγουν: «Διεκδικούμε μια εκπαίδευση όπως την ονειρευόμαστε και σας θέλουμε συμπαραστάτες, γονείς και καθηγητές στον αγώνα μας. Λέμε όχι στους οδοστρωτήρες των ονείρων μας. Εξάλλου οι ονειροπόλοι δεν δαμάζονται».

Τέλος οι μαθητές δηλώνουν ικανοποιημένοι από την συμπαράσταση των καθηγητών τους και των γονέων αφού όπως λένε «μπορεί να μην είναι όλοι στο πλευρό μας, ωστόσο η συμπαράσταση είναι μεγαλύτερη απ΄ ότι αναμενόταν».