Μαύρη χρονιά το 2012 για τους δημοσιογράφους

Κοινοποίηση στα Social Media

Το 2012 ήταν μια μαύρη χρονιά για τους δημοσιογράφους, καθώς 132 σκοτώθηκαν εν ώρα καθήκοντος, αριθμός-ρεκόρ, όπως ανακοίνωσε το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου (IIP) με έδρα τη Βιένη.

«Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό νεκρών δημοσιογράφων από τότε που το IIP έχει ξεκινήσει να καταγράφει συστηματικά τους βίαιους θανάτους δημοσιογράφων, δηλαδή από το 1997», αναφέρει το Ινστιτούτο σε ανακοίνωσή του.

«Το προηγούμενο ρεκόρ είχε καταγραφεί το 2009 με 110 νεκρούς δημοσιογράφους, εκ των οποίων 32 στη διαβόητη σφαγή του Μαγκιντανάο στις Φιλιππίνες», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση. Το 2011, 102 δημοσιογράφοι έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια του ρεπορτάζ.

Σύμφωνα με την διευθύντριά του IIP Άλισον Μπέθελ-ΜακΚένζι, «είναι απλώς απίστευτο ότι τόσοι δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν το 2012».

Εξάλλου, «οι παραδοσιακά πιο επικίνδυνες χώρες για τους δημοσιογράφους είναι κυρίως το Πακιστάν, η Σομαλία, οι Φιλιππίνες, η Ονδούρα, το Μεξικό και η Βραζιλίας», ενώ «μόνο στη Συρία 31 δημοσιογράφοι και 8 πληροφοριοδότες σκοτώθηκαν» στη διάρκεια των συγκρούσεων μεταξύ των ανταρτών και του στρατού του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Στη δεύτερη θέση των πιο επικίνδυνων χωρών για τους δημοσιογράφους βρίσκεται για το 2012 η Σομαλία, όπου σκοτώθηκαν 16 δημοσιογράφοι.

Μεταξύ των άλλων χωρών που αποδείχθηκαν επικίνδυνες για τους δημοσιογράφους περιλαμβάνονται το Πακιστάν (8 νεκροί), η Βραζιλία (5 νεκροί), η Κολομβία και η Ονδούρα (τρεις νεκροί σε κάθε μία από τις χώρες) και το Μεξικό (7 νεκροί).

Όσον αφορά τους περιορισμούς και τα εμπόδια στην ελευθέρια του Τύπου το IIP καταγγέλλει, σε διαφορετικό βαθμό, τις ΗΠΑ, την Αργεντινή, την Κούβα, τον Ισημερινό, την Κίνα, το Νεπάλ, την Αίγυπτο, το Ισραήλ, τη Λευκορωσία, τη Βρετανία, την Ελλάδα και τη Ρωσία.

Η Τουρκία αποτελεί ένα ξεχωριστό κεφάλαιο με περίπου 70 φυλακισμένους δημοσιογράφους, «παγκόσμιο ρεκόρ», σύμφωνα με το Ινστιτούτο.

Στις 18 Δεκεμβρίου οι Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα (RSF) και η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ) είχαν ανακοινώσει διαφορετικούς απολογισμούς για το 2012: 88 δημοσιογράφοι νεκροί, σύμφωνα με τους RSF και 67, σύμφωνα με την CPJ.

Από το: www.nonews-news.blogspot.gr