Αύξηση των κρουσμάτων καρκίνου του παχέος εντέρου σε νεαρά άτομα

Κοινοποίηση στα Social Media
Νέα Υόρκη
Επιστημονική ανησυχία προκαλεί η αύξηση των κρουσμάτων καρκίνου του παχέος εντέρου σε άτομα 20-49 ετών, σύμφωνα με στοιχεία από πρόσφατη αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο JAMA Surgery. Πάντως, η συγκεκριμένη μορφή καρκίνου εμφανίζει σταδιακή μείωση στα άτομα άνω των 50 ετών.

Οι ερευνητές του Αντικαρκινικού Κέντρου MD Anderson του Πανεπιστημίου του Τέξας, στο Χιούστον, με επικεφαλής την Δρ Κριστίνα Μπέιλι, εκτιμούν ότι τα επόμενα 15 χρόνια πάνω από ένας στους δέκα καρκίνους στο κόλον, το κεντρικό τμήμα του παχέος εντέρου, και σχεδόν ένας στους τέσσερις καρκίνους στον ορθόν, το τελευταίο τμήμα του παχέος εντέρου πριν τον πρωκτό, θα διαγνωστούν σε ασθενείς κάτω των 50 ετών.

Αν και οι συχνές προληπτικές εξετάσεις, ιδίως η κολονοσκόπηση, έχουν συμβάλει σημαντικά τα τελευταία χρόνια στη σταδιακή μείωση των περιστατικών ορθοκολικού καρκίνου (με ρυθμό περίπου 1% ετησίως μετά το 1975), ωστόσο ο προληπτικς έλεγχος δεν θεωρείται σήμερα αναγκαίος στα άτομα πριν τηνηλικία των 50 ετών. Αυτό έχει συντελέσει σε μια αύξηση των περιστατικών στις νεότερες ηλικίες και μάλιστα τα περιστατικά περιλαμβάνουν συνήθως καρκίνους σε πιο προχωρημένη μορφή και άρα πιο δύσκολα αντιμετωπίσιμους. Η ετήσια αύξηση των περιστατικών είναι της τάξης του 2% για τα άτομα 20 έως 34 ετών και 0,40% για τους ανθρώπους 35 έως 49 ετών.

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι η τρίτη συχνότερη μορφή καρκίνου μεταξύ των ανδρών και των γυναικών και η τρίτη συχνότερη αιτία θανάτου από καρκίνο. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι έως το 2020 και το 2030 στις ΗΠΑ θα υπάρξει μια μείωση κατά 23% και 41% των περιστατικών αντίστοιχα για τα άτομα άνω των 50 ετών, ενώ αντίθετα μια αύξηση κατά 38% και 90% αντίστοιχα μεταξύ των ατόμων 20 έως 34 ετών.

Πρόκειται για μια «ανησυχητική τάση» που υποχρεώνει τους επιστήμονες να ερευνήσουν σε βάθος τις αιτίες που τα νεαρά άτομα είναι όλο και πιο επιρρεπή στον καρκίνο του εντέρου. Και ενδεχομένως μελλοντικά να αλλάξουν και οι σημερινές κατευθυντήριες οδηγίες για την προληπτική κολονοσκόπηση από την ηλικία των 50 ετών και έπειτα.

Πάντως, οι γιατροί υπενθυμίζουν ότι, η παχυσαρκία, η έλλειψη σωματικής άσκησης και μια διατροφή πλούσια σε κόκκινο κατεργασμένο κρέας, αποτελούν παράγοντες κινδύνου για εκδήλωση καρκίνου του παχέος εντέρου ανεξαρτήτως ηλικίας.

από http://health.in.gr/