Στην τροποποίηση του προϋπολογισμού του 2014 έδωσε έμφαση η αντιπολίτευση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς

Κοινοποίηση στα Social Media

«Αρωγό» της συγκυβέρνησης «στην περικοπή του Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος Στερεάς Ελλάδας», χαρακτήρισε την Περιφερειακή Αρχή του Κώστα Μπακογιάννη ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Βαγγέλης Αποστόλου κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου

Στη συνεδρίαση δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην έγκριση απόφασης της 7ης  τροποποίησης του προϋπολογισμού της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας για το 2014.

Μετά την εισήγηση του θέματος από τον Περιφερειάρχη Κ. Μπακογιάννη ο κ. Αποστόλου σημείωσε σχετικά: «ως παράταξη και από το πρόγραμμα μας θα διεκδικούμε πόρους και θα είμαστε διεκδικητικοί ακόμα και αν είχαμε μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μπροστά μας και αυτό που ο περιφερειάρχης βάφτισε ως νοικοκύρεμα και προσαρμογή, καμία σχέση δε μπορεί να έχει με το διεκδικητικό χαρακτήρα που οφείλουμε να έχουμε ως Περιφερειακό Συμβούλιο.

Τόνισε επίσης ότι ο κ. Μπακογιάννης «δεν είχε το δικαίωμα να προβεί σε εκπτώσεις στο Αναπτυξιακό πρόγραμμα  που είχε ήδη εγκριθεί για την πενταετία» ζητώντας παράλληλα από τους περιφερειακούς συμβούλους να πιέσουν και οι ίδιοι ώστε να γίνει ουσιαστική συζήτηση για το θέμα.

«Έχετε πληροφορηθεί ως περιφερειακοί σύμβουλοι τι συμβαίνει, τι θα πείτε σε όσους σας ρωτήσουν στις περιφερειακές ενότητες σας;», είπε και αφού εξέφρασε την διαφωνία του στις τροποποιήσεις «αυτού του είδους τις διαδικασίες και πρακτικές» κατέληξε: «Θέλουμε συγκεκριμένη ενημέρωση για το θέμα, λίστα των έργων που κόβεται και μια συζήτηση έστω με τις τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας».

Από την πλευρά της Λαϊκής Συσπείρωσης οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι  Γιώργος Μαρίνος και Γιώργος Γκικόπουλος έθεσαν μεταξύ των άλλων  και ζητήματα που αφορούν  στην έλλειψη μέτρων και υποδομών αντιπλημμυρικής προστασίας , αναφερόμενοι ταυτόχρονα «στις πολιτικές ευθύνες των κυβερνήσεων της Ν.Δ και του ΠΑΣΟΚ, αλλά και των τοπικών αρχών» και στάθηκαν στην ανάγκη λήψης μέτρων για τον Σπερχειό, το Βοιωτικό Κηφισό, το Ληλάντιο Πεδίο , τις πόλεις  της Στερεάς κ.α.

Επίσης έθεσαν το ζήτημα του άμεσου ελέγχου σχολείων , νοσοκομείων , γενικότερα μαζικών χώρων και την εφαρμογή προγράμματος αντισεισμικής θωράκισης και ανέδειξαν τα προβλήματα των κρεμμυδoπαραγωγών της περιοχής, την ανάγκη επιστροφής του ΦΠΑ στους αγρότες ενώ επανέφεραν το ζήτημα της Κωπαίδας.

Ακόμα καυτηρίασαν «την αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης και Ε.Ε για τον περιορισμό των κονδυλίων στην περιφέρεια και στους δήμους, τις μεγάλες περικοπές στον προϋπολογισμό και τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση αναγκαίων έργων στην Περιφέρεια Στερεάς».

Από τα «πυρά» δεν γλύτωσε ούτε ο  ΣΥΡΙΖΑ που χρησιμοποιεί «άσφαιρη φρασεολογία» ενώ κατήγγειλαν και «τον επικίνδυνο ρόλο της εγκληματικής , φασιστικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής».

Στην ίδια συνεδρίαση σειρά ερωτήσεων κατέθεσε ο Κώστας Χαϊνάς εστιάζοντας στον Περιφερειακό Χωροταξικό Σχεδιασμό και στο θέμα  της αναθεώρησης του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αστικών Απορριμμάτων ενώ κατέθεσε και πρόταση για συζήτηση της πρόσκλησης του Υπουργείου Εργασίας για Περιφερειακές Συμπράξεις, της Περιφέρειας, με τους ΟΤΑ τους συνδικαλιστικούς φορείς εργοδοτών και εργαζομένων, ιδιωτικούς φορείς κ.ά. για θέματα προώθησης και υποστήριξης της κοινωνικής επιχειρηματικότητας.

Τέλος σε ότι αφορά το θέμα της αναθεώρησης του προϋπολογισμού του έτους 2014 ανέδειξε το θέμα των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών «όχι ως μια απλή υποχρέωση κάποιας υπουργικής απόφασης αλλά ως μια ανάγκη σωστής, ορθολογικής και αποτελεσματικής διαχείρισης των οικονομικών πόρων της Περιφέρειας».

Καταλήγοντας τόνισε ότι «το πρόβλημα της απένταξης έργων ή της μείωσης των προϋπολογισμών τους που καλείται να διαχειριστεί το  σημερινό ΠΣ είναι αποτέλεσμα της πελατειακής λειτουργίας της Περιφέρειας και των παλιών Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων».