Με βροχή και χωρίς παρέλαση η 28η Οκτωβρίου στη Λιβαδειά

Κοινοποίηση στα Social Media

Με δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ναό κορυφώθηκαν την Τρίτη στη Λιβαδειά οι εκδηλώσεις στο πλαίσιο του εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου αφού η μαθητική παρέλαση ματαιώθηκε λόγω της συνεχούς βροχόπτωσης.

Μετά τη δοξολογία που τελέσθηκε παρουσία εκπροσώπων των τοπικών αρχών, εκπαιδευτικών, μαθητών και πλήθους κόσμου ακολούθησε η εκφώνηση του Πανηγυρικού της ημέρας, επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο Πεσόντων και κατάθεση στεφάνων.

Για μια ακόμη χρονιά λόγο της κρίσιμης περιόδου που διανύουμε τόσο σε επίπεδο χώρας όσο και διεθνώς στον εορτασμό δόθηκε έμφαση στο μήνυμα για την διατήρηση της ειρήνης και την εντατικοποίηση των δράσεων προς τον συγκεκριμένο στόχο με την συστράτευση όλων.

Έμφαση επίσης δόθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης της ιστορικής μνήμης για τα εγκλήματα του ναζισμού και του φασισμού από τα οποία δεινοπάθησε η χώρα την περίοδο της κατοχής.

Τονίστηκαν ιδιαίτερα ο ηρωισμός και οι θυσίες των ελλήνων για την πατρίδα και την ελευθερία καθώς και η προβολή των αξιών θεμελιώδους σημασίας όπως η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η καταπολέμηση εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας, ο σεβασμός της διαφορετικότητας και η προάσπιση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

«Η αντίσταση του ελληνικού λαού κατά της φασιστικής ένοπλης επίθεσης και στη συνέχεια κατά των κατακτητών του αποτελεί μια από τις κορυφαίες στιγμές για την ιστορίας μας» τόνισε στον Πανηγυρικό ο Διευθυντής του 8ου Δημοτικού Σχολείου Λιβαδειάς Μιχάλης Γιαννιός.

Τόνισε δε πως αν η 25η Μαρτίου είναι «το απελπισμένο ξέσπασμα από ένα καταπιεσμένο λαό αλλά αποφασισμένο να κερδίσει την λευτεριά του»  ότι η 28η Οκτωβρίου είναι «η διακήρυξη της αξιοπρέπειας» από ένα λαό λεύτερο που δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να επιβουλευτεί τη λευτεριά του.

«Σήμερα 74 χρόνια μετά το ’40 με την οικονομική κρίση την ανεργία των φτώχεια και την αποψίλωση των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων στην πατρίδα μας, που δεν είναι φυσικά φαινόμενα αλλά αποτέλεσμα της συσσώρευσης του πλούτου στα χέρια των λίγων είναι χρέος μας να σκύψουμε στη θυσία και την ενότητα των ελλήνων του ’40 και με ομοψυχία, ενότητα και αλληλοβοήθεια να αντιμετωπίσουμε τον οικονομικό πόλεμο της πατρίδας μας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γιαννιός.

Η Δήμαρχος Λεβαδέων Γιώτα Πούλου τόνισε μεταξύ άλλων: «Η 28η Οκτωβρίου 1940 αποτελεί ορόσημο στην ένδοξη ελληνική ιστορία, καθώς ένας ολόκληρος λαός αντιστάθηκε με σθένος στο τελεσίγραφο της τότε ιταλικής φασιστικής διοίκησης για μια άνευ όρων υποταγή των Ελλήνων.

Ο ελληνικός λαός με αυταπάρνηση και ηρωισμό δεν δίστασε ούτε μια στιγμή απέναντι στα ξένα στρατεύματα, αγωνίστηκε μέχρι εσχάτων για να διασφαλίσει την ανεξαρτησία και την αυτοδιάθεση του, γράφοντας τις θαυμάσιες σελίδες του ηρωικού Έπους του ’40».

Και κατέληξε: «Η επέτειος του «ΟΧΙ» θα πρέπει να μας εμπνέει και να μας καθοδηγεί, ιδιαίτερα στις σημερινές δύσκολες στιγμές που βιώνουμε, ώστε με τον ίδιο αδιάλλακτο τρόπο να εκφράζουμε την απόλυτη άρνηση μας απέναντι σε κάθε φαινόμενο φασισμού και σε κάθε πρακτική ή εντολή που υπονομεύει τη δημοκρατία, την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και τον πλουραλισμό».

ep9

ep8

ep7

ep6

ep5

ep3

ep4

ep10

ep11

ep2