Σε μείωση των τροφείων στους βρεφονηπιακούς σταθμούς προχώρησε ο Δήμος Λεβαδέων

Κοινοποίηση στα Social Media

Σε μείωση των τροφείων στους βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς προχώρησε ο δήμος Λεβαδέων ενώ παράλληλα η δήμαρχος Γιώτα Πούλου δεσμεύτηκε για την κατάθεση ολοκληρωμένης πρότασης το 2015.

Από την αντιπολίτευση θεωρήθηκε ως θετικό βήμα ωστόσο προτάθηκε αύξηση του ορίου στο οικογενειακό εισόδημα για την μη καταβολή τροφείων

«Η μείωση των τροφείων είναι σε θετική κατεύθυνση και την ψηφήσαμε υπάρχουν όμως πολλά άλλα ανοιχτά θέματα στο δήμο. Έχουμε δώσει ωστόσο μια πίστωση χρόνου στη δήμαρχο να ενημερωθεί καλύτερα να ανασυνταχτεί γιατί τώρα βρίσκεται σε αδυναμία και το αμέσως επόμενο διάστημα ως συνδυασμός θα καταθέσουμε στο Δ.Σ. συγκεκριμένες προτάσεις το καλό της πόλης», σημείωσε ο Αλέκος Μητάς από την παράταξη του Άρη Ρούσσαρη.

Ο Νώντας Κοτσικώνας κατέθεσε ξεχωριστή πρόταση τονίζοντας ότι υπάρχουν δήμοι με μηδενικά τροφεία ή μεγάλο όριο εισοδήματος για απαλλαγή.

«Κάθε μείωση είναι σε θετική κατεύθυνση πλειν όμως η συγκεκριμένη μείωση έτσι όπως προτάθηκε δεν ανταποκρίνεται στις σημερινές πολύ μεγάλες οικονομικές ανάγκες των λαϊκών νοικοκυριών», τόνισε και συμπλήρωσε ότι «υπάρχουν πολλοί δήμοι που διαμορφώνουν τα τροφεία σε πολύ χαμηλά επίπεδα» αναφέροντας τους δήμους που διοικεί η «Λαϊκή Συσπείρωση»  τον δήμο Πετρούπολης με μηδενικά και τον δήμο της Πάτρας όπου μέχρι το οικογενειακό εισόδημα των 25.000 ευρώ δεν πληρώνουν τροφεία.

Για «θετικό βήμα» μίλησε ο Γιώργος Ζιώγας σχολιάζοντας την εισήγηση της δήμαρχου Γιώτας Πούλου υπογραμμίζοντας όμως ότι «η κλίμακα που παρουσίασε δεν ήταν αυτή που έρεπε». Όπως είπε ο κ. Ζιώγας τα υψηλότερα εισοδήματα έπρεπε να πληρώσουν υψηλότερα τροφεία σε σχέση με τα χαμηλότερα εισοδήματα.

«Η μείωση των τροφείων είναι θετική, το ορθό όμως είναι να μην υπάρχουν καθόλου τροφεία στους παιδικούς σταθμούς διότι πρέπει να είμαστε τρισευτυχισμένοι που υπάρχουν έστω και λίγα παιδιά για να πάνε στους παιδικούς και τους βρεφονηπιακούς σταθμούς μας», επεσήμανε ο Αλέκος Καρκάνας και κατέληκε: «Εμείς ως «Αξιοκρατία» διαφωνήσαμε γα τα ποσά. Μέχρι το ποσό των 10.000 ευρώ ετήσιου εισοδήματος να μην πληρώνει κανείς δεδομένου οτι αυτό είναι όριο φτώχιας για δύο άτομα φανταστείτε λοιπόν αν υπάρχει και παιδί».

Η δήμαρχος Γ. Πούλου δήλωσε σχετικά: «Μετά από απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής φέραμε στο ΔΣ το θέμα της μείωσης των τροφείων η οποία στο σύνολό της ξεπερνά το 40%. Η μείωση δεν είναι ενιαία αλλά γίνεται αναλογικά σε σχέση με τα εισοδήματα. Ήταν μια προεκλογική μας δήμευση στο πλαίσιο των ενεργειών και των προσπαθειών που καταβάλουμε για να βελτιώσουμε τις συνθήκες και να δώσουμε μια βοήθεια στις οικογένειες που πραγματικά έχουν ανάγκη».

Η κ. Πούλου ταυτόχρονα έκανε γνωστό ότι δεν είναι η πλήρης πρόταση για την λειτουργία των βρεφονηπιακών και ότι το 2015 θα κατατεθεί ολοκληρωμένο σχέδιο στο οποίο πολύ πιθανόν να προβλέπεται μια αύξηση των τροφείων για τα υψηλά εισοδήματα στα οποία φέτος διατηρήθηκε το ποσό των 70 ευρώ δεδομένου ότι με το ποσό αυτό είχαν γίνει ήδη δεκτά τα παιδιά στους σταθμούς του δήμου.

Να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης «άναψαν» τα αίματα μεταξύ της πλειοψηφίας και της παράταξης της «Λαϊκής Συσπείρωσης» με αφορμή ένα ψήφισμα για ενέργειες στήριξης όσων δημοτών έχουν ανάγκη που κατέθεσε ο Ν. Κοτσικώνας.

«Φέραμε ένα ψήφισμα στο Δημοτικό Συμβούλιο για την ανακούφιση των μακροχρόνια ανέργων και των λαϊκών νοικοκυριών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης. Ζητήσαμε από τον δήμο μέσω του ψηφίσματος αυτού να πάρει συγκεκριμένα μέτρα όπως μείωση των δημοτικών τελών ή ακόμα και απαλλαγή για μακροχρόνια ανέργους αλλά και μέτρα πίεσης της κυβέρνησης προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα ζητήματα επιβίωση των οικογενειών αυτών», δήλωσε ο κ. Κοτσικώνας και κατέληξε: «Με έκπληξη διαπιστώσαμε όμως ότι η δήμαρχος δεν έχει όρεξη να συζητήσει το θέμα παρά τα όσα αντίθετα λέει στην πραγματικότητα αρνήθηκε να τεθεί το ζήτημα με διάφορες προφάσεις όπως για παράδειγμα ότι τα μέτρα έχουν οικονομικό αντίκτυπο στο δήμο».

Επίσης έκανε γνωστό ότι ο συνδυασμός του θα επανέλθει στο θέμα σε επόμενη συνεδρίαση με πιο συγκεκριμένο ψήφισμα προκειμένου να τοποθετηθούν επί του θέματος όλες οι παρατάξεις του Δ.Σ.

Η Γιώτα Πούλου συμφώνησε ότι οι ομάδες του πληθυσμού του δήμου που υποφέρουν πρέπει να έχουν συμπαράσταση και βοήθεια τόσο με μέτρα από την κεντρική διοίκηση όσο και από το δήμο ξεκαθάρισε ωστόσο ότι όπως ήταν το ψήφισμα προέκυπταν προβλήματα σε σχέση με την λειτουργία του δήμου και κυρίως ε ότι αφορά τα ανταποδοτικά τέλη.

«Στο ψήφισμα αναφέρονταν διεκδικήσεις σχετικά με τα τιμολόγια της ΔΕΗ και της ΔΕΥΑΛ αλλά και για τα δημοτικά τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού. Η άποψη μας είναι ότι το θέμα αυτό δεν μπορεί να περάσει μέσα από ένα τέτοιο ψήφισμα διότι για παράδειγμα τα τέλη της καθαριότητας που είναι ανταποδοτικά αν ξαφνικά καταργηθούν για το 30% των δημοτών που σήμερα είναι άνεργοι θα πρέπει να επιβαρύνουν ακαριαία οι υπόλοιποι δημότες διότι λόγω του ανταποδοτικού χαρακτήρα το κενό δεν μπορεί αν καλυφθεί από αλλού» , είπε ο κ. Πούλου.

Και κατέληξε: «Βεβαίως είπαμε ότι οι διεκδικητικές προτάσεις είναι δεκτές και οτι μπορούμε με συγκεκριμένες προτάσεις που θα δούμε με τις οικονομικές μας υπηρεσίες να δημιουργήσουμε στην πορεία ένα νέο πλαίσιο με διαφορετικούς κανονισμούς για την στήριξη όσων έχουν ανάγκη».

ds3

ds4

ds2