Κινδύνους για την ασφάλεια των πολιτών εγκυμονεί η διέλευση των φορτηγών μέσα από τη Χαιρώνεια

Κοινοποίηση στα Social Media

Σε συμβολική κατάληψη της παλαιάς Εθνικής οδού και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας προχώρησαν την Παρασκευή κάτοικοι της Χαιρώνειας και φορείς της ευρύτερης περιοχής απαιτώντας να δοθεί λύση στο πρόβλημα με την αυξημένη διέλευση φορτηγών μέσα από την κατοικημένη περιοχή λόγο της υψηλής τιμής των διοδίων.

Οι κάτοικοι της Χαιρώνειας με αφορμή το πρόσφατο περιστατικό με το φορτηγό που έσπειρε τον τρόμο όταν έσπασαν οι πλαϊνές πόρτες του και έπεσαν από αυτό μπάλες βαμβακιού μέσα στην Χαιρώνεια, χωρίς ευτυχώς να τραυματιστεί κανείς (σημειώθηκαν μόνο υλικές ζημιές), εξέφρασαν την αγανάκτηση και τους φόβους τους ότι αν άμεσα δεν ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα ο κίνδυνος να υπάρξουν θύματα είναι ορατός.

«Το πρόβλημα είναι τεράστιο κινδυνεύουν οι ζωές μας και όχι μόνο οι δικές μας εδώ στη Χαιρώνεια αλλά σε όλα τα χωριά που διασχίζει η παλαιά εθνική. Εμείς εδώ είμαστε ένα χωριό με τουρισμό και επισκεψιμότητα στο Μουσείο, που θέλουμε να αναδείξουμε. Έτσι όμως δεν γίνεται. Πρέπει η πολιτεία πριν θρηνήσουμε θύματα να κάνει κάτι να μειώσει έστω την τιμή των διοδίων, στη Θήβα και την Τραγάνα για να επιστρέψουν τα φορτηγά στην Εθνική», τόνισε ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Θανάσης Καρανάσος.

Οι Αντιδήμαρχοι  Κώστας Καπλάνης Γιώργος Κωτσαδάμ και Θανάσης Φορτώσης τόνισαν την σοβαρότητα του προβλήματος που είναι συνέπεια της αυξημένης τιμής των διοδίων ανέδειξαν τους κινδύνους που εγκυμονούν και τόνισαν την ανάγκη για άμεση επίλυση.

Ο Νώντας Κοτσικώνας σημείωσε ότι το ζήτημα αφορά όλη τη χώρα, υπογράμμισε ότι «η ανάλγητη οικονομική πολιτική με τα διόδια είναι φανερό ότι πλέον γίνεται εγκληματική» και υποστήριξε ότι «οι δρόμοι πρέπει να είναι ασφαλής και ελεύθεροι για το κοινό», τασσόμενος υπέρ της κατάργησης των διοδίων.

Ο Γιώργος Ζιώγας αφού επεσήμανε ότι το 80% των φορτηγών από Αθήνα προς Λαμία, περνάει από τη παλαιά Εθνική για αποφυγή των διοδίων και ζήτησε το θέμα να συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο με την συμμετοχή όλων των γειτονικών δήμων που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα υπογράμμισε ότι πρέπει άμεσα να μειωθεί η τιμή διότι αν αυτό δεν συμβεί η αστυνόμευση από μόνη της δεν αρκεί για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Τις ανησυχίες των κατοίκων της περιοχής επιβεβαιώνουν και τα αποτελέσματα μελέτης της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας που αναφέρει ότι στο 12ωρο περνούν συνολικά από το επαρχιακό οδικό δίκτυο περισσότερα από 700 φορτηγά.

«Το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο, σύμφωνα με έκθεση της τεχνικής υπηρεσίας της ΠΕ Βοιωτίας από τα δύο ρεύματα κυκλοφορίας περνούν κατά μέσο όρο 762 οχήματα», τόνισε χαρακτηριστικά η Αντιπεριφερειάρχης Βοιωτίας Φανή Παπαθωμά.

«Με το που αναλάβαμε ασχοληθήκαμε με το ζήτημα και λειτουργήσαμε συντονισμένα. Οι επιπτώσεις είναι πάρα πολύ δυσάρεστες και έχουν να κάνουν με την δυσχέρεια της κυκλοφορίας των οχημάτων, με την μείωση της ασφαλείας των πολιτών αλλά και με την φθορά του οδοστρώματος σε ένα συνολικό μήκος 168χλμ.», είπε η κ. Παπαθωμά και συμπλήρωσε: «Το φαινόμενο σύμφωνα με τις μετρήσεις των υπηρεσιών μας είναι πολύ έντονο στον δρόμο Θήβας – Λιβαδειάς (23 χλμ) και στον δρόμο Λιβαδειάς – Αράχωβας (39χλμ). Το πρώτο είναι πρόσφατης κατασκευής ενώ το δεύτερο της δεκαετίας του 70. Άρα και οι προδιαγραφές είναι ανύπαρκτες. Από την δική μας πλευρά προτείνονται λύσεις και γίνονται συγκεκριμένες ενέργειες από τον Περιφερειάρχη Κώστα Μπακογιάννη».