Τα… πεπραγμένα του Οργανισμού Κωπαΐδας από το 1989 βγήκαν στη φόρα το 2014

Κοινοποίηση στα Social Media

Αναστάτωση αλλά και προβληματισμός επικρατεί το τελευταίο διάστημα μετά τις απίστευτες καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας και αφορούν στη λειτουργία του Οργανισμού Κωπαΐδας από το 1989 μέχρι και σήμερα.

Σύμφωνα με μηνυτήρια αναφορά της διοίκησης του Οργανισμού Κωπαΐδας για την αναζήτηση τυχόν ποινικών ευθυνών υπαλλήλων της υπηρεσίας, για πράξεις και παραλείψεις έχουν συμβεί «σημεία και τέρατα».
Σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΟΚ τα μέλη του Οργάνου παρέλαβαν την έγγραφη απολογία του Διευθυντή Βασίλη Μιχάλη, στην οποία «εκλήθη με απόφαση της προηγούμενης συνεδρίασης του Δ.Σ. για συγκεκριμένα πειθαρχικά παραπτώματα που αναφέρονται σε αυτήν».
Το Δ.Σ. μάλιστα επέβαλε ως πειθαρχική ποινή, αργία μισού μήνα και «αυστηρά επίπληξη καθότι κατ’ επανάληψη δεν συμμορφώθηκε προς τις αποφάσεις του Προέδρου και του Δ.Σ. του Οργανισμού Κωπαΐδας, δεν μερίμνησε ώστε να υλοποιηθούν οι αποφάσεις του Δ.Σ. ως όφειλε, υπήρξε συνεχείς εμπαιγμός, και σκοπιμότητα για την συνεχιζόμενη καθυστέρηση στην σύνταξη των Ισολογισμών – Απολογισμών, για τα έτη 1989 έως και 2013».
Επίσης δεν έχουν κατατέθηκαν από τον ΟΚ στις προβλεπόμενες ημερομηνίες παρότι οι φορολογικές δηλώσεις 2012 και 2013, για να καταβληθούν οι φόροι, το περιουσιολόσιο (Ε-9), ώστε να πληρωθεί το ΕΤΑΠ ετών 2010, 2011, 2012 και 2013. Μάλιστα η κατάσταση που είχε διαμορφωθεί οδήγησε το Δ.Σ. με απόφασή του «να τα αναθέσει σε ανεξάρτητο λογιστικό γραφείο, με αποτέλεσμα προφανή οικονομική ζημιά».
Ακόμα και οι οφειλές των κληρούχων καλλιεργητών δεν απεστάλησαν εγκαίρως στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. για είσπραξη.
Η μηνυτήρια αναφορά προς τον Εισαγγελέα Πρωτοδικείου Λιβαδειάς για την διενέργεια εξέτασης τυχόν ποινικών ευθυνών αφορά τόσο τον Διευθυντή όσο και όποιον άλλο υπάλληλο του Ο.Κ. εμπλέκεται.
Και αυτό διότι τα περιστατικά δεν σταματούν εδώ.
Μεταξύ άλλων έχει σημειωθεί απώλεια καρτελών χρέωσης τελών άρδευσης των κληρούχων παραγωγών του Κωπαϊδικού πεδίου, αλλοίωση καρτελών χωρίς αντίστοιχα παραστατικά που να δικαιολογούν την διόρθωσή τους.
«Ευθύνεται μόνο ο σημερινός Διευθυντής» είναι το ερώτημα που θέτουν φορείς της περιοχής και αγρότες ζητώντας παράλληλα να διαλευκανθεί η υπόθεση.

Επίσης όπως έκανε γνωστό ο Βουλευτής Βοιωτίας του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Σταθάς και το πόρισμα του διαχειριστικού ελέγχου που διενεργήθηκε στον Οργανισμό Κωπαΐδας έχει διαβιβαστεί στον αρμόδιο εισαγγελέα.
Αναφερόμενος στα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας για τη λειτουργία του Οργανισμού, ο κ. Σταθάς έμμεσα κάλεσε τον περιφερειάρχη να μην παραλάβει την αρμοδιότητα αν δεν υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για τα χρέη και την περιουσία του Οργανισμού και αντιτάχθηκε σε οποιαδήποτε προσπάθεια ιδιωτικοποίησης στη διαχείριση και την άρδευση της Κωπαΐδας.

Από την πλευρά της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας η Αντιπεριφερειάρχης Φανή Παπαθωμά σχολίασε λέγοντας πως από την πλευρά της η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας προχωρεί τις διαδικασίες που αφορούν στην μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων του Ο.Κ. αλλά και τον διάλογο που έχει ξεκινήσει για την Κωπαΐδα ενώ για τα όσα έγιναν γνωστά για την λειτουργία του Οργανισμού σημείωσε ότι η δικαιοσύνη θα αποφανθεί.

Κ. Ξηρογιάννης:  Τόσο καιρό τι έκαναν;
Στην υπόθεση παρενέβη και ο πρώην Δήμαρχος Ορχομενού και νυν Δημοτικός Σύμβουλος Κώστας Ξηρογιάννης.
«Με μεγάλη έκπληξη, αλλά και ενδιαφέρον παρακολουθώ τις μέρες αυτές, συνεντεύξεις και ρεπορτάζ για τα τεκταινόμενα στον Οργανισμό Κωπαΐδας.
Διαβάζω την απόφαση της 5ης Σεπτεμβρίου 2014 του Διοικητικού Συμβουλίου και αναρωτιέμαι πως θα μπορούσε κανείς να τη σχολιάσει», τονίζει και προσθέτει: «Άν δεν γνωρίζαμε ότι από τις αποφάσεις του συγκεκριμένου Συμβουλίου εξαρτάται η οικονομική κατάσταση χιλιάδων νοικοκυριών, θα την προσπερνούσαμε την απόφαση αυτή χαμογελώντας και κουνώντας μελαγχολικά το κεφάλι. Όταν όμως πρόκειται για μια τόσο σοβαρή παρέμβαση στην οικονομία ολόκληρου του Νομού μας δεν είναι δυνατόν να μη θυμώσει κανείς με τη θλιβερή εικόνα που παρουσιάζει το Δ.Σ».
Ο Κ. Ξηρογιάννης αναρωτιέται πως τόσα χρόνια που το Δ.Σ διοικεί τον Οργανισμό και είχε δεχθεί τόσες και τόσες καταγγελίες «δεν είχε εντοπίσει τίποτα και τώρα που ουσιαστικά δεν υφίσταται γιατί έχει καταργηθεί με τον πρόσφατο νόμο, είδε ξαφνικά το φώς το αληθινό και ζητά εισαγγελική παρέμβαση και μάλιστα βρέθηκαν και τα εξιλαστήρια θύματα ο Διευθυντής και οι Υπάλληλοι;».
Δεν παραλείπει επίσης να υποστηρίξει ότι τα μέλη του Δ.Σ του Ο.Κ. θα έπρεπε να είχαν ήδη παραιτηθεί.
«Πώς όμως να αποφύγει κανείς να μη σχολιάσει ότι στην επιτροπή που πρόσφατα συγκρότησε, για να προτείνει το καινούργιο σχήμα λειτουργίας του Ο.Κ, ο νέος Περιφερειάρχης, έχει συμπεριλάβει και άτομα από το προαναφερόμενο Δ.Σ», υπογραμμίζει και καταλήγει: «Περιμένει αλήθεια πως έχουν τη δυνατότητα αυτοί να προτείνουν σοβαρή βιώσιμη λύση για τη μελλοντική λειτουργία του Οργανισμού; Είμαι βέβαιος ότι δεν έχει προσωπική άποψη και άλλοι τους πρότειναν. Θεωρώ ότι είναι ακόμη καιρός να επανορθώσει».