Στον Μορφωτικό Σύλλογο Λεβαδείας ο Θ. Σπυρόπουλος

Κοινοποίηση στα Social Media

Οι Βοιωτικές πόλεις Τανάγρας, Θήβας, Λιβαδειάς και Ορχομενού επίκεντρα Παιδείας, Πολιτισμού και Τεχνολογίας από την αρχαιότητα

Μια εκδήλωση εξαιρετικού αρχαιολογικού και ιστορικού ενδιαφέροντος πραγματοποίησε την Τετάρτη 1η Οκτωβρίου στις αίθουσές του (στέγη Σ. Σταθά) ο Μορφωτικός Σύλλογος Λεβαδείας.

Ο Σύλλογος της πόλης μας είχε τη χαρά και την τιμή να φιλοξενήσει τον καθηγητή, αρχαιολόγο και συγγραφέα κ. Θεόδωρο Σπυρόπουλο, ο οποίος είναι όχι μόνο γνωστός, αλλά και αγαπητός στην περιοχή μας, στην οποία έχει εργαστεί επί σειρά ετών φέρνοντας στο φως με την αρχαιολογική του σκαπάνη σημαντικά ευρήματα, που φώτισαν το μυθολογικό και ιστορικό παρελθόν της Βοιωτίας.

Ο κ. Σπυρόπουλος, ενώπιον πυκνού ακροατηρίου, μίλησε για την αξεπέραστη ακόμη και σήμερα τεχνολογική ανάπτυξη των προγόνων μας, με βάση κυρίως τα έργα αποστράγγισης της Κωπαΐδας, για τη δύναμη και τον πλούτο, ο οποίος αναδέχθηκε από τα μέγαρά τους, για το βαθύ θρησκευτικό συναίσθημα που αναδίδεται ακόμη και σήμερα από τους ναούς και τα αγάλματα, για τον ανθρωπισμό τους και τις μεταφυσικές ανησυχίες, όπως τις φανερώνει η ιδιαίτερη φροντίδα για τους νεκρούς, και τέλος για την καλαισθησία και την καλλιτεχνική τους ανάπτυξη που απεικονίζεται στις μοναδικές αναπαραστάσεις πάνω στις λάρνακες της Τανάγρας.

Ο κ. καθηγητής τεκμηρίωσε τα λεγόμενά του με φωτογραφίες από τα ανασκαφικά του ευρήματα – πολλές από τις οποίες δεν έχουν ακόμη δημοσιευτεί.

Μετά το πέρας της διάλεξης ο κ. Σπυρόπουλος απάντησε με προθυμία και κατανοητά στις απορίες του κοινού, που ήταν πολλές, ενδιαφέρουσες και κάλυπταν όλο τον ελληνικό χώρο.

Επιστέγασμα της βραδιάς ήταν η απόδοση στον κ. Σπυρόπουλο εκ μέρους του Μορφωτικού Συλλόγου τιμητικής πλακέτας, ως ελάχιστη επιβράβευση της πολυετούς προσφοράς του στο χώρο του Πολιτισμού και της Παιδείας. Την πλακέτα πρόσφερε μια μαθήτρια της Β’ Λυκείου, η Μαρία Καραβαγγέλη, το όνειρο της οποίας είναι να γίνει αρχαιολόγος, και έτσι βρέθηκε, ως εκπρόσωπος όλων των νέων που παλεύουν να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους, κοντά στον κ. Σπυρόπουλο, έναν αρχαιολόγο πρότυπο, αντλώντας κάτι από τις γνώσεις και τη λάμψη του.

Στο κλείσιμο της εκδήλωσης η πρόεδρος του Συλλόγου επισήμανε ότι η Βοιωτική γη είναι μια γη πλούσια όχι μόνο σε καρπούς αλλά και σε αρχαιολογικούς θησαυρούς, που ακόμη δεν έχουν αποκαλυφθεί, ώστε να αναδειχθεί το μεγαλείο της. Χρειάζονται συντονισμένες προσπάθειες από όλους, ώστε η Βοιωτία να έρθει στο πολιτιστικό προσκήνιο, στο όποιο έχει όλα τα εφόδια για να δεσπόζει.

Την όλη εκδήλωση στήριξε ένθερμα ο κ. Γεώργιος Σκλάβος, υπεύθυνος σχεδιασμού και επικοινωνίας του Κέντρου δια βίου μάθησης ΣΠΟΥΔΗ, ενώ το δείπνο που ακλούθησε προς τιμή του φιλοξενούμενου και ομιλητή αρχαιολόγου κ. Σπυρόπουλου πραγματοποιήθηκε χάρη στη συμπαράσταση του κ. Βλάση Πελεκη.

spyr2