Κόκκινα δάνεια και οι τρόποι αντιμετώπισης

Κοινοποίηση στα Social Media

Μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση από το Εργατικό Κέντρο Λιβαδειάς πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη το απόγευμα στο Επιμελητήριο Βοιωτίας με κύριο ομιλητή τον δικηγόρο Ιωνάθαν Κωνσταντίνου ενώ τοποθετήσεις έγιναν από τον δικηγόρο Θανάση Παντρευτή καθώς και από τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Λιβαδειάς Θανάση Καλογρηά.

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου Λιβαδειάς, της ΕΛΜΕ Βοιωτίας, του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Επαρχίας Λιβαδειάς, του Δικηγορικού Συλλόγου Λιβαδειάς, του Εμπορικού Συλλόγου, του Συλλόγου εργαζομένων ΙΚΑ Επαρχίας Λιβαδειάς και του Συλλόγου εργαζομένων στο Νοσοκομείο Λιβαδειάς.

Θέμα της εκδήλωσης ήταν η «Υπερχρέωση – Κόκκινα Δάνεια : Η ΜΑΥΡΗ ΖΩΗ ΜΑΣ» η οποία είχε ως στόχο να ενημερώσει τους πολίτες, τους εμπόρους και τους επιχειρηματίες για τα κόκκινα δάνεια και να τους δώσει κατευθυντήριες γραμμές για τον τρόπο που θα αντιμετωπίσουν την υπερχρέωση, δηλαδή την υπερβολική έκθεση σε δάνεια ή σε χρέη προς το Δημόσιο.
Να μην κρύβουν το πρόβλημα κάτω από το χαλί και να κινηθούν γρήγορα και αποτελεσματικά με ανθρώπους που γνωρίζουν το πρόβλημα και θα τους δώσουν μια άμεση λύση πρότεινε ο κ. Κωνσταντίνου σε όλους τους δανειολήπτες. Ενώ δεν παρέλειψε να χαρακτηρίσει «ψευδορυθμίσεις» που αποπροσανατολίζουν τον κόσμο, τις ρυθμίσεις που προωθούνται από την κυβέρνηση σε συνεργασία με την Τρόικα και οι οποίες αποσκοπούν στην «εξυπηρέτηση των διεθνών κορακιών, τους τοκογλύφους».
Με αφορμή την εκδήλωση ανακοινώθηκε και η ίδρυση ενός άτυπου κινήματος που θα συμμετέχουν μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου και μέλη του εργατικού κέντρου και στα οποία θα μπορούν να απευθύνονται όσοι θεωρούν ότι απειλούνται οι περιούσιες τους και οι επιχειρηματικές δράσεις τους. Στόχος τους θα είναι να τους παρέχονται νομικές συμβουλές ώστε να επιλύσουν το πρόβλημα τους.

« Η εκδήλωση αυτή προσπαθεί να δώσει κάποιες κατευθυντήριες γραμμές στους εμπόρους, στους πολίτες, στους αγρότες, οι οποίοι έχουν προβλήματα υπερχρέωσης και όταν λέμε υπερχρέωση εννοούμε υπερβολική έκθεση είτε σε δάνεια είτε σε χρέη προς το Δημόσιο», σημείωσε ο κ. Κωνσταντίνου.

Μεταξύ άλλων πρότεινε «να μην κρύβεται το πρόβλημα κάτω από το χαλί» και απευθυνόμενος στους πολίτες σημείωσε: «Κινηθείτε γρήγορα, αποτελεσματικά σε συνεννόηση με τους ανθρώπους που ξέρουν. Υπάρχουν άνθρωποι, οι οποίοι είναι διατεθειμένοι να βοηθήσουν, είναι γνώστες της καταστάσεως, μέσα από τις οργανώσεις μπορούν να σας βοηθήσουν, όχι να σας χαϊδέψουν αλλά να σας δώσουν μια λύση στα προβλήματα σας. Λύση άμεση, λύση η οποία δεν θα μας επιτρέψει σαν χώρα φτάσουμε στην κατάσταση της Ισπανίας, όπου εχθές έγινε το φαιδρό να απολυθεί και να διωχθεί ποινικά Πυροσβέστης επειδή δεν βοήθησε στην έξωση ενός δανειολήπτη. Είπε ο Ματίας Ρουίς: «Εγώ είμαι πυροσβέστης και εκπαιδεύτηκα για να σώζω ζωές όχι για να σώζω λαμόγια τραπεζίτες».

Για την συζήτηση με την Τρόικα υποστήριξε ότι «είναι κατασκευασμένη για να εξυπηρετεί τα διεθνή κοράκια, τους λεγόμενους τοκογλύφους, ακριβώς αυτές τις τράπεζες, όπως η Golden Sax μας έφεραν στο μνημόνιο με σκοπό να κερδίσουν απίστευτα ποσά».

Καταλήγοντας κάλεσε τους πολίτες να «ενταχθούν στα κινήματα και στις οργανώσεις για την προστασία των δικαιωμάτων τους» και έκανε γνωστό ότι και στη Λιβαδειά ιδρύθηκε ένα κίνημα «που θα έχει μια πλατιά συμμετοχή με την συμμετοχή μεταξύ άλλων του Δικηγορικού Συλλόγου και του Εργατικού Κέντρου ώστε να μην υπάρξει κανένας πλειστηριασμός, καμία δίκη ενάντια σε δανειολήπτη για χρέη τα οποία δεν μπορεί να πληρώσει από πραγματική αδυναμία».

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λιβαδειάς, κ. Παναγιώτης Αγνιάδης, μιλώντας για την εκδήλωση ανέφερε ότι ο εμπορικός και ο επιχειρηματικός κόσμος της Λιβαδειάς είναι θετικοί στην ίδρυση αυτού του άτυπου κινήματος, που θα επιληφθούν τα κόκκινα δάνεια τα οποία «στραγγαλίζουν όλη την οικονομία των μικρομεσαίων». Ταυτόχρονα, εξέφρασε την ελπίδα του στην πραγματοποίηση τέτοιων παρόμοιων εκδηλώσεων με στόχο τους την επίλυση των προβλημάτων των μικρομεσαίων.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λιβαδειάς, κ. Βασίλης Δαλαμάγκας, ανέφερε ότι τα κόκκινα δάνεια αποτελούν καίρια ζητήματα που απασχολούν τον επιχειρηματικό κόσμο ανά την Ελλάδα και τους πολίτες όσον αφορά τα καταναλωτικά και τα στεγαστικά δάνεια.
«Η υπερχρέωση έχει βαθιές ρίζες δεν είναι στοιχείο της σημερινής εποχής και μέσα από την συζήτηση πιστεύω ότι θα αναδειχτεί ποια φαινόμενα οδήγησαν στην υπερχρέωση και θα προταθούν τρόποι αντιμετώπισης τους», δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Δαλαμάγκας και κατέληξε αναφερόμενος σε λύση που προτείνει ο Δικηγορικός Σύλλογος για τις αγωγές τις αναγνωριστικές που έχουν προβλεφτεί από τον νόμο ώστε να μην εκτελούνται αποφάσεις κατά των πολιτών δεδομένου ότι απειλούνται σήμερα περιούσιες και επιχειρήσεις .

kokd2

kokd3