Ο ΑΠΟΔΗΛ φεύγει… η Επιτροπή Αθλητισμού έρχεται…

Κοινοποίηση στα Social Media

Στην κατάργηση του ΑΠΟΔΗΛ και τη σύσταση επιτροπών Αθλητισμού και Πολιτισμού αντιστοίχως δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λεβαδέων.

Αναλυτικότερα, η πρόταση της νέας δημοτικής αρχής να  καταργηθεί ο Αθλητικός και Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Λεβαδέων ( ΑΠΟΔΗΛ) και να συσταθούν δυο διαφορετικές γνωμοδοτικές επιτροπές με δεσμευτικό όμως χαρακτήρα για την δημοτική αρχή βρήκε την πλειοψηφική αποδοχή από τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου εκτός του κ. Ζιώγα, που ψήφισε κατά, και του κ. Καρκάνα που αρκέστηκε στην λευκή ψήφο.

Για υλοποίηση των προγραμματικών της δεσμεύσεων όσον αφορά στα θέματα του πολιτισμού και του αθλητισμού, έκανε λόγο η νέα Δήμαρχος, κ. Γιώτα Πούλου,  απαντώντας σε εκείνους που την κατηγόρησαν ότι κρύβονται πολιτικές σκοπιμότητες πίσω από την απόφαση να καταργηθεί ο ΑΠΟΔΗΛ. Ενώ, παράλληλα ανέφερε ότι υπήρχαν δυσλειτουργίες στον ΑΠΟΔΗΛ, που βάρυναν τον Δήμο και ότι ο Οργανισμός πέρα από τον αθλητισμό δεν ασχολιόταν με θέματα πολιτισμού .

« Ο ΑΠΟΔΗΛ δεν έχει προσωπικό, δεν έχει έναν διοικητικό υπάλληλο, δεν έχει  έναν υπάλληλο στα έσοδα, άρα όλες αυτές οι υπηρεσίες γίνονταν από τις υπηρεσίες του Δήμου» ανέφερε η νέα δήμαρχος και συνέχισε λέγοντας ότι «Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις απασχόλησαν λίγο τον ΑΠΟΔΗΛ, αφού Τροφώνια, Καρναβάλι, Πάσχα και άλλες εκδηλώσεις εθιμικού χαρακτήρα οργανώνονταν από τον Δήμο».

Όσο για την σύσταση των δυο επιτροπών ανέφερε ότι ένας από τους στόχους τους είναι η συνδρομή τους  στην οργάνωση της διεύθυνσης της Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Πολιτισμού στον Δήμο ενισχύοντας την με υπαλλήλους  και η οποία θα βοηθήσει τους δυο συγκεκριμένους τομείς που «έχουν μεγάλη βαρύτητα για την νέα δημοτική αρχή».

Θετικοί με την απόφαση για την κατάργηση του ΑΠΟΔΗΛ ήταν και οι παρατάξεις  του κ. Ρούσσαρη και του κ. Κοτσικώνα,  με τον κ. Αλέκο Μητά να δικαιολογεί την θετική ψήφο της παράταξης του κ. Ρούσσαρη εξηγώντας ότι ελπίζουν «να μην είναι μόνο επιτροπές αλλά ότι θα δώσουν μια ώθηση στον πολιτισμό και τον αθλητισμό της πόλης και του Δήμου».

Ως καίριους και κρίσιμους τομείς για την ποιότητα ζωής των Δημοτών χαρακτήρισε τον αθλητισμό και τον πολιτισμό ο κ. Νώντας Κοτσικώνας, δηλώνοντας ότι από πλευράς τους θα γίνονται προτάσεις, θα παρακολουθούν και θα ελέγχουν την δημοτική αρχή στην δράση των δυο τομέων.

Ωστόσο, όσον αφορά την κατάργηση του ΑΠΟΔΗΛ τόνισε  ότι ψήφισαν την πρόταση της Δημάρχου εξαιτίας του γεγονότος ότι «όλα αυτά τα χρόνια που λειτουργεί ο ΑΠΟΔΗΛ, τα τελευταία 4 χρόνια και παλιότερα ως ΔΑΟΛ, διαπιστώθηκε ότι είναι δυσκίνητος και παρουσιάζονταν προβλήματα στην λήψη σημαντικών αποφάσεων που πολλές φορές ήταν εις βάρος των συμφερόντων του Δήμου» . Χαρακτηριστικό παράδειγμα, όπως ανέφερε είναι το θέμα της διαχείρισης του Δημοτικού σταδίου και οι συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων εκεί.

Αντίθετος με την κατάργηση του ΑΠΟΔΗΛ δήλωσε ο κ. Ζιώγας αιτιολογώντας ότι «ο ΑΠΟΔΗΛ θα μπορούσε να λειτουργήσει καλύτερα, αν περιέλθουν όλες οι αθλητικές εγκαταστάσεις στον ΑΠΟΔΗΛ και θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από τους κατοίκους της περιοχής, τους δημότες κατά τον καλύτερο τρόπο, ενώ ταυτόχρονα θα διευκόλυνε πολύ και τις υπηρεσίες του Δήμου».

Παράλληλα, ο κ. Καρκάνας δικαιολογώντας την λευκή του ψήφο αναφέρε τα εξής : « Εμείς ψηφίσαμε λευκό γιατί δεν έχουμε την βεβαιότητα ότι η αντικατάσταση ενός νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου με μια επιτροπή συμβουλευτικού χαρακτήρα θα οδηγήσει τον αθλητισμό και τον πολιτισμό σε καλύτερα επίπεδα. Σέβομαι τα πρόσωπα που εκλέχτηκαν στις επιτροπές αυτές, αλλά είναι καθαρά συμβουλευτικού χαρακτήρα και δεν έχει νόημα η θέληση τους με την έννοια ότι θα περνάνε πρώτα από την Δήμαρχο και μετά από το ΔΣ».