Ναι στο παζάρι από το Δ.Σ. Λιβαδειάς, όχι σε ιδιώτη για την καθαριότητα του χώρου

Κοινοποίηση στα Social Media

Έντονη ήταν η αντιπαράθεση, μεταξύ πλειοψηφίας και μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Λεβαδέων, στον θέμα που αφορούσε στην ανάθεση της αποκομιδής των απορριμμάτων της εμποροπανήγυρης σε ιδιώτη. Σύσσωμη η ελάσσων μειοψηφία επιτέθηκε στη δήμαρχο Γιώτα Πούλου  κατηγορώντας την ότι ανοίγει κερκόπορτα για την ιδιωτικοποίηση των απορριμμάτων, σε αντίθεση με όσα υποστήριζε όταν ήταν στην αντιπολίτευση, ενώ και σύμβουλοι της πλειοψηφίας επικαλούμενοι ιδεολογικούς λόγους καταψήφισαν με αποτέλεσμα η πρόταση να μη συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό ψήφων και να απορριφθεί.

Από τη μεριά της η δήμαρχος εξέφρασε την πλήρη αντίθεση της στην ιδιωτικοποίηση και ζήτησε πίστωση χρόνου, καθώς όπως είπε ο Δήμος δεν έχει ούτε το προσωπικό ούτε το μηχανολογικό εξοπλισμό για να ανταποκριθεί  στις αυξημένες ανάγκες της περιόδου του παζαριού δεδομένου οτι η προηγούμενη δημοτική αρχή που έδινε την καθαριότητα της εμποροπανήγυρης σε ιδιώτη δεν είχε κάνει καμία προετοιμασία για το θέμα.

Στο θέμα παρενέβη και ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ επαρχίας Λιβαδειάς και με ανακοίνωση του εκφράζει την κάθετη αντίθεση στην ιδιωτικοποίηση τη αποκομιδής των απορριμμάτων απαντώντας έτσι εμμέσως πλειν σαφώς και στον Γιώργο Ζιώγα που άφησε αιχμές για τον πρόεδρο του Συλλόγου αν και δεν βρισκόταν στην συνεδρίαση.

ds2

Έμφαση στην καθαριότητα αλλά και την ασφάλεια έδωσε ο Αλέκος Μητάς.

«Συμφωνήσαμε στην τέλεση της εμποροπανήγυρις κάνοντας την ευχή ότι σε ότι αφορά την καθαριότητα και σε ότι αφορά την ασφάλεια των πολιτών αλλά και των συμμετεχόντων να γίνει το καλύτερο δυνατό. Η δημοτική αρχή πρέπει να δώσει μεγάλη προσοχή διότι επί πολλά χρόνια είχαν παρουσιαστεί διάφορα προβλήματα στους δύο αυτούς τομείς».

Ο Νώντας Κοτσικώνας αφού εξέφρασε την άποψη ότι  «το τέλος χρήσης των παραγκών είναι υπερβολικό για τις σημερινές συνθήκες» και ζήτησε την μείωσή του επικέντρωσε στο θέμα της καθαριότητας του χώρου του παζαριού.

«Εδώ υπάρχει ένα θέμα αρχής, δεν γίνεται να έχεις υπηρεσία καθαριότητας ως Δήμος και η δημοτική αρχή, η δήμαρχος η κ. Πούλου να εισηγείται να αναλάβει την καθαριότητα στην εμποροπανήγυρη εργολάβος, όταν μάλιστα η ίδια  ως αντιπολίτευση όλα αυτά τα χρόνια όχι απλά ήταν ενάντια στην ανάθεση σε ιδιώτη, όπως έκανε ο κ. Παπαγγελής, αλλά με επιχειρήματα στα οποία ταυτιζόμασταν», τόνισε ο κ. Κοτσικώνας.

Ο Γ. Ζιώγας συμφώνησε με την λειτουργία της εμποροπανήγυρης αλλά διαφώνησε στο σημείο που αφορά την καθαριότητα «και η δημοτική αρχή θέλει να αναθέσει σε ιδιώτες» ενώ πρότεινε να γίνουν προσλήψεις προσωπικού για κάποιο χρονικό διάστημα προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες ανάγκες που θα παρουσιαστούν λόγο του παζαριού.

«Εμείς είμαστε αντίθετοι σε αυτό, θα μπορούσαν να προσλάβουν άτομα για δυο μήνες, για δεκαπέντε ημέρες, κατοίκους της πόλεώς μας, οι οποίοι να ασχοληθούν με την καθαριότητα του χώρου της εμποροπανήγυρης», κατέληξε.

Στο θέμα της καθαριότητας διαφώνησε και ο Αλέκος Καρκάνας ο οποίος σημείωσε χαρακτηριστικά: «Διαφωνήσαμε για το θέμα της αποκομιδής των απορριμμάτων από το χώρο του παζαριού από ιδιώτη ενώ παράλληλα στηρίξαμε την μείωση των τιμών για τις παράγκες κατά 20% με τους Λιβαδείτες να καταβάλουν μόνο 200 αντί του 50% του ποσού που καταβάλλουν οι άλλοι και είναι κατά πολύ υψηλότερο αφού φτάνει τα 1.000 ευρώ».

Σχετικά με το ζήτημα των τιμών για τις παράγκες η δήμαρχος Γιώτα Πούλου τόνισε ότι οι τιμές δεν αυξήθηκαν και παρέμειναν στα περσινά επίπεδα ενώ για τους Λιβαδείτες υπάρχει μείωση κατά 50% στο ποσό ενικοίασης, όπως είπε όμως «υπάρχει μια προσαύξηση σχετικά με τον ΦΠΑ που ωστόσο το ποσό αυτό συμψηφίζετε από τους έμπορους».

Σχετικά με την πρόταση για παραχώρηση της καθαριότητας τους χώρου της εμποροπανήγυρης σε ιδιώτη τόνισε: «Έχουμε πει σε δηλώσεις και έχω αποδείξει ότι βρίσκομαι στο πλευρό των εργαζομένων. Είμαι κατά της δήθεν αξιόλογης των εργαζομένων, της επανεξέτασης των φακέλων που προωθεί η κυβέρνηση αλλά και της ιδιωτικοποίησης τομέων των δημοτικών παροχών και υπηρεσιών προς τους δημότες. Διοικούμε ένα μήνα τον Δήμο και δυστυχώς δεν βρήκαμε κάποια σχετική προετοιμασία, ούτε σε αυτόν τον μήνα μπορούσαμε να κάνουμε προσλήψεις με εργασιακές σχέσεις τις οποίες δεν υποστηρίζουμε (δίμηνα κτλ) για να καλύψουμε τις μεγάλες μας ανάγκες στον τομέα της καθαριότητας. Ζητήσαμε πίστωση χρόνου, και προτείναμε για τώρα να διατηρηθεί το καθεστώς που υπήρχε και πέρσι. Δεσμευτήκαμε όμως ότι την επόμενη φορά που θα έχουμε χρόνο να προγραμματίσουμε και να σχεδιάσουμε , θα υλοποιήσουμε με δικές μας δυνάμεις της καθαριότητα του χώρου της εμποροπανήγυρης».

Σε ότι αφορά τη στάση του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ επαρχίας Λιβαδειάς όπως έκανε γνωστό ο πρόεδρός του Νίκος Μπούρας η αδιαπραγμάτευτη θέση του είναι κανένας εργολάβος σε κανένα τομέα των Δήμων.

Σχετική ανακοίνωση του Συλλόγου αναφέρει: «Με αφορμή το θέμα που τέθηκε εκτός ημερησίας διάταξης στη πρόσφατη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Δήμου Λεβαδέων, σχετικά με την ανάθεση της αποκομιδής απορριμμάτων του παζαριού σε ιδιώτες και επειδή παρατηρήθηκε από κάποιους μία προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων σε βάρος του Συλλόγου Εργαζομένων, δηλώνουμε για άλλη μια φορά τα εξής: Η θέση του Συλλόγου Εργαζομένων Ο.Τ.Α. Επαρχίας Λιβαδειάς είναι κάθετη, σταθερή, μόνιμη και αδιαπραγμάτευτη: είμαστε ενάντια σε οποιαδήποτε μορφή παραχώρησης σε ιδιώτες-εργολάβους οποιουδήποτε τομέα των Ο.Τ.Α. Υπερασπιζόμαστε το Δημόσιο Κοινωνικό χαρακτήρα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και είμαστε σταθερά αντίθετοι σε οποιαδήποτε προσπάθεια ανάθεσης των υπηρεσιών των Δήμων σε εργολάβους, η οποία , εκτός των άλλων , μπορεί να λειτουργήσει ως κερκόπορτα σε απολύσεις συναδέλφων εργαζομένων στους Δήμους».

Και καταλήγει: «Ως εκ τούτου , δεν επιτρέπουμε σε κανένα να προσπαθεί να παίξει μικροπολιτικά παιχνίδια στις πλάτες των εργαζομένων και του Συλλόγου μας και κάθε τέτοια προσπάθεια θα μας βρει απέναντί της».