Με προτάσεις απαντά η ΕΣΕΕ στις ανακοινώσεις του ΥΠΑΝ για το νέο πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς

Κοινοποίηση στα Social Media

Η ΕΣΕΕ απέστειλε προς τον Πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά επιστολή με τις θέσεις και προτάσεις του εμπορικού κόσμου για το νέο πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς. Με δεδομένο ότι οι προτάσεις της ΕΣΕΕ ανταποκρίνονται στις πραγματικές απαιτήσεις της αγοράς και όχι σε θεωρητικούς πειραματισμούς των συμβούλων των Υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης, το ελληνικό εμπόριο ελπίζει στην παρέμβαση του Πρωθυπουργού έτσι ώστε ο ίδιος προσωπικά να έχει τον τελευταίο λόγο.

Παράλληλα, στην επιστολή της η ΕΣΕΕ ζήτησε από τον Πρωθυπουργό την προσωπική του παρέμβαση για το εξαιρετικά φλέγον ζήτημα του ορισμού και της προστασίας της “εντός της κρίσης μικρομεσαίας επιχείρησης”.   Πιο συγκεκριμένα, με το σχέδιο της τροπολογίας που εκπόνησε η ΕΣΕΕ,  θα  ρυθμίζονται “αυτόματα”  οι ληξιπρόθεσμες οφειλές, σύμφωνα με τις υφιστάμενες φορολογικές και ασφαλιστικές ρυθμίσεις, ενώ θα «παγώνουν» προσωρινά τα μέτρα καταδίωξης κατά των μικρομεσαίων επιχειρηματιών. Η υλοποίηση της πρότασης αυτής, που δεν έχει δημοσιονομικό κόστος, σημαίνει πολλά για τους μικρομεσαίους που λόγω μεγέθους και κόστους δεν μπορούν να ενταχθούν στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα, ενώ θα βοηθήσει αποτελεσματικά χιλιάδες ΜΜε να αποκτήσουν φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα και την απαιτούμενη ρευστότητα ώστε να συνεχίσουν την λειτουργία τους. Ταυτόχρονα, θα αυξήσει τα έσοδα στα δημόσια και ασφαλιστικά ταμεία  αλλά και προς τις τράπεζες για δανειακές υποχρεώσεις κεφαλαίου κίνησης και αγοράς επαγγελματικής στέγης.

Επιπλέον, αναφορικά με το μέγα θέμα λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων 52 Κυριακές τον χρόνο, το οποίο αψυχολόγητα, σε λάθος χρόνο και με λάθος τρόπο ανακοίνωσε χωρίς διάλογο το Υπουργείο Ανάπτυξης, η πρόταση της ΕΣΕΕ περιλαμβάνει την λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές μόνο σε τουριστικές περιοχές -εποχιακές αγορές και του εμπορικού τριγώνου του κέντρου της Αθήνας με την ταυτόχρονη την ένταξή του στις τουριστικές ζώνες. Ως γενικός κανόνας του άρθρου 6 του Αγορανομικού Κώδικα, προτείνεται η λειτουργία όλων των καταστημάτων τρείς Κυριακές -μία πριν τα Χριστούγεννα, την Πρωτοχρονιά και το Πάσχα και επιπλέον δύο Κυριακές κατά τη διάρκεια των εκπτωτικών περιόδων, αλλά σε κάθε περίπτωση μόνο με απόφαση των τοπικών Εμπορικών Συλλόγων.

Οι Έλληνες έμποροι ελπίζουμε ότι το 2013 θα είναι η χρονιά λήξης του πενταετούς οικονομικού πολέμου και στο πλαίσιο αυτό προσκαλούμε τον Πρωθυπουργό να παρέμβει και να στηρίξει τις προτάσεις της ΕΣΕΕ, έτσι ώστε να επιβιώσει σε μια νέα αναπτυξιακή τροχιά η ΜΜε εμπορική επιχείρηση.