Έμφαση στην Κωπαΐδα και τον Οργανισμό από την Περιφέρεια Στερεάς

Κοινοποίηση στα Social Media

Ιδιαίτερη έμφαση δίνει η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας στο θέμα της Κωπαΐδας και του Οργανισμού που καταργείται και οι αρμοδιότητες του περνούν στην Περιφέρεια.

Το πλαίσιο των ενεργειών για την κατάρτιση μιας ολοκληρωμένης πρότασης έχει ήδη αρχίσει διάλογο με τους εμπλεκόμενους ενώ ο Περιφερειάρχης Κώστας Μπακογιάννη προχώρησε στη σύσταση γνωμοδοτικής επιτροπής.

Μία από τις βασικές προτεραιότητες της Νέας Περιφερειακής Αρχής όπως τόνισε ο Περιφερειάρχης αποτελεί η ορθή και δίκαιη διαχείριση του θέματος της Κωπαΐδας, ενός σημαντικού προβλήματος για την Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας. Με την κατάργηση του Οργανισμού Κωπαΐδας έχουν ανακύψει σοβαρά ζητήματα που χρήζουν άμεσης επίλυσης από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, η οποία οφείλει να διασφαλίσει τα επαγγελματικά συμφέροντα μίας μεγάλης μερίδας του ενεργού πληθυσμού της περιοχής και εν γένει την συνολική ανάπτυξη της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας.

Με την συγκεκριμένη  απόφασή του, ο Περιφερειάρχης Στερεάς   Ελλάδας όπως προβλέπεται ρητά από την διάταξη του άρθρου 13 του νόμου 4250/2014,  με την οποία καταργείται από 30.9.2014 ο Οργανισμός Κωπαΐδας και το επιχειρησιακό του αντικείμενο μεταβιβάζεται  στην Περιφέρεια, συνέστησε την  άμισθη γνωμοδοτική Επιτροπή,  που όπως αναφέρει ο νόμος,  έχει σκοπό  την υποβοήθηση της Περιφέρειας στην   διαχείριση του επιχειρησιακού αντικειμένου του καταργούμενου Οργανισμού.  Με την ίδια απόφαση ζητήθηκε από την Επιτροπή να υποβάλει μέχρι την 15.10.2014 εισήγηση για τον τρόπο διαχείρισης του αντικειμένου και στη συνέχεια για τον τρόπο  επιβοήθησης της Περιφέρειας , και προτάσεις για  έργα υποδομής εντός και στην ευρύτερη περιοχή της Κωπαΐδας.  Στην Επιτροπή συμμετέχουν τα πρόσωπα που πρότειναν οι περικωπαδικοί Δήμοι, οι δύο μεγαλύτερες παρατάξεις  της αντιπολίτευσης του Περιφερειακού Συμβουλίου και άλλα πρόσωπα, κυρίως αγρότες, από την μείζονα περιοχή.

«Το ζήτημα της Κωπαΐδας είναι πάρα πολύ σημαντικό, για εμάς αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Μπακογιάννης υπενθυμίζοντας ότι ο ίδιος και η παράταξή του το είχε επισημάνει αυτό και προεκλογικά.

«Είχαμε δυο επιλογές η μια ήταν να κλειστούμε στο καβούκι μας και να κάνουμε του κεφαλιού μας, η άλλη επιλογή ήταν να ανοίξουμε πόρτες και παράθυρα, να έχουμε διάλογο για να μπορέσουμε να ακούσουμε προτάσεις, ιδέες, σκέψεις. Αυτό κάνουμε και αυτή είναι η λογική της γνωμοδοτικής επιτροπής», συμπλήρωσε ο Περιφερειάρχης.

Χαρακτήρισε την επιτροπή «επιτροπή ουσίας» με συγκεκριμένο «αυστηρό χρονοδιάγραμμα».

Αναφέρθηκε επίσης στο ζήτημα της παράτασης μεταβίβασης των αρμοδιοτήτων προκειμένου να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες που προβλέπονται υπογραμμίζοντας ότι όλα πρέπει να γίνουν άμεσα διότι «δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο»

Σχετικά με τις κατηγορίες που δέχθηκε από τον Αγροτικό Σύλλογο Ορχομενού και τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Πετρομαγούλας ότι δεν κλήθηκαν αντιπροσωπευτικά αλλά με παραταξιακά κριτήρια οι αγρότες στο διάλογο και την σχετική επιτροπή δήλωσε: «Ακριβώς το αντίθετο έγινε. Η επιτροπή  υπερβαίνει και κόμματα και παρατάξεις. Μάλιστα έχουμε συνεννοηθεί και στο Περιφερειακό Συμβούλιο και με την συνεργασία άλλων Περιφερειακών παρατάξεων, έχουν οριστεί και συμμετέχουν εκπρόσωποί τους».

Και συνέχισε: «Από εκεί και πέρα είναι απολύτως εύλογο να υπάρχουν κάποια παράπονα, ευτυχώς η Βοιωτία έχει πάρα πολλούς άξιους ανθρώπους οι οποίοι θα μπορούσαν να συμμετάσχουν σε μια επιτροπή. Δυστυχώς όμως η επιτροπή εξ ορισμού πρέπει να έχει έναν συγκεκριμένο αριθμό μελών».

Καταλήγοντας δεσμεύτηκε ότι οι προτάσεις στις οποίες θα καταλήξει η επιτροπή θα τεθούν σε δημόσια διαβούλευση.

«Σε κάθε περίπτωση, εγώ θα ήθελα να διαβεβαιώσω τους πάντες ότι οι προτάσεις της επιτροπής θα τεθούν σε δημόσια διαβούλευση, εμείς αυτό που έχουμε πει το εννοούμε. Θέλουμε μια Περιφέρεια εξωστρεφή, μια Περιφέρεια ανοιχτή».

οκ2

οκ3

οκ4