Συνάντηση, με θέμα την περιφερειακή επιχειρηματικότητα και οικονομία

Κοινοποίηση στα Social Media

Μια συνάντηση, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητηριο Βοιωτίας, την Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου. Θέμα της ήταν η περιφερειακή επιχειρηματικότητα και οικονομία.
Η επιχειρηματική κοινότητα είχε την τιμή να υποδεχτεί και να συζητήσει με τέσσερις Αντιπεριφερειάρχες Στερεάς Ελλάδας.
Συγκεκριμένα, παραβρεθήκαν η Αντιπερφερειάρχης Βοιωτίας, κα Φανή Παπαθωμά, ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Εξωστρέφειας και Εξυπηρέτησης του Πολίτη, κ. Δημήτριος Βουρδάνος, ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, Αθλητισμού και Πολιτισμού, κ. Ηλίας Σανίδας, καθώς και ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης Χωροταξίας και Περιβάλλοντος, κ. Χαράλαμπος Σανιδάς.
Η επιχειρηματική κοινότητα εκπροσωπήθηκε από τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Βοιωτιας, κ. Παναγιώτη Αγνιάδη, τον Οικονομικό Επόπτη κ. Λουκά Παπαχαραλάμπους, τον Πρόεδρο του Εμπορικού του Τμήματος κ. Θεόδωρο Ζησιμόπουλο, τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδας, κ. Νικόλαο Κουδούνη, τον Πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Λιβαδειάς, κ. Αθανάσιο Καλογρηά και τον Αντιπρόεδρο, κ. Μάριο Σάκκο.
Επίσης, παραβρέθηκαν ο κ. Γιάννης Σύρος, Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας και αρμόδιος σε θέματα τουρισμού, ο κ. Ιωάννης Περγαντάς, Περιφερειακός Σύμβουλος καθώς και τα στελέχη του Επιμελητηρίου Βοιωτίας, Ευάγγελος Φουντάς και Σωτηρία Μητρατζούλη.

Στην συνάντηση, επιχειρήθηκε να αναπτυχθούν ποικίλα θέματα, που επηρεάζουν την επιχειρηματικότητα και να σχεδιαστούν τρόποι ενίσχυσης της. Επίσης, τέθηκαν οι βάσεις, για μια δημιουργική συνεργασία μεταξύ της περιφερειακής αρχής της Στερεάς Ελλάδας και της επιχειρηματικής κοινότητας της Βοιωτίας.
Ο κ. Αγνιάδης αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα ευρύτατων συνεργασιών, με στόχο την περιφερειακή ανάπτυξη και επικέντρωσε την ομιλία του στα σοβαρά προβλήματα, που αντιμετωπίζουν οι τοπικές ΜΜΕ, στην έλλειψη των απαραίτητων οικονομικών πόρων για την Στερεά Ελλάδα, καθώς και στην ανάγκη ενίσχυσης της διεκδικητικής παρέμβασης της Στερεάς Ελλάδας.
Ο κ. Σανίδας ανέπτυξε τις δυνατότητες ανάπτυξης του τουρισμού στην Στερεά Ελλάδα και την πεποίθηση του, ότι ο τουρισμός μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά στην συνολική ευημερία της Στερεάς Ελλάδας, αρκεί οι όποιες προσπάθειες να γίνουν, με τρόπο οργανωμένο και συντονισμένο. Δήλωσε επίσης, την διάθεση του, όπως αναλάβει άμεσα τις κατάλληλες πρωτοβουλίες, προς αυτήν την κατεύθυνση.
Ο κ. Βουρδάνος αναφέρθηκε στην τοπική και περιφερειακή συνεργασία, ως απαραίτητης συνθήκης για την ανάπτυξη της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, με δεδομένη μάλιστα την έλλειψη επαρκών πόρων.
Ακόμη, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα εκσυγχρονισμού της δημόσιας διοίκησης στην κατεύθυνση της δημιουργίας υπηρεσιών φιλικών, προς την επιχείρηση και τον πολίτη και αναγνώρισε την επιχειρηματικότητα, ως βασικό πυλώνα για την διέξοδο από την παρούσα κρίση.
Η κα Παπαθωμά επεσήμανε, με την σειρά της, τα περιθώρια μιας ισχυρής τουριστικής ανάπτυξης στην Στερεά Ελλάδα ενώ υπογράμμισε και την έλλειψη «τουριστικής συνείδησης», που, πολλές φόρες, παρατηρείται στο ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον της περιφέρειας μας. Επίσης, έθιξε την προοπτική σύνδεσης της τοπικής επιχειρηματικότητας με πρωτοβουλίες ενίσχυσης του τουρισμού.
Ο κ. Σανιδάς σημείωσε τους ιδιαιτέρους πολιτιστικούς και φυσικούς πόρους, που διαθέτει η Βοιωτία. Ακόμη, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, έθιξε το ζήτημα των περιβαλλοντικών προβλημάτων, που αντιμετωπίζει η Βοιωτία και την ανάγκη διευθέτησης των χωροτακτών της ζητημάτων.
Ο κ. Κουδούνης αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα οργάνωσης της άτυπης βιομηχανικής περιοχής Οινοφύτων-Σχηματαρίου. Σημείωσε, ότι αυτή η υψηλή μεταποιητική δραστηριότητα είναι δυνητικό πλεονέκτημα για την περιφέρεια, καθώς μάλιστα το 15% των εθνικών εξαγωγών, εκτός αγροτικών προϊόντων συντελείται από τις βιομηχανίες αυτής της περιοχής. Στο πλαίσιο αυτό, διατύπωσε την ανάγκη στήριξης αυτής της δραστηριότητας, ώστε συνακόλουθα να ενισχυθεί όλο το πλέγμα της τοπικής οικονομίας.
Ο κ. Σύρος αναφέρθηκε στα προβλήματα, που παρουσιάζονται στον Δήμο του και ιδιαίτερα στις απαραίτητες ενέργειες για την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος.
Οι εκπρόσωποι του Εμπορικού Συλλόγου Λιβαδειάς αναφέρθηκαν στα αγωνιώδη προβλήματα, που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις της περιοχής και τόνισαν, ότι οι ΜΜΕ, πάρα τον διωγμό που υφίστανται, συνεχίζουν να αποτελούν την ραχοκοκαλιά της εθνικής οικονομίας. Ακόμη, αναφέρθηκαν στην αναγκαιότητα ενίσχυσης της εμπορικής δραστηριότητας από το νέο ΕΣΠΑ.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους για την δημιουργική τους παρουσία και την εμπιστοσύνη τους στον επιμελητηριακό θεσμό ενώ σημείωσε, ότι, πάρα τον άτυπο χαρακτήρα της συνάντησης, εξήχθησαν χρήσιμα συμπεράσματα και τέθηκαν οι βάσεις για μια εποικοδομητική συνεργασία.
Τέλος, όλοι οι συμμετέχοντες δεσμεύτηκαν για την επανάληψη της συνάντησης, ώστε να ελεγχθεί η πορεία των δράσεων και ενεργειών, που αναλήφθησαν.