Απαράδεκτη η σχεδιαζόμενη κατάργηση της Κοινωνικής Επιθεώρησης Εργασίας Λιβαδειάς

Κοινοποίηση στα Social Media

Ερώτηση προς τον Υπουργό  Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας με θέμα «Απαράδεκτη η σχεδιαζόμενη κατάργηση της Κοινωνικής Επιθεώρησης Εργασίας Λιβαδειάς», κατέθεσε ο βουλευτής Βοιωτία του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Σταθάς:

Στο  Νομό Βοιωτίας υπάρχει η «ιδιορρυθμία» να υπάρχουν δύο πόλεις, Λιβαδειά και Θήβα, με τις ίδιες ακριβώς ανάγκες, καθώς έχουν τόσο τον ίδιο πληθυσμό, όσο και μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων. Ως εκ τούτου, οι περισσότερες Υπηρεσίες υπάρχουν και στις δύο πόλεις. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με τις Υπηρεσίες του Σ.ΕΠ.Ε στον Νομό Βοιωτίας. Ωστόσο, σύμφωνα με το νέο, προτεινόμενο οργανόγραμμα του Υπουργείου Εργασίας φαίνεται ότι καταργείται η Κοινωνική Επιθεώρηση Εργασίας Λιβαδειάς, γεγονός απαράδεκτο διότι:

  • Έχει υπό την εποπτεία της μία από τις μεγαλύτερες βαριές βιομηχανίες της χώρας, την «Αλουμίνιον Α.Ε.» στην οποία δραστηριοποιούνται δεκάδες εργολαβικές επιχειρήσεις.
  • Εποπτεύει την περιοχή του Παρνασσού και το Χιονοδρομικό Κέντρο, όπου δραστηριοποιούνται εκατοντάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις όπως εστιατόρια – ξενοδοχεία κ.α…
  • Εποπτεύει την ευρύτερη περιοχή, συμπεριλαμβανομένων των Δήμων της Λιβαδειάς, του Ορχομενού, του Αλιάρτου – Θεσπιών και Δ.Α.Α., στην οποία υπάρχουν δεκάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις καθώς και βιοτεχνίες, οποίες απασχολούν χιλιάδες εργαζόμενους.

Από την παράθεση των ανωτέρω ευκόλως προκύπτει ότι σε περίπτωση που κλείσει η Κοινωνική Επιθεώρηση Εργασίας Λιβαδειάς θα δημιουργηθούν σοβαρότατα προβλήματα όπως:

  • Θα δημιουργήσει μεγάλο οικονομικό πρόβλημα τόσο στους εργαζομένους των επιχειρήσεων, όσο στους επιχειρηματίες, στους λογιστές και δικηγόρους, διότι θα αναγκάζονται να μετακινούνται στη Θήβα για την διευθέτηση των υποθέσεών  τους, όπως επί παραδείγματι καταστάσεις ή καταγγελίες κ.α.
  • Θα υπάρξει αθέμιτος ανταγωνισμός μεταξύ των επιχειρήσεων, διότι δεν θα γίνεται ο απαιτούμενος έλεγχος και θα εκτοξευθεί η ανασφάλιστη και αδήλωτη εργασία.

Όσον αφορά την Κοινωνική Επιθεώρηση Εργασίας Θήβας, είναι δεδομένο ότι πρέπει να παραμείνει και αυτή, δεδομένου ότι εξυπηρετεί μία από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές ζώνες της χώρας, αυτή των Οινοφύτων – Σχηματαρίου. Πρέπει δε  να ενισχυθούν περαιτέρω και οι δύο υπηρεσίες ώστε να είναι σε θέση να επιτελέσουν αποτελεσματικότερα το δύσκολο έργο τους, το οποίο συνίσταται στην καταπολέμηση της ανασφάλιστης και αδήλωτης εργασίας στη βιομηχανική ζώνη Οινοφύτων – Σχηματαρίου όπως και σε ολόκληρο τον Νομό Βοιωτίας, εν όψει μάλιστα της επικείμενης συνταξιοδότησης επιθεωρητών και στις δύο υπηρεσίες.

Με βάση τα παραπάνω:

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε να ακυρωθεί ο σχεδιασμός για την κατάργηση της Κοινωνικής Επιθεώρησης Εργασίας Λιβαδειάς και να ενισχυθούν άμεσα με προσωπικό τόσο η Κοινωνική Επιθεώρηση Εργασίας Λιβαδειάς όσο και η Κοινωνική Επιθεώρησης Εργασίας  Θηβών;