Απεργία και κατάληψη του διοικητηρίου στη Λιβαδειά από τους υπαλλήλους της Π.Ε. Βοιωτίας

Κοινοποίηση στα Social Media

Στην 24ωρη χθεσινή απεργιακή κινητοποίηση που είχε προκήρυξη η ΑΔΕΔΥ συμμετείχαν οι εργαζόμενοι στην Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας οι οποίοι προχώρησαν και σε κατάληψη του διοικητηρίου κρατώντας κλειστές τις υπηρεσίες.

Η απεργία αποφασίστηκε από την Εκτελεστική Επιτροπή του συνδικαλιστικού οργάνου, μετά την έκδοση της απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών που έκρινε «παράνομη και καταχρηστική» την απεργία-αποχή της ΑΔΕΔΥ από τις διαδικασίες αξιολόγησης.

Η ΑΔΕΔΥ αποφάσισε την αποχή «από όλες τις διαδικασίες που σχετίζονται με την αξιολόγηση στο Δημόσιο, τις διαδικασίες επαναπροσδιορισμού με νέα κριτήρια της μετατροπής των συμβάσεων ορισμένου σε αορίστου χρόνου του Ν. 4250/14, καθώς και τις διαδικασίες υλοποίησης της ατομικής αξιολόγησης (ΠΔ 152/13) των εκπαιδευτικών, της αυτοαξιολόγησης και της αξιολόγησης της σχολικής μονάδας και του εκπαιδευτικού έργου».

Η ΑΔΕΔΥ χαρακτήρισε την κινητοποίηση ως «ηχηρό μήνυμα καταδίκης της αντιλαϊκής πολιτικής της Κυβέρνησης που συνεχίζει τον αυταρχικό της κατήφορο με συνεχείς απολύσεις Δημοσίων Υπαλλήλων, αλλά και με την επιστράτευση της δικαιοσύνης προκειμένου να ποινικοποιήσει το δίκαιο αγώνα και να καταργήσει το δικαίωμα στην απεργία».

Στόχο είχε «την υπεράσπιση των δημόσιων και κοινωνικών αγαθών, ενάντια στην πολιτική συρρίκνωσης και παράδοσής τους στο ιδιωτικό κερδοσκοπικό κεφάλαιο, αλλά και την ανάδειξη της αντίθεσης των εργαζομένων στην κυβερνητική πολιτική των απολύσεων, της ανεργίας, της φοροληστείας και των ιδιωτικοποιήσεων».

Οι υπάλληλοι στην Π.Ε. ξεκαθάρισαν ότι δεν διαφωνούν στο να υπάρχει αξιολόγηση αλλά διαφωνούν με τη συγκεκριμένη μορφή που προωθεί η κυβέρνηση αφού θέτει συγκεκριμένα ποσοστά για το πόσοι πρέπει να κριθούν επαρκείς ή όχι

«Συμμετέχουμε στην απεργία πού κήρυξε η ΑΔΕΔΥ και παράλληλα προβήκαμε σε κατάληψη του διοικητηρίου της ΠΕ Βοιωτίας αντιδρώντας στις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης», τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων Δημήτρης Μπαρκώσης και συμπλήρωσε: «Δεν είμαστε ενάντια στην αξιολόγηση, είμαστε όμως ενάντια στην αξιολόγηση με την ποσόστωση που οδηγεί υποχρεωτικά εκτός ένα ποσοστό υπαλλήλων που ωστόσο μπορεί να ανταποκρίνεται στις προϋποθέσεις της θέσης εργασίας του».

Στο πλευρό των εργαζομένων τάχθηκαν ο Περιφερειάρχης Κώστας Μπακογιάννης και η Αντιπεριφερειάρχης Βοιωτίας Φανή Παπαθωμά.

«Η Αντιπεριφερειάρχης μας δήλωσε την συμπαράστασή της και μας ενημέρωσε ότι μαζί μας είναι και ο Περιφερειάρχης».

Η κ. Παπαθωμά μεταξύ άλλων τόνισε ότι στηρίζει τον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων και τα αιτήματά τους.

«Σε μια περίοδο που η αυτοδιοίκηση έχει ανάγκη από προσωπικό για να ανταποκριθεί στις ανάγκες και τις προσδοκίες της κοινωνίας για μια ακόμα φορά οι μνημονιακές πολιτικές με τη δήθεν αξιολόγηση τη συρρικνώνουν ενώ παράλληλα πυροδοτούν τον κοινωνικό αυτοματισμό σε βάρος των υπαλλήλων», επεσήμανε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Είμαστε υπέρ της αξιολόγησης όχι όμως της συγκριτικής αξιολόγησης που θέτει σε επισφάλεια τις θέσεις και το μέλλον των υπαλλήλων».

Καταλήγοντας η Φ. Παπαθωμά υπογράμμισε: «Στη δύσκολη συγκυρία που βιώνουμε λόγω της κρίσης και των μέτρων που καθημερινά υποβαθμίζουν το επίπεδο διαβίωσης του λαού μας, δηλώνω ξεκάθαρα ότι είμαστε κοντά στους εργαζόμενους για μια αυτοδιοίκηση στην υπηρεσία των πολιτών».

pav2