Επιμνημόσυνη δέηση στους Πεσόντες του Σεπτεμβρίου του 1943, από τον Μορφωτικό Σύλλογο Λεβαδείας

Κοινοποίηση στα Social Media

Ο Μορφωτικός Σύλλογος της πόλης μας, σε συνεργασία με το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο και τον Ιερέα Πανοσιολογιότατο πατέρα Θεόδωρο του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Ζαγαρά, πραγματοποίησε την Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου, στο Ενοριακό Κέντρο του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου, μια επιμνημόσυνη δέηση και ταυτόχρονα μια εκδήλωση τιμής και μνήμης αφιερωμένη στους Πεσόντες του Σεπτεμβρίου του 1943.

morf2

Η εκδήλωση, στην οποία το ουσιαστικό νόημα έδωσε η παρουσία των συγγενών των θυμάτων, κοσμήθηκε από πλήθος κόσμου, που γέμισε τη ζεστή και φιλόξενη αίθουσα του Ενοριακού Κέντρου.
Ο πατέρας Θεόδωρος τέλεσε σε κλίμα κατάνυξης την επιμνημόσυνη δέηση, προσφέροντας τις καθιερωμένες θρησκευτικές τιμές, αυτές που ανακουφίζουν και τις ψυχές των νεκρών και τις ψυχές των ζωντανών.
Το κλίμα συγκίνησης, το όποιο ήταν διάχυτο από το ξεκίνημα, κορυφώθηκε με τις παραστατικές μα και βαθιά συναισθηματικές απαγγελίες του γνωστού – εν αποστρατεία πλέον – εκπαιδευτικού της πόλης μας κ. Γιάννη Ματσώτα. Σε αυτή την ατμόσφαιρα συνέβαλε τα μέγιστα και ο Αρχιμουσικός και Διευθυντής των μουσικών τμημάτων του Δήμου Λιβαδειάς κ. Γεώργιος Κοσμίδης, ο οποίος στήριξε ένθερμα το εγχείρημα και αφιέρωσε σε αυτό τον πολύτιμο χρόνο του, δείχνοντας για μια ακόμη φορά την ευαισθησία και το ενδιαφέρον του για την πόλη και τους ανθρώπους της.
Τον επιτάφιο λόγο εκφώνησε η κ. Άννα Νικολάου, η οποία, αφού πρόσφερε ένα μικρό μέρος από τις τιμές που πρέπουν στους ήρωες αυτούς – αφού η πραγματική τιμή είναι η μνήμη των πράξεων τους και ο παραδειγματισμός από αυτές – μίλησε για την αναγκαιότητα της ιστορικής μνήμης. Αυτής που θα μας βοηθήσει να χρησιμοποιήσουμε το παρελθόν σαν μια στέρεη βάση, πάνω στην οποία θα κτίσουμε το μέλλον.
Στο κλείσιμο της βραδιάς ο κ. Γεώργιος Κωσταγιάννης, αφού κατέθεσε τη μαρτυρία του σαν παιδί της Κατοχής, διάβασε τα ονόματα των Πεσόντων, στους όποιους οι παριστάμενοι απένειμαν τον τίτλο του αθανάτου, γεμάτοι από απέραντη συγκίνηση, πίκρα και δάκρυα για τον άδικο χαμό των συγγενών τους.
Οι Εθνικές Επέτειοι – γιατί και η Επέτειος της 11ης Σεπτεμβρίου είναι Εθνική Επέτειος – πρέπει να αγκαλιάζονται από όλους, να γιορτάζονται με σεμνότητα και σοβαρότητα και να βγάζουν τους νεώτερους αλλά και πολλούς παλαιότερους από την άγνοια, την αδιαφορία, τον αμοραλισμό, την ισοπέδωση της παγκοσμιοποίησης και τη σύγχυση σχετικά με την εθνική τους ταυτότητα.
Η εκδήλωση τιμής και μνήμης κορυφώθηκε και έκλεισε το πρωί της 11ης Σεπτεμβρίου, ημέρα της επετείου του απαγχονισμού των δέκα αθανάτων Λιβαδειτών, με κατάθεση στεφάνου, από το Μορφωτικό Σύλλογο, στο μνημείο τους στην Κεντρική Πλατεία.
Χορηγός επικοινωνίας της εκδήλωσης ήταν το Κέντρο δια βίου μάθησης «Σπουδή» και ο κ. Γεώργιος Σκλάβος. Πολύτιμη ήταν και η βοήθεια του κ. Καραγιαννάκη, που πρόσφερε στους συγγενείς των απαγχονισμένων Λιβαδειτών πολύτιμα φωτογραφικά ενθυμήματα, για να κρατήσουν ζωντανή τη μνήμη και στις επερχόμενες γενιές.

Ο Μορφωτικός Σύλλογος φιλοδοξεί να καθιερώσει τον εορτασμό αυτής της Επετείου κάθε Σεπτέμβριο, γιατί πιστεύει ότι η Λιβαδειά πρέπει να κρατήσει ζωντανή και άσβεστη την Ιστορία της.