Προμήθεια αναισθησιολογικών μηχανημάτων, οι ελλείψεις όμως παραμένουν

Κοινοποίηση στα Social Media

Η 5η Υγειονομική Περιφέρεια Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, στα πλαίσια υλοποίησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας – Ηπείρου 2007 – 2013, ενέταξε στο Π.Ε.Π. Στερεάς Ελλάδας την προμήθεια και εγκατάσταση επτά αναισθησιολογικών μηχανημάτων, προϋπολογισμού δαπάνης 350.000,00€, για την κάλυψη των αναγκών των Γενικών Νοσοκομείων Λιβαδειάς, Κύμης και Άμφισσας.

Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση του διεθνούς ανοικτού δημόσιου τακτικού διαγωνισμού έγινε από το Τμήμα Προμηθειών της 5ης Υ.Πε. και ολοκληρώθηκε επιτυχώς με την υπογραφή σύμβασης την 5η Δεκεμβρίου 2012.

Τα επτά αναισθησιολογικά μηχανήματα παραδόθηκαν από την ανάδοχο εταιρία DRAEGER HELLAS A.E. (στο Νοσοκομείο Λιβαδειάς 4, Κύμης δύο και Άμφισσας ένα) στις 13 και 14 Δεκεμβρίου 2012.

Πρόκειται για μηχανήματα νέου τύπου, τελευταίας τεχνολογίας και προορίζονται για την αντικατάσταση παρωχημένων τεχνολογικά μηχανημάτων.

Παράλληλα με την προμήθεια των αναισθησιολογικών μηχανημάτων, υλοποιούνται από την 5η Υ. ΠΕ.  για τη Στερεά Ελλάδα, διαγωνισμοί προμήθειας ακτινολογικών μηχανημάτων, υπερηχογράφων και μηχανημάτων αιμοκάθαρσης, ενώ ήδη παρεδόθησαν και λειτουργούν νέες χειρουργικές τράπεζες.

Στο νοσοκομείο της Λιβαδειάς βρέθηκε τις προηγούμενες ημέρες ο διοικητής της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Λάζαρος Μακρής προκειμένου να διαπιστώσει την υφιστάμενη κατάσταση στο πλαίσιο των επισκέψεων που πραγματοποιεί στα νοσοκομεία της περιφέρειας.

«Βλέπουμε από κοντά τα προβλήματα που υπάρχουν και να εξετάσουμε πως μπορούμε να δώσουμε λύση σε αυτά», είπε ο κ. Μακρής και πρόσθεσε: «Επίσης βρισκόμαστε εδώ και για έναν ευχάριστο γεγονός διότι το ΕΣΠΑ τρέχει στη περιφέρεια μας με ικανοποιητικούς ρυθμούς και σήμερα βλέπουμε τα αναισθησιολογικά μηχανήματα που προέκυψαν από προμήθεια του ΕΣΠΑ».

Επίσης ευχαρίστησε τον διοικητή του νοσοκομείου Κώστα Γκιζίμη για την συνεργασία καθώς και τον Περιφερειάρχη Κλέαρχο Περγαντά «που δείχνει εμπράκτως το ενδιαφέρον του και υπάρχει μια αγαστή συνεργασία».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις ελλείψεις προσωπικού που είναι απαραίτητο για την λειτουργία των μηχανημάτων αλλά και γενικότερα για την εύρυθμη λειτουργία των νοσοκομείων επεσήμανε ότι «υπάρχει ένα θέμα με τις προσλήψεις».

Από την πλευρά του ο Κ. Γκιζίμης αφού αναφέρθηκε στην προμήθεια των αναισθησιολογικών μηχανημάτων λέγοντας ότι ο συγκεκριμένος εξοπλισμός θα συμβάλλει καθοριστικά στην αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας σημείωσε σχετικά με την επίσκεψη του διοικητή: «Συζητήσαμε όλα τα προβλήματα που απασχολούν την υγειονομική περίθαλψη των Βοιωτών μέσω των δύο διασυνδεόμενων νοσοκομείων Λιβαδειάς και Θήβας καθώς και των Κέντρων Υγείας». Παράλληλα έκανε γνωστό ότι αναμένονται ακόμα 12 καινούργια μηχανήματα για την μονάδα τεχνητού νεφρού που θα αντικαταστήσουν τα παλιά εκτιμώντας ότι η διαδικασία της προμήθειάς τους θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το καλοκαίρι του 2013 ενώ δεν παρέλειψε να τονίζει ότι «η μονάδα είναι από τις καλύτερες της 5ης ΥΠΕ».

 

«Τραγικές ελλείψεις» στα νοσοκομεία Λιβαδειάς και Θήβας

Σχετικά με τα νοσοκομεία Λιβαδειάς και Θήβας οκτώ βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ μεταξύ των οποίων και ο βουλευτής Βοιωτίας Γιάννης Σταθάς κατέθεσαν ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας κάνοντας λόγο για τραγικές ελλείψεις.

Όπως σημειώνουν στα δύο νοσοκομεία  «εξαιτίας των μνημονιακών πολιτικών επικρατούν, απαράδεκτες συνθήκες λόγω των τραγικών ελλείψεων σε αναλώσιμα υλικά, σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς και λόγω της μη λειτουργίας πολλών τμημάτων η οποία καθιστά την λειτουργία τους τριτοκοσμική».

Για το νοσοκομείο Λιβαδειάς όπως τονίζουν αναφορικά με το νοσηλευτικό προσωπικό, ενώ προβλέπεται η ύπαρξη 229 θέσεων, 59 θέσεις παραμένουν κενές, ενώ λόγω μετακίνησης προς άλλα νοσοκομεία ή λόγω αδειών, δεν καλύπτονται 30 θέσεις. Στο ακτινολογικό εργαστήριο, προβλέπεται η ύπαρξη συνολικά 27 θέσεων, οι 18 παραμένουν κενές, στο μικροβιολογικό προβλέπεται η ύπαρξη 29 συνολικά θέσεων, εκ των οποίων οι 18 παραμένουν κενές και οι 5 στερούνται προσωπικού είτε λόγω μετακίνησης προς άλλα νοσοκομεία, είτε λόγω αδειών.

Όσον αφορά στο νοσοκομείο της Θήβας όπως προκύπτει από τους πίνακες των εφημεριών του Νοεμβρίου, καταγράφονται ελλείψεις καρδιολόγου, μικροβιολόγου, ακτινολόγου και αναισθησιολόγου από Παρασκευή έως Κυριακή για όλο τον μήνα.

Επίσης οι εφημερίες του παθολογικού και του χειρουργικού καλυπτόταν όλο τον Νοέμβριο με το «εντέλεσθε» 4 ή 5 εφημεριών, που όμως παραμένουν απλήρωτες από το 2010.

Σημαντικό ακόμα είναι τοι και τα δύο νοσοκομεία Λιβαδειάς και Θήβας δεν καλύπτονται από παιδίατρο τις περισσότερες ημέρες του μήνα.

«Τα δύο νοσοκομεία προσπαθούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες των κατοίκων της περιοχής χάρη στις πραγματικά ηρωικές προσπάθειες του υπάρχοντος ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι βουλευτές στην ερώτησή τους.

Ακολούθως επισημαίνουν τις σοβαρές ελλείψεις σε αναλώσιμα υλικά όπως βαμβάκι, λευκοπλάστ, σύριγγες, επίδεσμοι, καθετήρες, ενώ όσον αφορά τα σεντόνια και τις μαξιλαροθήκες, αυτά όπως λένε «αποτελούν «δωρεές» των ίδιων των ασθενών».

Καταλήγοντας ερωτούν τον κ. υπουργό σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί για την άμεση στελέχωση του Γ.Ν.Λ. και του Γ.Ν.Θ. με τις απαραίτητες εκείνες ειδικότητες του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού για την εύρυθμη λειτουργία των δύο νοσοκομείων και σε ποιες για την κάλυψη των ελλείψεων των δύο νοσοκομείων όσον αφορά τα αναλώσιμα υλικά.