Αγιασμός με… νόημα, αιχμές και προτροπές από τον Μητροπολίτη κ. Γεώργιο

Κοινοποίηση στα Social Media

Με αιχμές αλλά και προτροπές προς κάθε κατεύθυνση ήταν το μήνυμα του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιου από το 6ο Δημοτικό Σχολείο Λιβαδειάς όπου τέλεσε τον Αγιασμό.

sxol2

Ο κ. Γεώργιος αφού ευχήθηκε «καλή και ευλογημένη χρονιά, καλή πρόοδο με δύναμη και υγεία» επεσήμανε ότι δεν αρκεί κανείς να γίνει καλός επιστήμονας αλλά πρωτίστως καλός άνθρωπος ενώ παράλληλα τόνισε ότι η εκκλησία είναι στο πλευρό των δασκάλων, των μαθητών και των οικογένειών τους.

«Οι μαθητές μέσα στο σχολείο πρέπει να ανακαλύψουν όλα τα χαρίσματα, όλα εκείνα με τα οποία προίκισε ο Θεός τον καθένα και να τα αναπτύξουν δημιουργώντας προϋποθέσεις όχι μόνο για μια σταδιοδρομία πράγμα που είναι σημαντικό αλλά καλλιεργώντας παράλληλα και τον εαυτό τους. Διότι η σπουδή δεν είναι ξερές γνώσεις αλλά και ήθος, είναι καλλιέργεια της καρδιάς, είναι αγάπη, είναι ανθρωπιά, είναι προπαντός ομορφιά της ζωής», είπε ο κ. Γεώργιος και πρόσθεσε: «Θέλω να θυμάστε αγαπητοί μας γονείς και αγαπητά μας παιδιά ότι δεν έχουμε ανάγκη μόνο από ξερές γνώσεις, απόδειξη εκείνοι που μας ταλαιπωρούν σήμερα σε παγκόσμια κλίμακα αλλά και σε τοπικό επίπεδο είναι άριστοι επιστήμονες αλλά όμως δεν έχουν καρδιά και μετράνε μόνο νούμερα».

Έτσι λοιπόν σύμφωνα με τον κ. Γεώργιο καλούμαστε «μέσα από μια πλούσια παράδοση να αντλήσουμε όλα εκείνα τα στοιχεία, τα σημαντικά τα οποία βοηθούν έναν άνθρωπο να προχωρήσει να προοδεύσει να πάρει από την ανθρώπινη γνώση αλλά παράλληλα να καλλιεργήσει και την ύπαρξή του».

Στη συνέχεια ευχήθηκε «αυτή η σύζευξη της διπλής καλλιέργειας να είναι για όλους» για ένα καλύτερο αύριο «της πατρίδας μας, του τόπου μας, του χωριού μας, της γειτονιάς μας, του κάθε κοινωνικού κυττάρου».

Τέλος έδωσε έμφαση στο ζήτημα της αλληλεγγύης λέγοντας χαρακτηριστικά: «Πολλές φορές στο σχολείο καθρεφτίζεται η εικόνα μιας οικογένειας και επειδή όλοι οι άνθρωποι έχουν την αξιοπρέπειά τους θα ήθελα να παρακαλέσω να συνεργαστούμε ώστε να μην υπάρχει κανένα παιδί στα σχολεία μας, καμιά οικογένεια που μπορούμε να την στηρίξουμε και να μην το κάνουμε, διακριτικά αλλά με πολύ αγάπη θέλουμε να είμαστε κοντά σας».

sxol6

sxol3

sxol4

Εμπιστοσύνη και αλληλεγγύη

tzamtzisΝα εμπιστευτούν τους εκπαιδευτικούς τους κάλεσε τους μαθητές στο μήνυμά του ο Διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Βοιωτίας Ηλίας Τζαμτζής αφού ευχήθηκε καλή και δημιουργική χρονιά.

Πιο συγκεκριμένα προέτρεψε τους μαθητές «να εμπιστευθούν τους καθηγητές τους, να ανακαλύψουν μαζί τους τη χαρά της μάθησης και της απόκτησης δεξιοτήτων, να ασχοληθούν με τα γράμματα, την επιστήμη, τις τέχνες, την τεχνολογία, τον αθλητισμό» αλλά και «να δείξουν ενδιαφέρον για τα κοινά και να θεωρήσουν ιδιαίτερο καθήκον τους την αλληλεγγύη, τη συμπαράσταση και την προσφορά σε όσους την έχουν ανάγκη, να αγαπήσουν, να βελτιώσουν και να προστατεύσουν το περιβάλλον, να έρθουν σε επαφή με τις ρίζες, τη γλώσσα, την ιστορία και τον πολιτισμό».

Καταλήγοντας κάλεσε τους γονείς να βοηθήσουν το έργο των εκπαιδευτικών και να τους διευκολύνουν σ’ αυτό.

papathoma620Η Αντιπεριφερειάρχης Βοιωτίας Φανή Παπαθωμά που επισκέφθηκε το ειδικό σχολείο στο Λουτουφί στο μήνυμά τονίζει: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η σημερινή γενιά των νέων προσπαθεί να επιβιώσει μέσα σε μια δύσκολη εποχή. Δεν υπάρχει επίσης αμφιβολία ότι εκπαιδευτικοί και γονείς καλούνται να δίνουν καθημερινούς αγώνες για την προάσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων τους μέσα σ΄ ένα κράτος που πολλές φορές με ανορθόδοξους τρόπους και εις βάρος των νοικοκυριών προσπαθεί δημοσιονομικά να επιβιώσει». Και εύχεται «μία δημιουργική σχολική χρονιά»

poyloyΣτις ανάγκες της εκπαίδευσης αλλά και των σχολικών μονάδων της Λιβαδειάς αναφέρθηκε η δήμαρχος Λεβαδέων Γιώτα Πούλου στην συμβολική της επίσκεψη στο ΕΠΑΛ Λιβαδειάς ένα σχολείο με αρκετά προβλήματα όπου και ευχήθηκε καλή σχολική χρονιά και καλή πρόοδο σε καθηγητές και μαθητές.

«Όλοι πρέπει να καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να δημιουργήσουμε τις απαραίτητες συνθήκες ώστε τα παιδιά να αποκτήσουν όχι μόνο την καλύτερη δυνατή μόρφωση από τα σχολειά τους, αλλά και η πορεία τους αυτή να είναι γεμάτη από χαρά και αγάπη για τη γνώση», είπε η κ. Πούλου και κατέληξε: «Η δημοτική αρχή θα βρίσκεται στο πλευρό της εκπαιδευτικής κοινότητας και των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων, αρωγός στις προσπάθειες τους για να προσφέρουμε στους μαθητές τις καλύτερες δυνατές συνθήκες για να απολαύσουν τα σχολικά τους χρόνια».