«Γυναίκες της Διασποράς» στο Μορφωτικό Σύλλογο Λιβαδειάς

Κοινοποίηση στα Social Media

Μια πρωτοποριακή πνευματική εκδήλωση, διοργάνωσε ο Μορφωτικός Σύλλογος Λιβαδειάς κατά την διάρκεια της οποία γυναίκες εκπαιδευτικοί αναδίπλωσαν την πνευματική και πολιτιστική παρουσία των Γυναικών της Διασποράς.

Γυναίκες Ελληνίδες που ξενιτεύτηκαν νωρίς και χάρισαν εις την ξένη την ομορφιά και το πνεύμα αλλά δεν ξέχασαν τη μεγάλη πατρίδα, που στέναζε κάτω από τον τουρκικό ζυγό.
Μια εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη ζεστή, κατάμεστη αίθουσα του Μορφωτικού Συλλόγου Λεβαδείας ενώπιον ενός κοινού που παρακολούθησε με προσοχή και ενδιαφέρον τη ζωή και τη δράση των Γυναικών της Διασποράς από τον 15° μέχρι τον 19° αιώνα.
Η βραδιά άνοιξε με το χαιρετισμό της μαθήτριας Ελευθερίας Παγνίση, η οποία τόνισε ότι «οι νέοι είναι οι αποδέκτες όλων των ιστορικών εξελίξεων» και επομένως είναι απαραίτητη γΓ αυτούς η γνώση της ιστορίας και του πολιτισμού, ώστε να μπορούν να διαμορφώσουν θέση και άποψη.
Στο θέμα εισήγαγε το κοινό η κ. Άννα Νικολάου, η οποία αναφέρθηκε στην καίρια συμβολή της γυναίκας, σε όλες τις ιστορικές περιόδους από την αρχαιότητα, και στην ξεχασμένη προσφορά των Γυναικών της Διασποράς.
Το ιστορικό περίγραμμα της εποχής στην οποία τοποθετείται η δράση των γυναικών αυτών, έδωσε η κ. Βασιλική Ποντικοπούλου δένοντας έτσι το έργο τους με την εποχή τους και καταδεικνύοντας συνάμα τη διαχρονικότητα του.
Οι κυρίες Κατερίνα Μαρτιναίου, Ιωάννα Πούλου, Μαριάννα Παπαγεωργίου, Βασιλική Ποντικοπούλου και Άννα Νικολάου ξεδίπλωσαν τις προσωπικότητες των Γυναικών της Διασποράς, έφεραν στο φως το πλούσιο έργο τους και τη φιλελληνική δράση τους. Παράλληλα, συγκίνησαν το κοινό απαγγέλλοντας ποιήματα αυτών των γυναικών, ξεχασμένα από τη σημερινή γραμματεία αλλά αναγνωρισμένα στην εποχή τους από κορυφαίους εκπροσώπους του πνεύματος. Μίλησαν για μορφές εράσμιες, επιβλητικές, ιδιοφυείς, με βαθιά καλλιέργεια, με ομορφιά ψυχής και σώματος, εξαιρετικά φίλεργες και μεγάλες πατριώτισσες- πραγματικές πρέσβειρες του ελληνισμού στις ξένες χώρες, που μετέτρεψαν τα σαλόνια τους σε φωλιές διανοουμένων και προσωπικοτήτων της τέχνης και του πολιτισμού.
Οι κύριες που πρωταγωνίστησαν στην εκδήλωση αναφέρθηκαν στο διπλό στόχο που αυτή εξυπηρετούσε. Αφενός, την προστασία της ιστορικής μνήμης και αφετέρου στην προβολή της ανάγκης για ατομική προσφορά, ώστε να διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή και πρόοδος.
«Ο Μορφωτικός Σύλλογος Λεβαδείας, με βαθιά την πίστη του στην αξία της γνώσης και του πολιτισμού, συνεχίζει έντονες τις προσπάθειες στον τομέα αυτό. Γιατί ο χωρίς γνώση άνθρωπος είναι «κύμβαλον αλάλαζαν» που χτυπά στους ρυθμούς που του επιβάλλουν.
Ας μην κοιμίσουν τις μνήμες μας στην αμνησία της ευθύνης μας. Ας διατηρήσουμε τη μνήμη τους», επεσήμανε ο πρόεδρος του Μ.Σ. Γιώργος Κωσταγιάννης.