Την επέτειο του θαύματος της Παναγίας γιόρτασε ο Ορχομενός

Κοινοποίηση στα Social Media

Στις 10 Σεπτεμβρίου του 1943 λίγο πριν τα γερμανικά τάνκς εισβάλουν στον Ορχομενό μια γυναικεία μορφή που αποδόθηκε στην Παναγία εμφανίστηκε και με το χέρι σηκωμένο σε απαγορευτική στάση τα καθήλωσε και διέσωσε την πόλη από την καταστροφή.

Την επέτειο του θαύματος της Παναγίας γιόρτασε σήμερα με κάθε λαμπρότητα και θρησκευτική κατάνυξη ο Ορχομενός παρουσία εκπροσώπων των τοπικών αρχών, των φορέων της περιοχής και πλήθους πολιτών.

Το πρωί στον ιερό ναό της Παναγίας Σκριπούς χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιου και παρουσία του Μητροπολίτη Κυθήρων κ. Σεραφείμ εψάλη δοξολογία και ακολούθησε λιτάνευση της εικόνας μέχρι το σημείο που εμφανίστηκε η Μεγαλόχαρη και ακινητοποίησε τα ναζιστικά στρατεύματα.

«Το μήνυμα από τον εορτασμό του Ορχομενού για την διάσωση της πόλης από τα ναζιστικά στρατεύματα το 1943 φέρνει μπροστά μας πάρα πολλά πράγματα και βιώματα και πρώτιστος την αίσθηση ότι δεν είμαστε μόνοι. Ο Θεός είναι κοντά μας. Αν πραγματικά μέσα από τον εορτασμό κρατούμε αυτά τα βιώματα και τα κάνουμε καθημερινότητα τότε θα είμαστε πλούσιοι και ο εορτασμός θα συμβάλει να έχομε μια πληρότητα στη ζωή μας, χαρά και ευτυχία», επεσήμανε μεταξύ άλλων ο κ. Γεώργιος και ευχήθηκε χρόνια πολλά σε όλους.

Ο κ. Σεραμείμ τόνισε: «Με πολύ χαρά συμμετείχαμε στην εορταστική εκδήλωση του Ορχομενού με αφορμή την επέτειο της απωθήσεως του φοβερού αυτού κινδύνου που θα έκανε παρανάλωμα του πυρός την πόλη αν δεν παρενέβαινε η Παναγία μας. Είμαστε ευγνώμονες στην Θεοτόκο που προστατεύει το Ορθόδοξο γένος μας, την πόλη την Μητροπολιτική περιφέρεια και ευγνωμονώ τον Άγιο Θηβών και Λεβαδείας ο οποίος με κάλεσε και μου έδωσε αυτή την μεγάλη χαρά να μοιραστώ αυτές τις στιγμές και την συγκίνηση για το συγκριμένο γεγονός».

Ο π. Χαράλαμπος αφού ευχήθηκε σε όλο τον κόσμο σημείωσε: «Ευχαριστούμε το Θεό γιατί αξιωθήκαμε φέτος να γιορτάσουμε τα 71 χρόνια από το μεγάλο θαύμα της Παναγίας μας με το οποίο σώθηκε ο Ορχομενός και οι κάτοικοί του από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής του 1943. Ένα γεγονός που μας δίνει δύναμη, ελπίδα και αισιοδοξία ιδιαίτερα τώρα στις δύσκολες ημέρες που ζούμε ότι με την βοήθεια του Θεού και την συμπαράσταση της Παναγίας μας θα ξεπεράσουμε κάθε πρόβλημα και κάθε δυσκολία. Χιλιάδες κόσμου και φέτος έδωσαν την αγάπη τους στην Παναγία και πήραν δύναμη από την Υπεραγία Θεοτόκο».

Για «ιδιαίτερη και σημαντική γιορτή για τον Ορχομενό και την ευρύτερη περιοχή» μίλησε ο δήμαρχος Ορχομενού Λουκάς Υπερήφανος κάνοντας αναφορά στο «θαύμα της Παναγίας που έσωσε τον Ορχομενό και τους κατοίκους του».

Συνεχίζοντας και με αφορμή την νέα θητεία στο δήμο δεσμεύτηκε ότι η δημοτική αρχή «θα κάνει ότι είναι δυνατόν για το καλό του τόπου» και ευχήθηκε σε όλους τους δημότες «χρόνια πολλά με υγεία και δύναμη» ενώ δεν παρέλειψε να ευχηθεί και στον π. Χαράλαμπο «για τις ενέργειες που κάνει και την προσπάθεια προβολής και ανάδειξης της Παναγίας της Σκριπούς».

Τέλος «υγεία και δύναμη» ευχήθηκαν σε δηλώσεις τους οι βουλευτές Βοιωτίας της Ν.Δ. Γιάννης Καράμπελας και Ανδρέας Κουτσούμπας καθώς και ο περιφερειακός σύμβουλος Στερεάς Ελλάδας Γιάννης Περγαντάς υπογραμμίζοντας παράλληλα το μήνυμα του εορτασμού.

orx3

orx2

orx4

orx6

orx5