Γ. Σταθάς: Μεγάλη νίκη η απόρριψη του γερμανικού σχεδίου παράκαμψης της διεκδίκησης πολεμικών αποζημιώσεων

Κοινοποίηση στα Social Media

Την αντίθεσή της στο σχέδιο του γερμανικού κράτους για την καταβολή 1 εκατομμυρίου ευρώ ετησίως ως πολεμικής αποζημίωσης στις 91 περιοχές που ανήκουν στο Δίκτυο Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών Ελλάδας, ποσό που αντιστοιχεί σε περίπου 10.000 ευρώ για την καθεμία, εξέφρασε η πλειοψηφία του Δ.Σ. του Δικτύου κατά τη διάρκεια συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε παρουσία του Διστομίτη Βουλευτή Βοιωτίας του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Σταθά.

Το Δ.Σ. του Δικτύου συνεδρίασε στο δημαρχείο του Χορτιάτη όπου συζήτησε το θέμα των γερμανικών ενώ την συζήτηση παρακολούθησε και ο πρέσβης της Γερμανίας στην Ελλάδα Δρ Πέτερ Σόοφ. Η συνέλευση, έπειτα από ψηφοφορία, απέρριψε την πρόταση της γερμανικής πλευράς για ετήσια καταβολή των πολεμικών αποζημιώσεων ποσόν συνολικού ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ στις αναγνωρισμένες ως μαρτυρικές περιοχές, απευθείας από το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας.

Πιο συγκεκριμένα κατά της γερμανικής πρότασης ψήφισαν ο δήμος Δίστομου, τα χωριά της Βιάννου, των Ανωγείων, των Κερδυλίων, της Κάντανου, της Τυμφρηστού της Μακρακώμης, καθώς και ο Δήμος Λαμίας ενώ οι εκπρόσωποι του Κομμένου και του Χορτιάτη ψήφισαν λευκό. Ωστόσο ξεκαθάρισαν ότι δεν θα λάβουν την εν λόγω αποζημίωση.

Υπέρ της πρότασης τάχθηκαν μόνο ο δήμαρχος Καλαβρύτων και πρόεδρος του Δ.Σ. του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών Ελλάδας Γ. Λάζουρας και ο Δήμος Δοξάτου.

Ως «μεγάλη νίκη» χαρακτήρισε σε δηλώσεις του την απόρριψη του σχεδίου της γερμανικής κυβέρνησης, ο Γ. Σταθάς του οποίου η συμβολή στο συγκεκριμένο ζήτημα είναι διαχρονικά καθοριστική τονίζοντας παράλληλα πως η αποδοχή της πρότασης θα δέσμευε την ελληνική πλευρά στη διεκδίκηση των πολεμικών αποζημιώσεων που της αναλογούν από το γερμανικό κράτος. Μάλιστα, ο Γ. Σταθάς ανέφερε ότι από γερμανικής πλευράς γίνεται προσπάθεια το σχέδιο να συνυπογραφεί από τον Γερμανό πρόεδρο Γ. Γκάουκ και τον Έλληνα ομόλογό του Κ. Παππούλια.