Για «αλλαγή» έκανε λόγο στην ορκωμοσία του ο Περιφερειάρχης Κώστας Μπακογιάννης

Κοινοποίηση στα Social Media

Με τις ευλογίες του Μακαριοτάτου Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου και των πέντε Μητροπολιτών της Περιφέρειας (Φθιώτιδας κ.κ. Νικολάου, Καρπενησίου κ.κ. Νικολαου, Χαλκίδος κ.κ. Χρυσοστόμου, Θηβών και Λεβαδείας Γεώργιου και Φωκίδος Θεόκτιστου) ορκίστηκε στη Λαμία, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας, ο νέος Περιφερειάρχης Κώστας Μπακογιάννης, οι Αντιπεριφερειάρχες  Βοιωτίας Φανή Παπαθωμά, Φθιώτιδας Θύμιος Καραΐσκος, Φωκίδας Ιωάννης Ράμμος, Ευρυτανίας Άρης Τασιός και Εύβοιας Φάνης Σπανός καθώς και οι νέοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι.

perif2

«Σήμερα είναι μια πολύ σημαντική μέρα, για εμένα προσωπικά, τους αντιπεριφερειάρχες και όλους τους νέους περιφερειακούς συμβούλους. Για τους πολίτες της Στερεάς Ελλάδος που μας παρακολουθούν είναι μια ημέρα προσδοκιών, αλλά και αγωνίας», σημείωσε ο κ. Μπακογιάννης και πρόσθεσε: «Προσδοκιών γιατί οι συμπολίτες μας, εμπιστεύθηκαν μια νέα ομάδα για να κάνει πράξη την αλλαγή. Μια αλλαγή που δεν την αντιλαμβανόμαστε απλώς ως ένα διαχειριστικό πέρασμα ή μια γραφειοκρατική διαδικασία. Αλλά, μια αλλαγή πολιτικών, πρακτικών, και προπάντων νοοτροπιών. Αλλαγή στη σχέση μας με τη διοίκηση, στον τρόπο που αυτή θα κάνει τη ζωή μας πιο εύκολη, και θα είναι δίπλα μας όταν τη χρειαζόμαστε. Αλλαγή στο πώς διαχειριζόμαστε το δημόσιο και ευρωπαϊκό χρήμα, πώς σεβόμαστε κάθε ευρώ και χρηματοδοτούμε έργα ουσίας. Αλλαγή τέλος στο πώς συνεργαζόμαστε μεταξύ μας. Διοικητικές υπηρεσίες, συμβούλια, επιχειρήσεις, σύλλογοι, ομάδες πολιτών καλούμαστε να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε ως οντότητες μιας μεγαλύτερης γεωγραφικής αλλά και οικονομικής κοινότητας – της Περιφέρειας μας – και να βρούμε τρόπους να πετύχουμε περισσότερα έστω και με λιγότερα.  Άλλωστε αυτά που μας ενώνουν είναι πολύ περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν».

Παράλληλα αναφέρθηκε να αναφερθεί στη δύσκολη οικονομική συγκυρία την οποία βιώνουν οι πολίτες της χώρας και της Στερεάς.

« Τα λόγια δεν χορταίνουν, όπως λένε και στα χωριά μας», είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε: «Δεν χρειάζεστε εμένα να σας πω τι περνά κάθε σπίτι, κάθε οικογένεια, κάθε επιχείρηση. Εδώ στη Στερεά, όπως και σε άλλες περιοχές της χώρας αρκετοί έχασαν ακόμη και τα στοιχειώδη. Δικαίως απελπίστηκαν, δικαίως οργίστηκαν, δικαίως όμως στο τέλος της ημέρας κατέληξαν πως ο μόνος δρόμος είναι μπροστά. Πόροι δεν υπάρχουν, όπως υπήρχαν. Υπάρχουν ευκαιρίες. Ή θα τις δημιουργήσουμε ή θα μας προσπεράσουν».

Τόνισε δε ότι την εμπιστοσύνη που έδειξαν στον ίδιο και τον συνδυασμό του οι ψηφοφόροι της Στερεάς Ελλάδας η νέα περιφερειακή αρχή οφείλει να την μεταφράσει σε έργο.

«Δεν μου αρέσει να υπόσχομαι. Το αποτέλεσμα των εκλογών του Μαΐου επικύρωσε την πρότασή μας, το όραμα και το πρόγραμμά μας για μια Στερεά που θα δώσει το παράδειγμα της προόδου και της αλλαγής», επεσήμανε και δήλωσε αποφασισμένος να «σπάσει αυγά» λέγοντας χαρακτηριστικά: «Θα χτυπήσουμε γροθιές στο μαχαίρι εκεί που χρειάζεται. Θα αναμετρηθούμε με ότι κρατά πόρους, δυνατότητες και ανθρώπους εγκλωβισμένους και δεν αφήνει την οικονομία και την κοινωνία να δημιουργήσει. Θα αναμετρηθούμε με την αδικία σε κάθε της έκφραση, σε κάθε της μορφή».

Απευθυνόμενος στον κ. Ιερώνυμο συνέχισε: «Μακαριώτατε, για εμάς έχει τεράστια σημασία ότι είστε σήμερα εδώ. Είναι δε ιδιαίτερα σημαντικό πως σε αυτό το νέο ξεκίνημα έχουμε την ευλογία της Εκκλησίας. Θερμές ευχαριστίες για άλλη μία φορά σε εσάς και τους σεβαστούς Πατέρες. Μέσα στη κρίση η Εκκλησία επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά τον ρόλο της, την προσφορά και την αποστολή της στην κοινωνία και τον αδύναμο πολίτη. Είστε ένας πνεύμονας ζωής και αγάπης. Από εσάς έχουμε να μάθουμε πολλά. Με το παράδειγμά σας μας διδάσκετε ότι στα κοινά δε χωρούν εγωισμοί, δε χωρά αλαζονεία. Εξάλλου, τα αξιώματα είναι προσωρινά και εφήμερα. Ο τόπος μας όμως, η περιφέρεια μας, μένει. Και θα κριθούμε πάνω από όλα στο τέλος της πενταετίας από τη δουλειά μας. Από απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα».

 

Β. Αποστόλου

apostoloyvagelisΑπό την πλευρά του ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Βαγγέλης Αποστόλου σε δηλώσεις του υπογράμμισε ότι η Στερεά Ελλάδα οφείλει να κάνει πράξη την αποκέντρωση με αυτοδιοίκηση ενώ δεν παρέλειψε να ευχηθεί σε όλους καλή δουλειά.

«Το νέο Περιφερειακό Συμβούλιο της Στερεάς Ελλάδας οφείλει με τη λειτουργία του να αναδείξει  ότι μπορεί να απογαλακτιστεί από τη Κεντρική Εξουσία . Ακόμη και σ΄ αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία πρέπει να διεκδικήσουμε  πόρους, που  μας στέρησαν οι εγκληματικά άστοχες   προσεγγίσεις του ΑΕΠ της περιφέρειάς μας, αλλά και γιατί υπάρχει αδήριτη ανάγκη για έργα υποδομής, που ήδη υπάρχουν στις άλλες περιοχές της χώρας μας, καθώς και για την αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων των συμπολιτών μας», είπε μεταξύ άλλων.

«Εμείς θα υπηρετήσουμε το θεσμό, αδιαφορώντας για τις  αρμοδιότητες  της  διορισμένης αποκεντρωμένης διοίκησης» κατέληξε και κάλεσε τη νέα περιφερειακή αρχή «να πορευτεί σ΄ αυτό το διεκδικητικό  δρόμο για το καλό της περιφέρειας, σε μια τέτοια πορεία θα μας βρει συμμάχους».

 

Κλ. Περγαντάς

perg620Ο απερχόμενος Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κλέαρχος Περγαντάς λόγο της απουσίας του στο εξωτερικό δεν παραβρέθηκε στην τελετή της ορκωμοσίας ωστόσο σε χαιρετισμό που απέστειλε εύχεται «στον νεοεκλεγέντα  Περιφερειάρχη, στους Αντιπεριφερειάρχες και στο Περιφερειακό Συμβούλιο δύναμη, υγεία και αντοχές».

Τέλος εκφράζει την βεβαιότητα ότι «με συνθέσεις και συναινέσεις θα υπάρξει ομαλή παραγωγική και δημιουργική συνέχεια για το καλό του τόπου και της κοινωνίας».

 

Γ. Μουλκιώτης

moylkiotisΤους πολίτες της Βοιωτίας ευχαριστεί με την λήξη της θητείας του ως Αντιπεριφερειάρχης Βοιωτίας ο Γιώργος Μουλκιώτης «για τη συμπαράσταση, τη στήριξη, την κατανόηση και τη γόνιμη κριτική  τους».

Επίσης ευχαριστεί τον Περιφερειάρχη, τους Αντιπεριφερειάρχες, τους Περιφερειακούς Συμβούλους, τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής καθώς επίσης τα στελέχη και τους υπηρεσιακούς παράγοντες, που «συνέβαλαν να πετύχουμε με συλλογική δουλειά, να παραχθεί ένα σοβαρό και ουσιαστικό έργο, με απόλυτη διαφάνεια και δημόσιο έλεγχο».

Καταλήγοντας τονίζει: «Σε όλη μου τη ζωή και στη θητεία μου εδώ, στην Περιφέρεια, διδάχτηκα να παλεύω για το αύριο. Παράλληλα έδωσα τις δυνάμεις μου για την επίλυση των προβλημάτων του σήμερα. Στο αύριο λοιπόν, θα είμαι παρών,  με όλες μου τις δυνάμεις και με πρωταρχικό στόχο, την ευημερία των ανθρώπων της εργασίας και της κοινωνίας της Βοιωτίας».