Κάθε άλλο παρά διεκδικητικό χαρακτήρα είχε η εκδήλωση που διοργάνωσε ο δήμος Λεβαδέων το βράδυ της Τετάρτης στο συνεδριακό κέντρο της Κρύας για την ίδρυση Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας με την επωνυμία «Όμιλος Φίλων του Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδος προς ενίσχυση και ανάπτυξη της Σχολής Επιστημών Οικονομίας και Διοίκησης με έδρα τη Λιβαδειά».
Κοινή διαπίστωση η ανάγκη να παραμείνει το τμήμα Περιφερειακής Οικονομικής Ανάπτυξης.
Ο τρόπος που αυτό θα επιτευχθεί απέναντι στις διαθέσεις –σύμφωνα με φήμες- της κυβέρνησης για κατάργηση είναι το ζητούμενο.
Αντί να μπει ένα πλαίσιο δράσης και διεκδίκησης από την κυβέρνηση της Ν.Δ. του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ (οι κυβερνητικοί βουλευτές Ε. Μπασιάκος, Γ. Καράμπελας και Α. Κουτσούμπας απουσίαζαν – παραβρέθηκε μόνο ο Γ. Σταθάς του ΣΥΡΙΖΑ) οι διοργανωτές κάλεσαν την τοπική κοινωνία και τους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στο νομό να βάλουν το χέρι βαθιά στη τσέπη, να βάλουν τον οβολό τους, όπως είπε χαρακτηριστικά ο εκπαιδευτικός στο επάγγελμα, δήμαρχος Λεβαδέων Νίκος Παπαγγελής.
Μέσα στη κρίση λοιπόν, την εξαθλίωση, τη φτώχια, την πείνα, τις μειώσεις μισθών και συντάξεων, την κατάρρευση του κράτους πρόνοιας και τα λουκέτα στις επιχειρήσεις οι «ειδικοί» αντί να υψώσουν το ανάστημα που απαιτούν οι περιστάσεις και να αναμετρηθούν με την κυβέρνηση της τρόικας διεκδικώντας το αυτονόητο κάλεσαν τους πολίτες να πληρώσουν για να μάθουν τα παιδιά τους γράμματα στο πλαίσιο της εφαρμοζόμενης κυβερνητικής πολικής που μόνο δεινά έχει να επιδείξει.
«Μέχρι στιγμής η ενημέρωση που έχουμε είναι από διαρροές στον τύπο, δεν γνωρίζουμε ακριβώς τον σχεδιασμό δεν ξέρουμε ακριβώς ποιες είναι οι προθέσεις της κυβέρνηση και του υπουργείου Παιδείας γι΄ αυτό το τόσο σοβαρό θέμα», σημείωσε ο δήμαρχος Λεβαδέων Νίκος Παπαγγελής και πρόσθεσε: «Εμείς πάντως κατανοώντας την οικονομική κρίση προσπαθούμε και η κορύφωση είναι η σημερινή διαδικασία, να πάρουμε τα πράγματα στα χέρια μας όσον αφορά την τεκμηρίωση της διατήρησης του Πανεπιστημιακού Τμήματος της Λιβαδειάς».
Σύμφωνα με τον κ. Παπαγγελή οι όροι και οι προϋποθέσεις είναι ικανοποιητικές.
«Κατά αρχήν οι επιδόσεις του τμήματος είναι θετικές στην αξιολόγηση όπως σημείωσαν και οι καθηγητές. Είναι πολύ ψηλότερα από τον επιθυμητό στόχο. Επίσης η τοπική κοινωνία και ο δήμος έχουν αγκαλιάσει την προσπάθεια του πανεπιστημίου. Ο δήμος Λιβαδειάς προσφέρει στέγη στο πανεπιστήμιο και από εκεί και πέρα η πρόθεσή μας είναι μέσα από τον όμιλο φίλων του πανεπιστημίου να συνεισφέρουμε τον οβολό μας καθώς επίσης να παροτρύνουμε τους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή μας να συμβάλουν ώστε να μειώσουμε το λειτουργικό κόστος», συμπλήρωσε ο δήμαρχος και κατέληξε: «Αν πράγματι το θέμα είναι το οικονομικό εμείς κάνουμε το καθήκον μας. Αν είναι θέμα αξιολόγησης τότε τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Το Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας και συγκεκριμένα το τμήμα της Λιβαδειάς είναι πάρα πολύ ψηλά σε αξιολόγηση».
Από την πλευρά της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας ο αντιπεριφερειάρχης Βοιωτίας Γιώργος Μουλκιώτης τόνισε σε δηλώσεις του: «Η Λιβαδειά, η Βοιωτία, η Στερεά Ελλάδα, πρέπει να δώσουν μάχη και να στείλουν ένα μήνυμα το οποίο έχει εκφράσει ήδη το Περιφερειακό Συμβούλιο σε ειδική συνεδρίαση δηλαδή ότι το Πανεπιστήμιο Στερεά Ελλάδας δεν πρέπει μόνο να παραμείνει αλλά και να αναβαθμιστεί ενώ βέβαια δεν συζητάμε σε καμία περίπτωση για κατάργηση. Εμείς θα αγωνιστούμε με τους φορείς της πόλης και της περιφέρειας για τα επιθυμητά αποτελέσματα».
Ο πρόεδρος του τμήματος Χαράλαμπος Μπότσαρης αφού σημείωσε ότι «το πανεπιστήμιο Στερεάς και ειδικότερα το τμήμα Περιφερειακής Οικονομικής Ανάπτυξης στη Λιβαδειά είναι ο αδύναμος κρίκος στην αλυσίδα» και ότι είναι «στη κόκκινη γραμμή» πρόσθεσε πως πρόθεση του υπουργείου είναι να μειώσει όχι τον αριθμό των ΑΕΙ αλλά τον αριθμό των τμημάτων.
Αναφερόμενος στο τμήμα της Λιβαδειάς επεσήμανε τις ελλείψεις σε μόνιμους καθηγητές –που αν υπήρχαν δεν θα χιλιαζόντουσαν ωρομίσθιοι – τονίζοντας όμως ότι έχει ιδιόκτητο κτήριο και επιπλέον ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα σπουδών.
«Η χώρα έχει μόνο δύο τέτοια τμήματα όταν σήμερα μιλάμε όχι για την Ευρώπη των κρατών αλλά για την Ευρώπη των περιφερειών. Το δε κόστος διατήρησης δεν είναι δραματικό» είπε και συνέχισε «μας λείπουν 60 – 80 χιλιάδες ευρώ το εξάμηνο για τους καθηγητής. Είναι τόσο μεγάλο αυτό το ποσό που δεν μπορεί αν βρεθεί; Στη Βοιωτία είναι η βαριά βιομηχανία της χώρας δεν μπορούν να βρεθούν χορηγοί;».
Συμπλήρωσε ακόμα ότι αν γινόταν αυτό το υπουργείο που λέει «αν μπορείτε τρέχτε το πανεπιστήμιο με ίδιες δυνάμεις» δεν θα είχε επιχειρήματα για τα περί κατάργησης και ευχήθηκε να ανταποκριθεί η τοπική κοινωνία στην προσπάθεια που ξεκίνησε.