Αλαλούμ με τις εκπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ για τρίτεκνους, πολύτεκνους, ανάπηρους -Οι λύσεις που εξετάζονται

Κοινοποίηση στα Social Media

Από τα χείλη των αρμόδιων, κρέμονται χιλιάδες νοικοκυριά που ανήκουν στις αποκαλούμενες «ευπαθείς» ομάδες, καθώς αναμένουν τις λεπτομέρειες για τις εκπτώσεις ή τις απαλλαγές από τον ΕΝΦΙΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να αποφύγει την εικόνα με τις ουρές στα γκισέ των ασφαλιστικών ταμείων για τη λήψη ασφαλιστικής ενημερότητας εξετάζει το ενδεχόμενο να παραληφθεί τελείως αυτή η προϋπόθεση για τις «ευπαθείς» ομάδες.

Τα τερατώδη λάθη στον υπολογισμό του φόρου ανέτρεψαν προ πολλού τον αρχικό σχεδιασμό και η προβλεπόμενη απόφαση πηγαίνει, πλέον, μετά από τη ψήφιση της νομοθετικής ρύθμισης, η οποία καλώς εχόντων των πραγμάτων θα κατατεθεί στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα.

Αυτό σημαίνει, όμως, πρακτικά ότι εάν το υπουργείο Οικονομικών δεν κινηθεί ταχύτατα, θα φτάσει η 29η Σεπτεμβρίου, οπότε λήγει η προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης του φόρου, χωρίς να έχουν διευκρινιστεί οι προϋποθέσεις έκπτωσης ή απαλλαγής και πιθανότατα χωρίς να έχει ανοίξει η αναγκαία ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή των αιτήσεων.

Αυτό ακριβώς- η ηλεκτρονική εφαρμογή- ήταν άλλωστε εξαρχής το εμπόδιο για την έκδοση της σχετικής Απόφασης, καθώς η ηλεκτρονική βάση δεδομένων του ΚΕΠΥΟ και του ΚΕΑΟ δεν «επικοινωνούν», με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η διασταύρωση στοιχείων για την ύπαρξη οφειλών έναντι των ασφαλιστικών ταμείων, που είναι αναγκαία προϋπόθεση για τις εκπτώσεις και απαλλαγές από τον ΕΝΦΙΑ. Με αυτό το δεδομένο, δεν αποκλείεται, λοιπόν, οι τρίτεκνοι, οι πολύτεκνοι, οι ανάπηροι, τα νοικοκυριά με πολύ χαμηλό εισόδημα, να κληθούν να καταβάλουν την πρώτη δόση του φόρου και εν συνεχεία υποβάλλοντας την αίτηση έκπτωσης ή απαλλαγής, να γίνει συμψηφισμός με το ποσό που έχουν καταβάλει. Εξετάζεται, πάντως και το μοντέλο που είχε εφαρμοστεί με το ΕΕΤΑ, όταν δηλαδή οι ειδικές ομάδες δεν πλήρωσαν την πρώτη δόση του Τέλους, υπέβαλαν αίτηση στο σύστημα και μόνο όταν απορρίπτονταν καλούνταν να καταβάλουν το ποσό. Η δυσκολία σε αυτή την περίπτωση είναι ότι οι δόσεις του ΕΝΦΙΑ είναι μηνιαίες ενώ του ΕΕΤΑ ήταν διμηνιαίες, δίνοντας έτσι μια σχετική άνεση χρόνου στο ΚΕΠΥΟ να επεξεργαστεί τα δεδομένα.

Οι οριστικές αποφάσεις για τον ΕΝΦΙΑ- βελτιώσεις, διορθώσεις, παρεμβάσεις- αναμένονται έως το τέλος της εβδομάδας. Την Παρασκευή έχει προγραμματιστεί, μάλιστα, σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου με κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ. Θα πρέπει να τονιστεί, πάντως, ότι το βάρος των διορθώσεων έχει πέσει στους 4.000 οικισμούς με τα τερατώδη εκκαθαριστικά και θα πρέπει να θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο το να γίνουν κι άλλες παρεμβάσεις που ζητάνε γαλάζιοι και πράσινοι βουλευτές, όπως η ειδική μεταχείριση των ξενοίκιαστων διαμερισμάτων και καταστημάτων.

Πηγή: www.iefimerida.gr