Ταξιδιωτικές οδηγίες των ελληνικών υγειονομικών υπηρεσιών για τον Ebola

Κοινοποίηση στα Social Media

Όσοι έχουν προγραμματίσει ή επιθυμούν να επισκεφθούν χώρες της δυτικής Αφρικής, όπως Γουινέα, Λιβερία, Σιέρα Λεόνε και Νιγηρία να αποφύγουν προς το παρόν τη μετακίνηση.

Αναβάλλετε τα ταξίδια προς τις χώρες όπου ενδημεί ο ιός Ebola, συνιστούν οι Έλληνες επιστήμονες.

Το θέμα συζητήθηκε σε σύσκεψη η οποία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στο υπουργείο Υγείας, υπό την αρμόδια γενική γραμματέα κ. Χριστίνα Παπανικολάου.

Οι ειδικοί κάνουν λόγο για υψηλού επιπέδου ετοιμότητα των ελληνικών υγειονομικών και άλλων Αρχών, απέναντι σε ενδεχόμενη απειλή εμφάνισης ύποπτου περιστατικού αιμορραγικού πυρετού από τον ιό Ebola.

Επιδημία του ιού εμφανίστηκε πρόσφατα σε ορισμένες χώρες της δυτικής και κεντρικής Αφρικής, έχει κινητοποιήσει τους διεθνείς υγειονομικούς Οργανισμούς και τις κρατικές αρχές.

Με βάση τις εκτιμήσεις των ειδικών του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), η Ελλάδα εμφανίζει χαμηλό βαθμό επικινδυνότητας σε ότι αφορά τον κίνδυνο εισόδου του ιού.

Κρίνεται, όμως, σκόπιμο να αυστηροποιηθούν οι ταξιδιωτικές οδηγίες προς τον γενικό πληθυσμό, να ενισχυθεί το επίπεδο ετοιμότητας στις πύλες εισόδου της χώρας, ειδικότερα σε ότι αφορά το μεταναστευτικό πληθυσμό και τέλος να επαναπροσδιορισθεί λεπτομερώς ο σχεδιασμός διαχείρισης ενδεχόμενου ύποπτου περιστατικού:

Συστήνεται σε όσους έχουν προγραμματίσει ή επιθυμούν να επισκεφθούν χώρες της δυτικής Αφρικής, όπως Γουινέα, Λιβερία, Σιέρα Λεόνε και Νιγηρία να αποφύγουν προς το παρόν τη μετακίνηση, εφόσον δεν υπάρχει πολύ σοβαρός λόγος.

Σε περίπτωση που θεωρηθεί ανέφικτη αυτή η επιλογή θα πρέπει να λαμβάνονται αυστηρά μέτρα προφύλαξης στη χώρα προορισμού για την αποφυγή μόλυνσης από τον ιό, βάσει των λεπτομερών υποδείξεων του ΚΕΕΛΠΝΟ:

Αποφυγή επαφής με οποιουδήποτε τύπου βιολογικό υλικό (ιστούς , αίμα, σπέρμα, σάλιο κλπ), και μολυσμένα αντικείμενα , προφυλαγμένη σεξουαλική επαφή, αποφυγή κατανάλωσης κρέατος αγρίων ζώων.

Ο ιός είναι μολυσματικός μόνο από άτομα που έχουν εμφανίσει ήδη πυρετό ή επώαση διαρκεί από 2 έως 21 μέρες και μπορεί να μεταδοθεί και από ιστούς νεκρών σωμάτων, όπως και από άγρια ζώα.

Στις πύλες εισόδου της χώρας, ειδικότερα σε αεροδρόμια, αεροπορικές εταιρείες που συνδέουν τη χώρα μας με τις προαναφερόμενες ύποπτες χώρες επιδημίας, ειδικά μέτρα προφύλαξης (ενημέρωση, παρακολούθηση, απομόνωση σε περίπτωση εμφάνισης πυρετού), πρέπει να ληφθούν από τα πληρώματα, (αεροπλάνων ή πλοίων), στη βάση των λεπτομερών υποδείξεων των εγκυκλίων των Υγειονομικών Αρχών.

Σε ό,τι αφορά την ενημέρωση και διαχείριση ύποπτων περιστατικών επιβατών που μπορεί να εισέρχονται με πυρετό ή /και άλλα συμπτώματα στη χώρα, έχει καταρτισθεί λεπτομερής σχεδιασμός, για τις οδηγίες ατομικών και συλλογικών μέτρων αποφυγής μετάδοσης του ιού (ΚΕΕΛΠΝΟ), μεταφοράς μέσω ΕΚΑΒ, παρακολούθησης και κλινικής αντιμετώπισης σε νοσοκομειακές Μονάδες Ειδικών Προδιαγραφών (Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας – ΕΚΕΠΥ).

Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό πληθυσμό, για τους μεν ήδη φιλοξενούμενους σε Κέντρα Υποδοχής η κατάσταση είναι ελεγχόμενη, για τους παράνομα εισερχόμενους στη χώρα το ποσοστό αφίξεων από τις «ύποπτες» χώρες είναι από απειροελάχιστο έως μηδενικό.

Το ΕΚΕΠΥ έχει καταγράψει μόνον έναν μετανάστη σε 6.500 πρόσφατες αφίξεις.

Οι αρμόδιες αρχές υποδοχής (Λιμενικό, Υγειονομικές Μονάδες, Τοπική Αυτοδιοίκηση), έχουν ήδη ενημερωθεί μέσω συστηματικών οδηγιών από το ΚΕΕΛΠΝΟ και το υπουργείο Υγείας.

Πηγή: iatronet.gr