Μεγάλη απόφαση για το Δήμο Ορχομενού: Εγκρίθηκε η μελέτη ενοποίησης του αρχαιολογικού χώρου της περιοχής Σκριπούς

Κοινοποίηση στα Social Media

«Παρουσίαση των μελετών ενοποίησης του αρχαιολογικού χώρου και κατ’ αρχήν έγκριση της μελέτης τροποποίησης του ρυμοτομικού σχεδίου πόλης περιοχής Σκριπούς , βορειοδυτικά της οδού 28ης Οκτωβρίου , προς ενοποίηση του αρχαιολογικού χώρου».

Ο Πρόεδρος ανάγνωσε το 1ο θέμα της ημερήσιας διάταξης που συζητήθηκε ως 5ο που είναι «Παρουσίαση των μελετών ενοποίησης του αρχαιολογικού χώρου και κατ’ αρχήν έγκριση της μελέτης τροποποίησης του ρυμοτομικού σχεδίου πόλης περιοχής Σκριπούς , βορειοδυτικά της οδού 28ης Οκτωβρίου , προς ενοποίηση του αρχαιολογικού χώρου» ,ο  οποίος είπε τα εξής:

«  Κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι καλησπέρα σας.
Καλωσορίζουμε στο Δημοτικό μας Συμβούλιο  τους εκλεκτούς καλεσμένους μας.
Κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι πάνε 3 χρόνια που ενημερώθηκα για το « ΔΙΑΖΩΜΑ»  γι’ αυτό το κίνημα πολιτών με πρόεδρο τον κ. Μπένο που συνέλαβε τη μεγαλοφυή ιδέα να διασώσει , να αναδείξει και να ζωντανέψει τους 125 αρχαιοελληνικούς χώρους θέασης και ακρόασης που υπάρχουν στη χώρα μας.
Τότε έμαθα πως στα 50 από τα 125 αρχαία θέατρα και ωδεία είχαν ανοίξει κουμπαράδες για την χρηματοδότηση των μελετών. Μέσα στους 50 ήταν , και ο κουμπαράς για το αρχαίο θέατρο Ορχομενού.
Η νέα τότε δημοτική αρχή σε συνεργασία με τις κλασσικές , βυζαντινές αρχαιολογικές υπηρεσίες , την εκκλησία και τη Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και φυσικά με το «ΔΙΑΖΩΜΑ» , μετά από ημερίδα που συνδιοργανώσαμε διαπιστώσαμε πως στον Ορχομενό υπάρχει μια ιδιαιτερότητα: Εκατέρωθεν του αρχαίου θεάτρου σώζονται δύο σημαντικά μνημεία: Ο τάφος των Μινύων και ο Ναός της Παναγίας της Σκριπούς. Εκτιμήθηκε λοιπόν ότι στον Ορχομενό , εκτός από τη μελέτη αναστήλωσης του Αρχαίου Θεάτρου πρέπει να γίνουν και οι μελέτες για την ανάδειξη των 3 μνημείων, να γίνει η μελέτη ενοποίησης του αρχαιολογικού χώρου με τη δημιουργία αρχαιολογικού πάρκου που θα περιλαμβάνει τα 3 μνημεία και τον περιβάλλοντα χώρο.
Μετά την ημερίδα το Δημοτικό Συμβούλιο ομόφωνα αποφάσισε προς αυτή την κατεύθυνση.
Όμως για τις μελέτες αυτές χρειαζόταν ένας γενναίος κουμπαράς και οι πρώτες εκτιμήσεις τον ανέβαζαν 136.000,00€ και ο δικός μας κουμπαράς είχε μόνο 2.000,00€.
Τότε ο Δήμος μας με πρωτεργάτη το Δήμαρχο Κώστα Ξηρογιάννη και τον πρόεδρο του «ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ» το μέντορά μας κ. Σταύρο Μπένο καταφέραμε παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία που υπάρχει στη χώρα και στο τόπο μας να κάνουμε το κουμπαρά μας με 174.333,00€, ξεπερνώντας κατά πολύ το στόχο.
Παράλληλα το «ΔΙΑΖΩΜΑ»  δεν καθυστέρησε καθόλου , έκανε τις αναθέσεις των μελετών στους εκλεκτότερους αρχιτέκτονες και μηχανικούς της χώρας ,που θα γνωρίσετε σήμερα γιατί θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους.
Θυμίζω ότι η πρώτη φάση των μελετών έχει περάσει από το Κεντρικό  Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) και  βέβαια έχει ενημερωθεί αναλυτικά το Δημοτικό Συμβούλιο σε προηγούμενη συνεδρίαση .
Σήμερα θα δούμε την τελική φάση των μελετών και μέσα από αυτές θα προκύψει η ανάγκη για την τροποποίηση του σχεδίου πόλης περιοχής του Αρχαιολογικού Πάρκου».

Το λόγο πήρε ο Δήμαρχος ο οποίος είπε ότι: «  Καλωσορίζω  όλους τους παραβρισκόμενους στην αίθουσα ,καθώς μου δίνεται για ακόμη μια φορά η ευκαιρία να ευχαριστήσω  τους ανθρώπους που ασχολούνται με την υλοποίηση
του μεγάλου αυτού έργου ,  όμως , όσες ευχαριστίες και αν δώσουμε θα είναι πολύ λίγες. Πρώτα απ’ όλα θέλω να

ευχαριστήσω δημόσια τον Δεσπότη κκ. Γεώργιο που στη συνεδρίαση τον εκπροσωπεί  ο πατήρ Νικόλαος και  τον ευχαριστώ για την παρουσία του ,  γιατί ήταν από τους ιερείς που παρακολούθησαν την πορεία του έργου και έχει διαμορφώσει την άποψή του  ,  τον πάτερ Χαράλαμπο  που αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή την ιστορία αυτή και αναπτύξαμε μια εξαιρετική συνεργασία , την Περιφέρεια  για την χορηγία των 50.000,00€, αλλά τις μεγαλύτερες ευχαριστίες στους υπαλλήλους του υπουργείου , την κ. Μενδώνη  που παρακολουθεί το έργο με μεγάλη συμπάθεια, την κ. Αλεξάνδρα Χαραμή ,  την κ. Παρή Καλαμαρά , από τις αρχαιολογικές υπηρεσίες  Κλασικές και Βυζαντινές  ,  τους χορηγούς μας».    

Στη συνέχεια ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στα θέατρα που έχει στόχο να αναστηλώσει το «ΔΙΑΖΩΜΑ»  που είναι 57 και τα χρήματα που έχει συγκεντρώσει για όλα τα θέατρα είναι  περίπου 600.000,00€ , μόνο του Ορχομενού 174.000,00€ που είναι ένα τεράστιο ποσό.

Επίσης ευχαρίστησε τους μελετητές:  τον κ. Διαμαντόπουλο , τον κ.  Μπιλή, την κ.  Ηλιοπούλου και όλους τους μελετητές , αρχιτέκτονες , μηχανικούς, τοπογράφους  που εργάστηκαν για την ενοποίηση του αρχαιολογικού χώρου και που θα τους γνωρίσουμε καλύτερα όταν στη συνέχεια αναπτύξουν τις μελέτες τους. Βέβαια όσον αφορά το  Σταύρο Μπένο  είπε ότι : δεν έχει λόγια ,  για να τον ευχαριστήσει και να τον συγχαρεί γι΄ αυτή τη μεγάλη πρωτοβουλία του  για τον πολιτισμό ,  για να σωθεί ο πολιτισμός μας. Χρειαζόμαστε τέτοιους ανθρώπους και πρέπει να τους στηρίξουμε όσο γίνεται περισσότερο.
Τώρα όσον αφορά τους αιρετούς που ασχολούνται με τέτοια θέματα πρέπει να είναι ανιδιοτελής και  δεν πρέπει να τους ευχαριστήσει κανείς γιατί είναι υποχρέωσή τους.  Τελειώνοντας  ,  η σημερινή ημέρα είναι σημαντική για τον Ορχομενό. Τελειώνει η πρώτη φάση και παίρνουμε τις μελέτες ολοκληρωμένες και αναμένουμε τις πρώτες εγκρίσεις. Ο δρόμος είναι μακρύς αλλά όλη η δουλειά είναι πολύ μεγάλη και εξαιρετική. Βέβαια θα πρέπει να επισημανθεί ότι στο χώρο που θα αναπτυχθεί το πάρκο υπάρχουν διάφορες ιδιοκτησίες ,  ιδιωτών,  της εκκλησίας , του Δήμου  εκεί θα γίνουν κάποιες ανταλλαγές . Ιδιαίτερα όσον αφορά τις σχέσεις μας με την εκκλησία , την «Παναγία της Σκριπούς »  και τις ιδιοκτησίες της εκκλησίας  , δίνουμε και παίρνουμε  άλλος λιγότερο άλλος περισσότερο , είναι όλα για το δήμο ,  για τους πολίτες του Ορχομενού.
Το λόγο πήρε ο κ. Σταύρος Μπένος ο οποίος είπε:» Αγαπητέ Πρόεδρε , Δήμαρχε , δεν αναφέρομαι μόνο στην ιδιότητας σας και στο θεσμικός σας ρόλο , που ξέρετε πόσο σέβομαι , αλλά  και στη βαθειά φιλία που καλλιεργήθηκε ανάμεσα μας  σε αυτή την ωραία μάχη που δίνουμε. Σας ευχαριστώ για όλα αυτά  που είπατε ,  θέλω  μόνο να το σημειώσω και να το αποδεχθείτε ότι είστε ένα σπουδαίο Δημοτικό Συμβούλιο. Πιστέψετε ,  από την εμπειρία που έχω αποκτήσει  τόσες δεκαετίες , είναι η καλύτερη υποδοχή που βρήκε το « ΔΙΑΖΩΜΑ» σε όλη τη χώρα ,  η καλύτερη υποδοχή  που βρήκε το «ΔΙΑΖΩΜΑ» , ο καλύτερος σύμμαχος. Θέλω να σημειώσετε και κάτι άλλο , πουθενά στις τοπικές κοινότητες  δεν γίνονται μεγάλα πράγματα αν δεν υπάρχει ομόνοια  σ΄ αυτό το χώρο, πουθενά. Μπορεί να σκεφτεί η Κεντρική εξουσία πράγματα καταπληκτικά άμα όμως οι τοπικές κοινωνίες  δεν τα υιοθετήσουν  σ΄ ένα πνεύμα ενότητας όπως εσείς έχετε καλλιεργήσει δεν έχουν αγαθή τύχη και συνέχεια.
Θέλω επίσης να σημειώσετε δεν είναι μόνο ιστορική μέρα για τον Ορχομενό αλλά και για το «ΔΙΑΖΩΜΑ». Είναι το πιο ολοκληρωμένο πρόγραμμα δεν είναι τυχαίες συγκρίσεις  που έκανα στα οικονομικά , δώσαμε μεγάλο βάρος εδώ γιατί δεν έχουμε μόνο θέατρο όπως έχουμε στα άλλα 57 σημεία της χωράς αλλά  αρχαιολογικό πάρκο και μάλιστα με την εμπλοκή , πέρα από τους θεσμούς του Κράτους , της εκκλησίας,. Είναι ένα δείγμα γραφής για τη χώρα. Έγινε μια μεγάλη  σύσκεψη στο Υπουργείο Περιβάλλοντος με την κ. Μενδώνη , τον κ. Μανιάτη , υπηρεσιακούς παράγοντες  και με κάλεσαν  εκεί για να μεταφέρω την εμπειρία του πάρκου σας. Για να δει τι θα κάνει η χώρα στο ΕΣΠΑ που είναι σε εξέλιξη και με άλλες περιοχές , σημαντικές  πόλεις όπως είναι η Ελευσίνα η Κνωσός , το Άργος , η Πάτρα που θέλουν να  μιμηθούν το παράδειγμα το δικό σας.
Θέλω να καταλάβετε  τι έχει  παραχθεί εδώ;  θέλω να συνειδητοποιήσετε πως γράψατε  ιστορία σ’ αυτό το χώρο , στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Επειδή όμως οι δυνάμεις του κράτους λόγω κρίσης δεν επαρκούν πια για να διεκπεραιώσουν τόσο μεγάλα έργα χρειάζεται η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα. Το Διάζωμα ακριβώς και σε αυτές τις περιπτώσεις, θα σας πω μία  περίπτωση,  όπως στην Ελευσίνα προσεγγίσαμε 2 μεγάλες εταιρείες τον «ΤΙΤΑΝΑ» και τα « ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ» που θέλουν να χρηματοδοτήσουν ,Δήμαρχε , όπως κάναμε και εδώ ,  τις μελέτες . Στην εξέλιξη αυτή του σχεδιασμού , του εθνικού σχεδιασμού της χώρας το μοντέλο που θα ακολουθηθεί είναι το μοντέλο το δικό σας.

Δεν αρκεί  να τελειώσουν οι μελέτες και να επαναπαυτούμε στις δάφνες  αλλά να τελειώσει και το έργο μέχρι το
2020. Και εδώ έχουμε ένα  εμπόδιο διότι η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας φαίνεται  στα χαρτιά να είναι σε ακμή .
Άρα δεν ευνοείται από  τις Ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις και θα είναι λίγα τα ποσά που θα δοθούν ,  άρα πρέπει να συμβάλει και το κεντρικό πρόγραμμα του Υπουργείου Ανάπτυξης. Άρα συστράτευση των δυνάμεων που έχει ο Ορχομενός , όπως κάναμε , για να επιτύχουμε αυτό το σκοπό  , για να ενταχθεί το έργο στο ΕΣΠΑ , που θα κριθεί σύντομα μέσα στο 2014 αρχές του 2015 το πολύ. Θα είναι συνέργεια  και όχι μόνο του ΠΕΠ της Περιφέρειας  αλλά και  των κεντρικών  προγραμμάτων του Υπουργείο Ανάπτυξης.
Θα είμαι διαθέσιμος  εσαεί , όποτε μου το ζητήσετε ,όποτε το ζητήσει το Δημοτικό Συμβούλιο.

Θέλω να πω δύο πράγματα για το μέλλον για εσάς αλλά και την νέα δημοτική αρχή.

Θέλω να κλείσω απονέμοντας μια ανθρώπινη,  όχι πολιτική νότα ,  ένα ανθρώπινο ευχαριστώ  στον Κώστα Ξηρογιάννη και στον πρόεδρο Γεώργιο Ζυγούρη, η αυταπάρνησή τους , ο ρομαντισμός τους ,  η  αθωότητά τους  , η αγάπη τους  , και η στήριξή τους ήταν μοναδική.

Θέλω επίσης να κάνω έκκληση στη νέα δημοτική αρχή να ακολουθήσει αυτό το υπόδειγμα  ,ένα υπόδειγμα υψιπετές ,το υπόδειγμα που φέρνει οραματικά αποτελέσματα.

Όλοι  οι άνθρωποι του Διαζώματος , όλο το δυναμικό του  θα είναι στη διάθεση σ΄ αυτή την πόλη. Γιατί η πόλη γράφει μια μοναδική ιστορία . Μας πήγε από την απλή επέμβαση σ΄ένα μνημείο σε μια καθολική επέμβαση όπως τη θέλουν οι Ευρωπαίοι και όπως απαιτεί η εποχή».

Ο κ. Μπένος επίσης επισήμανε ότι υπάρχει και η εξής δυσκολία,  το ΕΣΠΑ απαιτεί τα πράγματα καθαρά, καθαρά από πράξεις αναλογισμού , απαλλοτριώσεις. Συνεπώς πρέπει να ξεχωρίσουμε το συμπαγή αρχαιολογικό χώρο ,που θα είναι απαλλαγμένος από αναγκαστικές απαλλοτριώσεις  για  να προχωρήσει γρήγορα το έργο.
Οι μελέτες που θα ακολουθήσουν είναι καταπληκτικές και υψηλού επιπέδου.

Έκκληση στους δημότες,  στην εκκλησία , στον Δήμο να καθίσουν σένα τραπέζι και να συμφωνήσουν για να έχουμε το συντομότερο δυνατό , τον ευρύτερο χώρο απαλλαγμένο, από τη βάσανο των απαλλοτριώσεων , που απαιτεί χρόνο και θα απειλήσει την άντληση ευρωπαϊκών κονδυλίων.
Σας ευχαριστώ θερμά για τη μοναδική εμπειρία που έζησα μαζί σας και που ελπίζω ότι θα τη ζήσουμε μαζί μέχρι την ολοκλήρωση.

Το λόγο πήρε ο Πατήρ Νικόλαος ο οποίος είπε: « θέλω να εκφράσω τον θαυμασμό μου εκπροσωπώντας τον Μητροπολίτη  γιατί όντος είναι πολύ  σπουδαίο έργο. Είναι μελέτες με τρομερή ανάπλαση  και διαμόρφωση του χώρου. Αξίζουν τα εύσημα σε όσους δραστηριοποιήθηκαν και φυσικά στο Δημοτικό Συμβούλιο ,  τον Δήμαρχο. Νομίζω ότι είναι σημαντικό να ενεργοποιηθούν όλοι οι φορείς  ώστε να γίνει πράξη .  θα χαιρόμουν αν βρισκόμαστε στο 2020 να το βλέπαμε τελειωμένο καθ’ ολοκληρίαν. Με αυτό τον τρόπο  εκφράζω την χαρά και τον ενθουσιασμό του Μητροπολίτη. Εύχομαι να έχει αίσιο τέλος με συνεργασία και αγάπη μεταξύ μας».

Το λόγο πήρε ο πάτερ Χαράλαμπος ο οποίος είπε: « Εκφράζω τη χαρά μου που φτάσαμε σ΄ αυτό το σημείο. Ευχαριστώ όλους και τον κ. Μπένο που από την πρώτη στιγμή κατάλαβε ότι  χωρίς την συμμετοχή της εκκλησίας δεν θα φτάναμε εδώ που φτάσαμε.
Το έργο είναι πολύ μεγάλο και  οπωσδήποτε αφορά τις μελλοντικές επόμενες γενιές και εύχομαι εμάς ως ηλικιωμένους να το χαρούμε . ……. Όσον αφορά τη δήλωση του δημάρχου για τις  ιδιοκτησίες και ιδιαίτερα ότι αφορά την εκκλησία  θα πρέπει να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα όσον αφορά το ιδιοκτησιακά θέματα και να είναι ξεκάθαρα τα θέματα.
Εύχομαι να πάνε όλα καλά ,όλοι θέλουμε το κοινό καλό.  Πρέπει να ομολογήσω στην αρχή όταν ξεκίνησε  αυτή η προσπάθεια  την είδα με μεγάλη καχυποψία , βλέποντας όμως τη διαδικασία , βλέποντας την ομόφωνη απόφαση  όλων των δημοτικών παρατάξεων του Δημοτικού συμβουλίου  ,  τις συζητήσεις με  όλους τους  δημοτικούς  συμβούλους  αλλά και κουβεντιάζοντας  με τους πολίτες,   , κατέληξα ότι για το κοινό καλό, για το καλό του τόπου για το καλό των μελλοντικών γενιών επιβάλλεται να γίνει αυτό το έργο».

Το λόγο πήρε ο κ. Λουκάς Υπερήφανος ο οποίος είπε ότι : Έχουμε αγκαλιάσει αυτή την προσπάθεια και μακάρι να προχωρήσει , γιατί την έχει ανάγκη ο τόπος , την έχει ανάγκη ο Ορχομενός.
Επειδή είναι πολύ δύσκολη η χρηματοδότηση από την περιφέρεια θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό.
Επισημαίνω όμως, ότι έχουμε καθυστερήσει όσον αφορά την τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου.
Θα είμαστε κοντά σας,  γιατί όλοι οι Ορχομένιοι έχουν ένα όνειρο, να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία.  Να ξέρεται θα το στηρίξουμε με όλες τις δυνάμεις μας».

Στη συνέχεια ακολούθησε η παρουσίαση των μελετών για την ενοποίηση του αρχαιολογικού χώρου, με τη δημιουργία αρχαιολογικού πάρκου και την τροποποίηση του σχεδίου πόλης περιοχής Σκριπούς από τους μελετητές: τον κ. Διαμαντόπουλο Δ. ,  αρχιτέκτων , τον κ. Θέμη Μπιλή , αρχιτέκτων , τον κ. Στέφανο Νικολάου , Η/Μ μηχανικό τον κ. Λευτέρη Κατσουλάκο , γεωπόνο  τον κ. Καρυδάκη Φ, μηχανικό,   την κ. Ελένη Ηλιοπούλου, αρχιτέκτων πολεοδόμο ,  τον κ. Αρτεμάκη και τον Ν. Μάνη τοπογράφους,  κατά την οποία  συνοψίζοντας αναφέρθηκαν τα παρακάτω , που αποτελούν και τη θέση της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου μας  :

Στην Υπηρεσία μας εισήχθη από μελετητές του «Διαζώματος» μελέτη τροποποίησης του  Σχεδίου Πόλης της περιοχής Σκριπούς που εγκρίθηκε το 1960.
Στόχος της μελέτης είναι η ενοποίηση , ανάδειξη και ένταξη στην ζωή της πόλης αλλά και των επισκεπτών της, των αρχαιοτήτων του Ορχομενού και ιδιαίτερα  των  τριών  μνημείων – του  Τάφου του Μινύα,  του Αρχαίου Θεάτρου Ορχομενού και της Μονής με τον βυζαντινό ναό της Παναγίας Σκριπού. Οι μέχρι τώρα αποσπασματικές και μη ολοκληρωμένες επεμβάσεις στα μνημεία, στο τοπίο γύρω από αυτά και στον δομημένο – νόμιμα ή αυθαίρετα – πολεοδομικό χώρο, που τα περιβάλλει, συνθέτουν σήμερα ένα κατακερματισμένο σύνολο με ανάρμοστο με αυτά πολεοδομικό περιβάλλον, το οποίο παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει στο παρελθόν από τις αρχαιολογικές υπηρεσίες, τον Δήμο και την Εκκλησία, τα απαξιώνει και στερεί από την πόλη τα οφέλη από την ανάδειξη μίας μοναδικής πολιτισμικής κληρονομιάς. Ακόμα τα μνημεία σήμερα είναι αποκομμένα μεταξύ τους, με το φυσικό τοπίο και τις άλλες αρχαιότητες που εκτείνονται στο Ακόντιο όρος, καθώς και η ένταξη τους στην πόλη είναι προβληματική, γεγονός στο οποίο συμβάλλει και η μη ικανοποιητική πρόσβαση στα μνημεία από το κέντρο της πόλης.
Στόχος επίσης είναι να υπάρξουν οι αναγκαίες πολεοδομικές ρυθμίσεις που θα επιτρέψουν την δημιουργία του Α.Π., δηλαδή χώρου με ανθρωποκεντρικό περιβάλλον που θα είναι κατάλληλος για τις σύγχρονες δραστηριότητες, την λελογισμένη επαναλειτουργία του Θεάτρου αλλά και η ανάδειξη της επί πολλές χιλιάδες έτη και διαδοχικούς  πολιτισμούς, αδιάκοπης παρουσίας ζωής στον τόπο αυτό.
Καθοριστικό ρόλο για την προβληματική σημερινή κατάσταση έπαιξε η μέχρι σήμερα έλλειψη μιας ολοκληρωμένης πολεοδομικής και αρχιτεκτονικής μελέτης για την ένταξη των μνημείων σε ένα ενιαίο Αρχαιολογικό Πάρκο, με προδιαγραφές για την ανάδειξή τους και την σωστή προσαρμογή των μνημείων στο τοπίο και στη πόλη, και εν συνεχεία η εφαρμογή τους.
Πολλά προβλήματα οφείλονται και στο παλαιό και ασύμβατο με τα μνημεία ρυμοτομικό σχέδιο της πόλης, όπως επίσης ότι η υφιστάμενη ρυμοτομία στην περιοχή των μνημείων, καθώς και ευρύτερα στην συνοικία της Σκριπούς, σε μεγάλο βαθμό διαφέρει από τα προβλεπόμενα στο ισχύον ρυμοτομικό σχέδιο του 1960 που προηγήθηκε του εντοπισμού του Θεάτρου.
Η σημερινή κατάσταση συνιστά πολλαπλή πολεοδομική και πολιτισμική ανεπάρκεια, που στερεί από τον Ορχομενό τα πολύπλευρα οφέλη που θα είχε, και ειδικότερα με κυριότερες αρνητικές συνέπειες:
1) Την μειωμένη προβολή και επισκεψιμότητα των μνημείων και της πόλης.
2) Την ακύρωση της  δυνατότητας κατανόησης  των μνημείων και γενικότερα της ιδιαίτερης εξέλιξης του ιστορικού χώρου.
3) Την επίπτωση στο συμβολικό επίπεδο, λόγω της μειωμένης φροντίδας για την πολιτιστική κληρονομιά και την πόλη, η οποία στερείται του πολεοδομικού χώρου που της αρμόζει.
4) Την με την πάροδο του χρόνου προϊούσα υποβάθμιση, που περιορίζει τις μελλοντικές δυνατότητες.
Απαιτείται ως εκ τούτου να γίνει τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου του 1960, η οποία θα το επικαιροποιήσει με τα σημερινά δεδομένα, με πρωταρχικό στόχο την ενοποίηση – ανάδειξη των μνημείων, ούτως ώστε:
• Το ρυμοτομικό σχέδιο να είναι συμβατό με τα προβλεπόμενα στην μελέτη του Αρχαιολογικού Πάρκου, η Α’ φάση του οποίου έχει εγκριθεί από το ΚΑΣ.
• Το οδικό δίκτυο να επιτρέπει αυτήν την ενοποίηση, ώστε, συνεπικουρούμενο και από τον κατάλληλο πολεοδομικό κανονισμό, να μην χρειάζεται να κυκλοφορούν οχήματα μέσα στο Αρχαιολογικό Πάρκο αλλά και να μην εμποδίζονται τόσο οι λειτουργίες του Ναού της Παναγίας Σκριπούς όσο και οι κάτοικοι στο να προσεγγίσουν τις ιδιοκτησίες  τους.
• Να υπάρχουν οι απαιτούμενοι χώροι στάθμευσης για το Αρχαιολογικό Πάρκο.
• Η άμεση περιοχή των μνημείων να έχει πολεοδομικά χαρακτηριστικά συμβατά με τον αρχαιολογικό χώρο και τα ορατά μνημεία.
Ένα έμμεσο όφελος είναι και η αποτύπωση και επανένταξη στο σχέδιο πόλης των ιδιοκτησιών με σύγχρονα τοπογραφικά μέσα αφού είναι κοινό μυστικό ότι το εγκεκριμένο ρυμοτομικό της Σκριπούς έχει σημαντικά λάθη αποτύπωσης με αποτέλεσμα κανένας δημότης αλλά και ο Δήμος να μην είναι απόλυτα σίγουρος για όρια των ιδιοκτησιών του.
Αντικείμενο της μελέτης είναι η τροποποίηση του σχεδίου πόλης της περιοχής Σκριπού του Ορχομενού, ώστε να δημιουργηθεί το Αρχαιολογικό Πάρκου Ορχομενού.
Ως περιοχή μελέτης ορίζεται η περιοχή που περικλείεται: βόρεια από την οδό Βυζαντίου, ανατολικά από την οδό Γυμναστηρίου, νότια από την οδό 28ης Οκτωβρίου και δυτικά από την οδό Μινύα και τους αρχαιολογικούς χώρους.
Στην παρούσα φάση η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου
εισηγείται θετικά

στο Δημοτικό Συμβούλιο για την λήψη κατ’ αρχήν απόφασης για την  προώθηση της διαδικασίας τροποποίησης του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου περιοχής Σκριπούς προς δημιουργία αρχαιολογικού πάρκου που ακολούθως, ο Δήμαρχος θα ανακοινώσει στον Τύπο και στο διαδίκτυο και θα  αναρτήσει στο δημοτικό κατάστημα την πρόταση τροποποίησης του ρυμοτομικού σχεδίου, ώστε σε κάθε βήμα της διαδικασίας οι ενδιαφερόμενοι δημότες να μπορούν να υποβάλλουν τις ενστάσεις τους που θα εξετάζονται από τα αρμόδια προβλεπόμενα όργανα της Διοίκησης.

Ο Πρόεδρος κάλεσε το συμβούλιο να αποφασίσουν σχετικά

Το Δημοτικό Συμβούλιο μετά από ανταλλαγή γνωμών, έκθεση απόψεων (λεπτομέρειες στα απομαγνητοφωνημένα πρακτικά) και αφού έλαβε υπόψη το υπ΄αρ. 4277/18-7-2014 έγγραφο της 23ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων,  τις διατάξεις των άρθρων  65,67,225,226,227 του Ν. 3852/2010 ,  ύστερα από διαλογική συζήτηση:

ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ  ΟΜΟΦΩΝΑ

Την κατ’ αρχήν έγκριση της μελέτης που συντάχθηκε από την  «ΔΙΑΖΩΜΑ ΕΠΕ» , για  την τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου πόλης περιοχής Σκριπούς , βορειοδυτικά της οδού 28ης Οκτωβρίου , προς ενοποίηση του αρχαιολογικού χώρου για τη δημιουργία του Αρχαιολογικού Πάρκου Ορχομενού.

Η παρούσα απόφαση πήρε αύξοντα αριθμό 122/2014
Αφού συντάχθηκε τούτο το πρακτικό υπογράφεται ως ακολούθως :

 

ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Ο   ΠΡΟΕΔΡΟΣ                         Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ   

ΖΥΓΟΥΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ                    ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΤΣΑΠΡΑΣ

ΤΑ ΜΕΛΗ
ΖΥΓΟΓΙΑΝΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ, ΣΚΑΓΙΑΚΟΥ ΒΑΡΒΑΡΑ, ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΛΟΥΚΑΣ , ΑΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΣΕΡΑΦΕΙΜ, ΚΡΑΒΑΡΙΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΠΟΥΣΙΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, ΔΕΔΕΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ, ΚΑΡΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, ΡΑΜΑΝΤΑΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΣ ΛΟΥΚΑΣ, ΝΤΑΒΑΛΟΥΜΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, ΡΟΔΗΣ ΛΑΜΠΡΟΣ , ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΡΑΒΑΓΓΕΛΗΣ.