Η επιστροφή του αγροτικού ΦΠΑ «θύμα» του συμψηφισμού ακόμη και μη ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο

Κοινοποίηση στα Social Media

Ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών με θέμα «Η επιστροφή του αγροτικού ΦΠΑ «θύμα» του συμψηφισμού ακόμη και μη ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο» κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ:

 

Μπροστά σε άδειους λογαριασμούς τραπέζης έχουν βρεθεί τις τελευταίες ημέρες πολλοί αγρότες που ανέμεναν την επιστροφή ΦΠΑ προκειμένου να αποπληρώσουν υποχρεώσεις τους, καθώς η Εφορία παρακράτησε μέρος ή και ολόκληρο το ποσό, λόγω συμψηφισμού ακόμη και μη ληξιπροθέσμων οφειλών, καθώς και οφειλών που είχαν υπαχθεί σε ρύθμιση.

Για μία ακόμη χρονιά, μετά την ενεργοποίηση της μνημονιακής ΠΟΛ.1022/24.1.2012 «Συμψηφισμός χρεών με απαιτήσεις κατά του Δημοσίου. Κοινοποίηση διατάξεων του άρθρου 11 του Ν. 3943/31.03.2011 (ΦΕΚ 66 Α’) και παροχή οδηγιών για την εφαρμογή τους», που αφορά τον συμψηφισμό των απαιτήσεων κατά του δημοσίου, οι αγροτοκτηνοτρόφοι που ανέμεναν με αγωνία να πιστωθούν τα χρήματα του καταβληθέντος ΦΠΑ, προσέκρουσαν στις διατάξεις της ΠΟΛ, οι οποίες μεταξύ άλλων ορίζουν ότι σε συμψηφισμό υπόκεινται και οι βεβαιωμένες οφειλές προς το Δημόσιο, είτε είναι ληξιπρόθεσμες είτε όχι.

Όπως καταγγέλλεται, ακόμη και αγρότες που είχαν ρυθμισμένες οφειλές, βρέθηκαν ακούσια να έχουν πληρώσει ολόκληρο το ποσό μέσω της επιστροφής ΦΠΑ, χρήματα τα οποία βεβαίως περίμεναν για να εξοφλήσουν προμηθευτές, να προετοιμαστούν για την ερχόμενη καλλιεργητική περίοδο κ.ο.κ. και τα οποία πλέον έκαναν φτερά.

Επειδή είναι παράλογο να δεχόμαστε ως αξίωμα το Δημόσιο, που έχει αναχθεί στο μεγαλύτερο οφειλέτη ή/και κακοπληρωτή προς τους πιστωτές του, να καθυστερεί στην τακτοποίηση των οφειλών του, αλλά οι πολίτες να μην μπορούν να κάνουν στοιχειωδώς έναν οικονομικό προγραμματισμό του έτους.

Επειδή κρίνεται ως ιδιαίτερα σημαντική, ειδικά στην παρούσα φάση, η ενίσχυση των αγροτών προκειμένου να ενισχυθεί η παραγωγή, και όχι ο οικονομικός τους εξαφανισμός.

Επειδή σε ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ το 2012 (αρ.πρωτ. 72/11.7.2012), το Υπουργείο Οικονομικών διαβεβαίωνε, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ότι «η πρόθεσή μας είναι η κατά το συντομότερο δυνατόν διευθέτηση του θέματος συμψηφισμού των μη ληξιπρόθεσμων οφειλών και των περιπτώσεων παραγεγραμμένων οφειλών που αναβίωναν» (αρ.πρωτ. ΓΚΕ1118041 ΕΞ 2012/11-16.8.2012), αλλά μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία σχετική μέριμνα προς αυτή την κατεύθυνση.

 

Ερωτάται ο κ. Υπουργός: 

  1. Θα προχωρήσει σε άμεση τροποποίηση του άρθρου 11 του Ν. 3943/31-3-2011 (ΦΕΚ 66Α’) και της ΠΟΛ 1022/24-1-2012, ώστε να μην παρακρατείται η επιστροφή ΦΠΑ από τους αγρότες τόσο για τις ληξιπρόθεσμες ή υπό ρύθμιση οφειλές τους όσο βεβαίως και για αυτές που είναι μη ληξιπρόθεσμες;

 

Οι ερωτώντες βουλευτές 

Διώτη Ηρώ

Αγαθοπούλου Ειρήνη

Βαρεμένος Γιώργος

Γάκης Δημήτρης

Γελαλής Δημήτρης

Γεροβασίλη Όλγα

Δερμιτζάκης Κώστας

Διαμαντόπουλος Βαγγέλης

Δριτσέλη Παναγιώτα

Ζερδελής Γιάννης

Κανελλοπούλου Μαρία

Καρά Γιουσούφ Αϊχάν

Καραγιαννίδης Χρήστος

Καφαντάρη Χαρά

Κοδέλας Δημήτρης

Κοντονής Σταύρος

Κριτσωτάκης Μιχάλης

Μαντάς Χρήστος

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μιχαλάκης Νίκος

Μιχελογιαννάκης Γιάννης

Μπάρκας Κώστας

Ουζουνίδου Ευγενία

Πάντζας Γιώργος

Παπαδημητρίου Μάνια

Πετράκος Θανάσης

Σταθάς Γιάννης

Σταμπουλή Αφροδίτη

Τριανταφύλλου Μαρία

Χαραλαμπίδου Δέσποινα

Χατζησοφιά Άννα