Η ΕΣΕΕ ενημερώνει για τα 6 καλοκαιρινά και τα 10 φθινοπωρινά προαπαιτούμενα

Κοινοποίηση στα Social Media

Τα έξι προαπαιτούμενα μέτρα που υποχρεούται να υλοποιήσει η κυβέρνηση και οφείλει να παρουσιάσει στο EuroWorking Group στις 7 Αυγούστου για την εκταμίευση του 1 δις και την αποδέσμευση των 2 δις ευρώ, έχουν πλέον μειωθεί στα πέντε μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τη μικρή ΔΕΗ. Οι άμεσες προτεραιότητες του Πολυνομοσχεδίου που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή, προς ψήφιση μέχρι τις 8 Αυγούστου, εστιάζονται στις παρακάτω εκκρεμότητες:

1. Στη νομοθετική ρύθμιση για τη συγχώνευση υπό το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) όλων των Επικουρικών Ταμείων και εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος από 1-1-15 για όλα τα Ταμεία που δεν ανήκουν αυτή τη στιγμή στο ΕΤΕΑ.

2.    Στην ψήφιση του νόμου για τα δάση και τη ρύθμιση χάραξης αιγιαλού.

3. Στην ψήφιση πολυνομοσχεδίου για την απλοποίηση των διαδικασιών γραφειοκρατίας και τη μείωση των διοικητικών βαρών στο Δημόσιο.

  1. Στην κατάργηση από 1-1-2015 των κοινωνικών πόρων (φόροι υπέρ τρίτων κ.λπ.) που χρηματοδοτούν τις επικουρικές συντάξεις Ταμείων αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας.
  2. Στην ψήφιση του νόμου για τη χρηματοδότηση των κομμάτων και νομοθεσίας για τη «δήλωση και την παρακολούθηση των περιουσιακών στοιχείων», με στόχο την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Σύμφωνα με τη Κομισιόν, υπάρχει η διαβεβαίωση ότι η χώρα μας θα έχει ολοκληρώσει εγκαίρως τα προαπαιτούμενα για τη δόση του Αυγούστου, χαρακτηρίζοντας μάλιστα το δυσκολότερο από αυτά τη ΔΕΗ, η οποία όμως έχει ήδη υλοποιηθεί. Ταυτόχρονα, μέχρι τις 15 Αυγούστου θα πρέπει να έχει βρεθεί σημείο συνεννόησης με την ΕΕΤ για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια του ιδιωτικού τομέα, ώστε να προσαρμοστεί το θεσμικό πλαίσιο σε περιβάλλον συστημικής κρίσης και λύση εξωδικαστικού συμβιβασμού.

Τη Φθινοπωρινή δόση προαπαιτούμενων θα διαπραγματευτεί η κυβέρνηση με την τρόικα 3-5 Σεπτεμβρίου στο Παρίσι, ενώ θα πρέπει στη συνέχεια να ολοκληρωθεί νομοθετικά μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου, πριν τον επόμενο έλεγχο το δεύτερο 15νθήμερο του Σεπτεμβρίου, σε δέκα πολύ σοβαρά ζητήματα, που εκκρεμούν από προηγούμενους ελέγχους και είναι τα παρακάτω:

1) Νέο Ασφαλιστικό – συνταξιοδοτικό σύστημα.

2) Ευθυγράμμιση νομοθεσίας πλαισίου ομαδικών απολύσεων.

3) Επιτάχυνση πλειστηριασμών ακινήτων για χρέη στο Δημόσιο.

4) Αναθεώρηση προϋπολογισμού 2015 με παράταση ειδικών εισφορών.

5) Ολοκλήρωση των απολύσεων από το Δημόσιο μέχρι τέλος 2014.

6) Κατάργηση δαπανών και φοροαπαλλαγών φυσικών και νομικών προσώπων.

7) Νομοθετικά μέτρα για βελτίωση είσπραξης δημοσίων εσόδων.

8) Μεταρρύθμιση του συστήματος ΦΠΑ με καθιέρωση ενός συντελεστή.

9) Νέο μισθολόγιο δημοσίου με εφαρμογή της απόδοσης από 1-1-15.

10) Έλεγχος του συνόλου της λίστας καταγραφής των φόρων υπέρ τρίτων.

 

Όλα τα παραπάνω προαπαιτούμενα είναι βέβαιο ότι θα επιφέρουν περισσότερες αλλαγές στην ελληνική οικονομία και κοινωνία αλλά με αμφίβολα αποτελέσματα σε αρκετούς τομείς. Ωστόσο, ούτε νύξη δεν γίνεται για μια σειρά από ζητήματα υψηλής προτεραιότητας για τις ΜΜε επιχειρήσεις. Η ΕΣΕΕ θα τοποθετηθεί αναλυτικά αφού κατατεθεί σε δημόσιο διάλογο το τελικό κείμενο του παρόντος πολυνομοσχεδίου.

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασίλης Κορκίδης δήλωσε:

«Προς αποφυγή περαιτέρω εκπλήξεων η ΕΣΕΕ προσπαθεί να ενημερώσει τους μικρομεσαίους της ελληνικής αγοράς για τα “πολυαπαιτούμενα των πολυνομοσχεδίων” που συνοδεύονται από περίπου 440 νέες παρεμβάσεις.

Ευχόμαστε η μεταφορά των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές από την έδρα μας, σε ουδέτερο έδαφος, να σταματήσει να αναστατώνει με τις συχνές επισκέψεις τους για έλεγχο την ελληνική κοινωνία και κάποια στιγμή να οδηγήσει σε παύση προαπαιτούμενων και δημοσιονομική εκεχειρία».