Αιχμές κατά της διοίκησης της ΕΑΣ Λιβαδειάς από τέσσερα μέλη της και άμεση απάντηση από τον πρόεδρο της οργάνωσης

Κοινοποίηση στα Social Media

Κατά της διοίκησης της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Λιβαδειάς στρέφονται με ανακοίνωσή τους τέσσερα μέλη της Γενικής της Συνέλευσης που μειοψήφησαν στην πρόσφατη συνεδρίαση κατά τη διάρκεια της οποίας ελήφθη η απόφαση εκκαθάρισης της συνεταιριστικής οργάνωσης ενώ άμεση ήταν η απάντηση του προέδρου της ΕΑΣ Γιώργου Ανέστη.

«Στις 21 Ιουλίου 2014 πραγματοποιήθηκε τακτική Γενική Συνέλευση. Στην συνέλευση αυτή, η μοναδική απόφαση που λήφθηκε ήταν να μπει η Ένωση σε καθεστώς εκκαθάρισης» αναφέρουν οι τέσσερεις και προσθέτουν: «Πρέπει να σημειωθεί ότι η διοίκηση της Ένωσης επιχειρούσε εδώ και μήνες να πετύχει αυτή την απόφαση. Από τις αρχές του χρόνου είχαμε δεχθεί αλλεπάλληλες προσκλήσεις σε συνελεύσεις που αναβάλλονταν διαρκώς λόγω της επιμονής μας να ζητάμε το αυτονόητο: να υπάρχει απαρτία για να συζητηθεί ένα τόσο σοβαρό ζήτημα».

Η απόφαση σύμφωνα με τους καταγγέλλοντες ελήφθη χωρίς να απαντηθεί κανένα από τα ερωτήματα που τέθηκαν.

Έτσι λοιπόν επανέρχονται και ρωτάνε γιατί δεν έγινε διαχειριστικός έλεγχος από τις Υπηρεσίες του Υπουργείου Γεωργίας, αν αυξήθηκαν ή όχι τα χρέη της Ένωσης κατά τη διάρκεια της θητείας της σημερινής διοίκησης και αν ναι πόσο.

Παράλληλα κάνουν λόγο για μεγάλες οφειλές ορισμένων αγροτών προς την Ε.Α.Σ και ρωτούν γιατί δεν φρόντισε το Δ.Σ. να εισπραχθούν, ώστε με αυτά τα χρήματα να πληρωθούν οι εργαζόμενοι και άλλες υποχρεώσεις.

Ακόμα υποστηρίζουν ότι φέτος η Ε.Α.Σ. «στερείται τα έσοδά της από δραστηριότητες παροχής υπηρεσιών όπως δηλώσεις ΟΣΔΕ και άλλες υπηρεσίες γιατί μεταφέρθηκαν σε ένα νέο συνεταιρισμό, τον ΑΙΧΜΕΑ που εκπροσωπεί περιορισμένο αριθμό ατόμων και όχι όλους τους αγρότες», σημειώνοντας επίσης ότι άλλες ενώσεις με παρόμοια προβλήματα «πιστοποιούνται και παρέχουν τις υπηρεσίες που η διοίκηση μετέφερε στον ΑΙΧΜΕΑ».

Ακολούθως λένε ότι η Ένωση έχει σημαντικά ακίνητα στην κατοχή της (εκκοκκιστήρια, εγκαταστάσεις κλπ) τα οποία  από το 2003 το Δ. Σ. δεν τα ενοικίασε ώστε «να πληρώνονται δόσεις των δανείων της» και ζητούν να ενημερωθούν «γιατί σήμερα επισπεύδουν την εκκαθάριση λέγοντας ότι «υπάρχουν ενδιαφερόμενοι» χωρίς να μας πουν ποιοι είναι αυτοί και με τι όρους ενδιαφέρονται»

Καταλήγοντας οι: Ακτίνα Βελιτζέλου, Γιώργος Δημητριάδης, Στάθης Καστρίτης, Νώντας Χριστοδούλου

Ερωτούν αν «Απαξιώνεται ή όχι η Ένωση με τους παραπάνω χειρισμούς της διοίκησης; Αποτέλεσμα αυτής της απαξίωσης θα είναι ή όχι να ωφεληθεί ο νέος συνεταιρισμός ΑΙΧΜΕΑΣ, που παίρνει τις δραστηριότητες που έχουν έσοδα, χωρίς να έχει χρέη».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΑΣ Λιβαδειάς Γιώργος Ανέστης σημείωσε μεταξύ άλλων: «Τα συγκεκριμένα μέλη της ΓΣ, είχαν την ευκαιρία να ενημερώνονται στις συνεδριάσεις και να μη προβαίνουν σε τέτοιου είδους σχόλια που κρύβουν άλλες σκοπιμότητες» και ο κ. Ανέστης συνέχισε απαντώντας σε όλα τα ερωτήματα.

  • Για το θέμα του διαχειριστικού ελέγχου: «Διαχειριστικός έλεγχος από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν έγινε. Έχει γίνει έλεγχος όμως από το ΣΔΟΕ στο 2010 που  εξέτασε τι έχουμε γράψει στα βιβλία μας και στο λογιστήριο που εμείς έχουμε οργανώσει και φαίνονται όλοι οι παρακρατούμενοι φόροι οι οποίοι δεν καταβάλονταν ακριβώς επειδή υπήρχαν δικαστικές αποφάσεις και τα χρήματα αποδίδονταν στους εργαζόμενους. Τα χρήματα δηλαδή που έβγαζε η οργάνωση δεν έφταναν για να αποπληρωθούν οι φόροι, αυτά λοιπόν καταγράφηκαν και γι΄ αυτό υπάρχουν και ποινικές διώξεις».
  • Σε ότι αφορά τα χρέη της ΕΑΣ: «Επί θητείας μου τα χρέη μειώθηκαν. Όταν ανέλαβα οφείλαμε περίπου 10 εκατομμύρια ευρώ μόνο στην Αγροτική Τράπεζα ενώ σήμερα στην Αγροτική δεν οφείλουμε καθόλου. Καταφέραμε μέσα και από την ευνοϊκή μεταχείριση κάποιων νόμων και αποπληρώσαμε την τράπεζα ωστόσο δεν καταφέραμε πέρα από το να δώσουμε κάποια χρώματα έναντι στο δημόσιο και το ΙΚΑ να αποπληρώσουμε τις όφειλες οι οποίες έρχονται από την δεκαετία του 1990».
  • Για τις οφειλές προς της ΕΑΣ: «Η ΕΑΣ έχει δοσοληψίες με πελάτες αγρότες μέσα από διαχείριση προϊόντων και εφοδίων. Υπάρχουν κάποιοι ελάχιστοι παραγωγοί που οφείλουν μεγάλα ποσά που φτάνουν ακόμα και τις περίπου 15 με 20.000 ευρώ. Αυτό είναι απολύτως συμβατό και υπάρχουν ιδιώτες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή μας που μπορεί αγρότες να τους χρωστούν πολύ περισσότερα. Εμείς από την στιγμή που δεσμεύτηκαν οι λογαριασμοί δεν μπορούσαμε να τα εισπράξουμε διότι τα χρήματα αυτά θα πήγαιναν στο δημόσιο. Από ευαισθησία προς τους εργαζομένους όλα αυτά τα χρήματα τα εκχωρήσαμε προς αυτούς. Να αποπληρωθούν δηλαδή με τα χρήματα που οφείλουν οι πελάτες μας».
  • Για δραστηριότητες όπως ΟΣΔΕ που μεταφέρθηκαν στον ΑΣ Λιβαδειάς «Αιχμέας»: «Δεν είχαμε άλλη λύση γιατί ο συνεταιρισμός ο οποίος μπορούσε να συμμετέχει και να διεκδικήσει το έργο έπρεπε να είναι ενεργός, να έχει προσαρμοστεί στο νόμο 4015, να έχει ισολογισμούς εγκεκριμένους και να έχει και το συνεταιριστικό κεφάλαιο των 30.000. Αυτά τα είχε ο ΑΣ Λιβαδειάς «Αιχμέας» και για αυτό αποφασίσαμε να είναι αυτός ο οποίος θα κάνει το αίτημα να πιστοποιηθεί όπως και έγινε… »Η ΕΑΣ Λιβαδειάς δεν έχει την δυνατότητα και είναι γνωστά τα χρέη της σε ΔΟΥ και ΙΚΑ. Δεν υπάρχει καμία οργάνωση στη χώρα είτε ΕΑΣ είτε ΑΣ που να μην έχει ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα και να έχει πιστοποιηθεί ως πύλη. Καμία. Και αν συμβαίνει κάτι τέτοιο το καταγγέλλω και τους καλώ να το αποδείξουν».
  • Για το αν ο ΑΙΧΜΕΑΣ οικειοποιήθηκε την περιουσία της ΕΑΣ: «Όλη η περιουσία της ΕΑΣ από τότε που εγώ ανέλαβα την διοίκηση ήταν υπό κατάσχεση, όλα τα ακίνητα προσημειωμένα από το ΙΚΑ και πριν από τρία χρόνια και από το δημόσιο. Όλη λοιπόν η περιουσία είναι υπό κατάσχεση. Από εκεί και πέρα εμείς μισθώσαμε με την δυνατότητα του νόμου 4015 κάποιες αποθήκες νόμιμα με απόφαση της ΓΣ και συγκεκριμένο αντίτιμο για να μπορούμε να εξυπηρετήσουμε τους αγρότες σε περίπτωση που χρειαζόταν να γίνει διαχείριση για παράδειγμα δημητριακών ή για οτι άλλο χρειάζονταν οι αγρότες. Όλη η υπόλοιπη περιουσία είναι πλέον στην ευχέρεια του εκκαθαριστή.
  • Για τον αν γίνεται απαξίωση της ΕΑΣ: «Εμείς έχουμε τηρήσει απαρέγκλιτα το νόμο. Ο νόμος 4015 στο άρθρο 19 λέει ότι εφόσον υπάρχει σχέδιο εξυγίανσης το οποίο αποδεικνύει αρνητική καθαρή θέση τότε είναι μονόδρομος η εκκαθάριση. Εμείς κάναμε αυτό το σχέδιο εξυγίανσης, είναι ήδη στα χέρια του υπουργού για να το πάει στη βουλή να το καταθέσει στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν καταθέσει σχετική ερώτηση. Είναι επίσης στη διάθεση όλων και αποδεικνύει καταφανέστατα ότι δεν υπήρχε καμία περίπτωση να μπορέσει να εξυγιανθεί η ΕΑΣ Λιβαδειάς. Οπότε βάσει του νόμου πήραμε απόφαση ΓΣ με αυξημένη πλειοψηφία για εκκαθάριση».