ΣΥΡΙΖΑ: Αναγκαία η ανατροπή του «Καλλικράτη»

Κοινοποίηση στα Social Media

Τις θέσεις του για την αυτοδιοίκηση παρουσίασε ο ΣΥΡΙΖΑ στη Λιβαδειά σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο συνεδριακό κέντρο «Χ. Παλαιολόγος» με πρωτοβουλία της Ν.Ε. του κόμματος και ομιλητή το μέλος της Π.Γ. και υπεύθυνο του τμήματος Τ.Α. της Κ.Ε. Κώστα Πουλάκη.

Όλο αυτό το διάστημα ο ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποιεί συσκέψεις σε όλη την Ελλάδα και συζητά με τους εκλεγμένους δημάρχους, και δημοτικούς συμβούλους για το πώς η αυτοδιοίκηση θα αποκτήσει τα στοιχεία «μιας λαϊκής εξουσίας με κοινωνικό πρόσωπο» μέσα στην πενταετία.

«Έχουμε δηλώσει και στις εκλογές καταθέσαμε ότι είμαστε εναντίον του Καλλικράτη, θέλουμε να τον ανατρέψουμε και βέβαια είναι ένα έργο της κυβέρνησης της ριζοσπαστικής αριστεράς», σημείωσε ο κ. Πουλάκης και πρόσθεσε: « Όμως οι δήμαρχοι οι οποίοι θα έχουν να χειριστούν τα θέματα της τοπικής κοινωνίας έχουμε την γνώμη ότι θα πρέπει να αντιμετωπίσουν όλες τις δυσλειτουργίες του Καλλικράτη, όλο το ασφυκτικό αντιδημοκρατικό πλαίσιο με μια συμμετοχή των πολιτών, με μια δημοκρατία τέτοια που θα ξαναφέρει τον πολίτη, αλλά και τις κοινωνικές δομές κοντά του».

Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ όπως τόνισε ο κ. Πουλάκης ο θεσμός του Καλλικράτη «είναι αντιδημοκρατικός και συγκεντρωτικό, είναι δημαρχοκεντρικός και για τις Περιφέρειες περιφερειακοκεντρικός».

Είναι ένας θεσμός που «δεν έχει το δημοκρατικό προγραμματισμό μέσα του», συμπλήρωσε και συνέχισε: «Είναι ένας θεσμός τον οποίο η ίδια η κυβέρνηση λόγω της μνημομιακής πολιτικής του έχει αφαιρέσει  από το 2010 έως 2014 το 67% των πόρων. Αυτό σημαίνει ότι αδυνατεί η τοπική αυτοδιοίκηση με αυτά τα δεδομένα και το θεσμικό πλαίσιο και το οικονομικό πλαίσιο να εξασκήσει την δική της κοινωνική πολιτική».

Απέναντι σε αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει εκτός από την ανατροπή του Καλλικράτη ως θεσμικό πλαίσιο, «την απελευθέρωση των δημάρχων μέσα από το δημοκρατικό προγραμματισμό, μέσα από τον συμμετοχικό προϋπολογισμό, μέσα από την συμμετοχή των πολιτών να δημιουργήσουμε τα πρώτα βήματα για την ανατροπή του».

Στα σημερινά πλαίσια –είπε- του Καλλικράτη «Η κοινωνική πολιτική δεν μπορεί να λειτουργήσει» και σημείωσε για παράδειγμα πως «ούτε ο αθλητισμός, ούτε ο πολιτισμός έχουν παράγει έργο αυτήν την τελευταία τετραετία».

Ξεκαθάρισε δε πως σε ότι αφορά τον Καλλικράτη δεν αναφέρεται στο χωροταξικό το οποίο ωστόσο όπως έκανε γνωστό θα εξεταστεί και αυτό.

«Εμείς θεωρούμε ότι ο Καλλικράτης προσέφερε πολλά αρνητικά, όταν  μιλάμε για την ανατροπή του Καλλικράτη εννοούμε για ένα εκλογικό σύστημα με απλή αναλογική, εννοούμε να είναι όλα τα δευτεροβάθμια, τριτοβάθμια όργανα αναλογικά, εννοούμε ότι θα πρέπει να υπάρχει όπως σας είπα δημοκρατικός προγραμματισμό μέσα, πράγματα που σήμερα δεν έχει ο Καλλικράτης. Το χωροταξικό είναι ένα σοβαρό θέμα γιατί και οι συνενώσεις έγιναν, κατά την  γνώμη μας, με εκλογικό σκεπτικό και χρειάζεται να δούμε ξανά από την αρχή ποιος είναι πιο κοντά στον άλλον από άποψη Δήμου, πολιτιστικά, ιστορικά, παραγωγικά για να είναι η όσμωση πιο θετική , άρα και η τελική ένωση να είναι προς όφελος των δημοτών», κατέληξε ο Κώστας Πουλάκης.

syrayt02

syrayt02 syrayt03