8η Πανελλήνια Εξόρμηση Ερασιτεχνών Αστρονόμων στο Κυριάκι

Κοινοποίηση στα Social Media

Τέσσερες νύχτες αστρονομίας…

…ελάτε να τις ζήσετε στην τοποθεσία “Φούσκες” του όρους Ελικώνα από τις 25 έως τις29 Ιουλίου 2014. 

Τοποθεσία- Θέση

Η θέση ονομάζεται “Φούσκες” Ελικώνα με υψόμετρο 1,291 m και συντεταγμένες:

38.3089° Ν –  22.8276° Ε

Πρόκειται για οροπέδιο του Ελικώνα με περιβάλλον ελατοδάσος άριστου φυσικού κάλλους.

Επισκόπηση

Η οργανωτική επιτροπή σε συνεργασία με τον Ε.Ο.Σ. Κυριακίου πραγματοποίησε εκτενή αναγνώριση της περιοχής για καταγραφή τυχόν αναγκών και κρίση καταλληλότητας του χώρου.

 

Διαμόρφωση

Το οροπέδιο αποτελείται από τέσσερις γειτνιάζοντες διακριτούς χώρους: δύο χώρους 5 στρεμμάτων και δύο χώρους 2 στρεμμάτων, συνολικής έκτασης 14 στρεμμάτων. Η διαμόρφωση του χώρου μάς επιτρέπει την διακριτή και οργανική χωρική τοποθέτηση των λειτουργιών της εξόρμησης (σημείο παρατηρητών, αστροφωτογράφων, εγκαταστάσεων, παρουσιάσεων/ εργαστηρίων). Το έδαφος είναι ομαλό και προβλέπεται αποψίλωση και περεταίρω ομαλοποίηση. Πέρα από αυτές τις εκτάσεις, είναι διαθέσιμοι πάρα πολλοί χώροι που προστατεύονται από τον Ήλιο λόγω των γύρω δέντρων, ιδανικοί για κατασκήνωση με σκηνές.

 

Νυχτερινός Ουρανός

Κατά τη διάρκεια της αναγνώρισης της περιοχής, η οργανωτική επιτροπή και μέλη του ΣΕΑ πραγματοποίησαν νυχτερινή παρατήρηση κρίνοντας κατάλληλο τον νυχτερινό ουρανό για την πραγματοποίηση της αστροεξόρμησης. Ενδεικτικά:

  • Η απόκρυψη του ορίζοντα από γύρω εμπόδια δεν ξεπερνά τις 12°  (και αυτό σε μεμονωμένες περιπτώσεις).
  • Πλήρης απουσία φωτορύπανσης πέρα από σημειακή νοτιο-ανατολικά (οριακά παρατηρήσιμη).
  • Χαρακτηριστική ήταν η ευκολία εντοπισμού αντικειμένων βαθέως ουρανού με απευθείας όραση (Διπλό Σμήνος, γαλαξίας Ανδρομέδας, Lagoon Nebula κ.ά.), ενώ ο Γαλαξίας φαινόταν από τη μία άκρη του ορίζοντα μέχρι την άλλη με πάχος 20-23°.
  • Έλλειψη υγρασίας.

Δείτε το πρόγραμμα ΕΔΩ 

Επικοινωνία

Μπορείτε να επικοινωνήσετε με την Οργανωτική Επιτροπή της 8ης ΠΕΕΑ για περισσότερες πληροφορίες ή διευκρινίσεις στο info <@> astroexormisi.gr