Παιχνίδι εντυπώσεων στο Δ.Σ. Λιβαδειάς

Κοινοποίηση στα Social Media

Μετά από ένα μήνα κινητοποιήσεων των εργαζομένων του ο δήμος Λεβαδέων ανακάλυψε ότι εξαιρείται από το νόμο για την διαθεσιμότητα των υπαλλήλων Δ.Ε. αορίστου χρόνου Διοικητικού – Λογιστικού.

Και αυτό διότι ο νόμος προβλέπει ότι αν το ποσοστό των συγκεκριμένων υπαλλήλων ξεπερνά το 25% του συνόλου του διοικητικού προσωπικού τότε εξαιρούνται από το μέτρο της διαθεσιμότητας.

Μέχρι πρόσφατα ο δήμος Λεβαδέων νόμιζε ότι οι υπάλληλοι προς διαθεσιμότητα ήταν 16 με το ποσοστό να βρίσκεται κάτω από το 25%  ώσπου ανακάλυψαν ότι… μέτραγαν λάθος. Ο συνολικός αριθμός ανέρχεται σε 17 άτομα και το ποσοστό αυτών ξεπερνά το 25%, άρα δεν ισχύουν οι διαθεσιμότητες. 

Με το ερώτημα πως ο δήμος δεν γνώριζε τον αριθμό των υπαλλήλων του να παραμένει αναπάντητο στην πρόσφατη έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβούλιου με μοναδικό θέμα τις διαθεσιμότητες οι τόνοι της αντιπαράθεσης ανέβηκαν και ανκύστηκαν «βαριά» λόγια.

Σε αντίθεση με προηγούμενη ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ  που δεν επέτρεπε την αποστολή των σχετικών στοιχείων στο υπουργείο, τώρα με απόφαση που ελήφθη κατά πλειοψηφία επετράπη στην αρμόδια υπηρεσία του Δήμου να προβεί σε ενημέρωση του υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης για τον πραγματικό αριθμό των υπαλλήλων και φυσικά να υποβάλλει τα δικαιολογητικά για το λάθος που οδήγησε σε διαθεσιμότητες.

Γεγονός είναι πως αν πράγματι πρόκειται για λάθος τότε πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες. Αν πάλι πρόκειται για τακτική της δημοτικής αρχής τότε η «πανηγυρική» συνεδρίαση ήταν περιττή αφού δεν χρειαζόταν καμία απόφαση του Δ.Σ. παρά μόνο να αποκαταστήσει το λάθος η αρμόδια υπηρεσία.

Πάντως ο δήμαρχος που θα μπορούσε να διευκρινίσει ορισμένα πράγματα για την υπόθεση προτίμησε άλλη μια φορά να φύγει και να αποφύγει τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων χωρίς να παραβρεθεί στις καθιερωμένες δηλώσεις των επικεφαλής των παρατάξεων με το τέλος της συνεδρίασης.

 

Ο δήμαρχος Νίκος Παπαγγελής στην τοποθέτησή του κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης τόνισε μεταξύ άλλων ότι ο ίδιος από την αρχή είχε ξεκαθαρίσει τη θέση του τόσο τοπικά όσο και στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας προτείνοντας να μη σταλούν στοιχεία για τους υπαλλήλους στο υπουργείο, να μη σταλεί από την ΚΕΔΕ εκπρόσωπος στην επιτροπεία και να μην αναλάβουν οι δήμοι νέες αρμοδιότητες χωρίς να συνοδεύονται από αντίστοιχους πόρους. Παράλληλα υπογράμμισε ότι όλοι οι εργαζόμενοι στο δήμο Λεβαδέων είναι απαραίτητοι ενώ θεώρησε επιβεβλημένη τη συνεδρίαση του Δ.Σ.

 

Για κινήσεις εντυπωσιασμού μίλησε από την μείζον μειοψηφία ο Γιάννης Αποστόλου.

«Η διαδικασία ήταν για δημιουργία εντυπώσεων, επίσης η συνεδρίαση του Δ.Σ. ήταν πλεονασμός. Στην ουσία δεν χρειαζόταν η συνεδρίαση μετά τη συνάντηση με το δήμαρχο το μεσημέρι. Επρόκειτο για διαδικασία που έπρεπε να ακολουθεί από την αρμόδια υπηρεσία του δήμου. Αλλά έστω ότι έπρεπε να πάρουμε σήμερα απόφαση πρέπει όμως παράλληλα να είναι σε ισχύ και η προηγούμενη απόφαση με την οποία είμαστε αντίθετοι σε διαθεσιμότητες και απολύσεις», τόνισε ο κ. Αποστόλου και συμπλήρωσε: «Οι εργαζόμενοι δεν έχουν την συμπαράσταση που πρέπει από του αιρετούς, αυτούς που είναι εκλεγμένοι με την στήριξη κομμάτων και παίζουν και πολιτικά παιχνίδια. Αντί για αυτό πρέπει να στηρίζουν την αυτοδιοίκηση, το δήμο και τους εργαζόμενους».

 

Αιχμές κατά της δημοτικής αρχής για τον χειρισμό του θέματος όλο το προηγούμενο διάστημα άφησε η Γιώτα Πούλου

«Τελικά μετά από ένα μήνα κινητοποιήσεων, απεργιών και καταλήψεων προέκυψε ότι ο δήμος Λεβαδέων δεν υπάγεται στο μέτρο για τις διαθεσιμότητες των υπάλληλων. Παρόλα αυτά δεν υπήρχε λόγος να συνεδριάσει το Δ.Σ. αφού το θέμα είναι υπηρεσιακό», είπε η κ. Πούλου και πρόσθεσε: «Πιστεύουμε ότι τα πράγματα θα έχουν θετική κατάληξη διότι είναι νόμιμα τα στοιχεία που αποστέλλουμε τώρα στο υπουργείο και κατά συνέπεια το θέμα θα λήξει εδώ προς το παρόν. Και λέω προς το παρόν διότι το 2013 είναι πολύ πιθανό σε αυτή την αίθουσα να συζητήσουμε ξανά θέματα διαθεσιμότητας υπαλλήλων αφού οι προθέσεις της κυβέρνησης είναι γνωστές».

 

Καθαρά πολιτικό είναι το θέμα για τις διαθεσιμότητες σύμφωνα με το Νώντα Κοτσικώνα. «Η κυβέρνηση έχει πάρει μια πολιτική απόφαση να απολύσει εργαζόμενους. Μεταξύ αυτών και από το δήμο Λιβαδειάς. Έτσι λοιπόν η γενική εικόνα δεν αλλάζει. Εμείς θεωρούμε ότι αν δεν ανατραπεί αυτή η κυβερνητική πολιτική οι κυβερνώντες θα βρουν τρόπους να απολύσουν εργαζόμενους. Ο μόνος τρόπος αντίδρασης είναι οι κινητοποιήσεις για την ανατροπή αυτής της πολιτικής», σημείωσε ο κ. Κοτσικώνας.

Σχετικά με το θέμα της συζήτησης δήλωσε: «Προέκυψε ένα ζήτημα και πιθανότατα δεν υπάρχει ένα από τα κριτήρια του νόμου για τις διαθεσιμότητες, η τροπή είναι τέτοια ώστε να μην απολυθούν οι υπάλληλοι». Παράλληλα εξέφρασε την άποψη ότι «δεν χρειαζόταν απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου» την οποία είχε κάνει γνωστή και το μεσημέρι της ίδιας ημέρας κατά την διάρκεια της σύσκεψης του δημάρχου με τους επικεφαλής των παρατάξεων του Δ.Σ. αφού το θέμα μπορούσε να διευθετηθεί υπηρεσιακά.