Καθ’ οδόν για το… μαιευτήριο ο εθνικός φάκελος για τη νέα ΚΑΠ

Κοινοποίηση στα Social Media
Πανάγος Γιάννης |  15/07/2014 – 03:12 μμ

Στην τελική ευθεία εισέρχονται οι διαδικασίες για την διαμόρφωση του «εθνικού φακέλου» σε ότι αφορά στην εφαρμογή της νέας ΚΑΠ με τις τελευταίες πληροφορίες από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να κάνουν λόγο για «πανδαιμόνιο» επαφών και διαβουλεύσεων προκειμένου η τελική πρόταση του υπουργείου να βγει στο φως τουλάχιστον ένα δεκαήμερο πριν αυτή κατατεθεί (1η Αυγούστου) στα αρμόδια κοινοτικά όργανα.

Είναι πολύ πιθανό μέχρι την Πέμπτη να δοθεί στη δημοσιότητα ένα «σκαρίφημα» των βασικών θέσεων του υπουργείου για τη νέα ΚΑΠ.Είναι πολύ πιθανό μέχρι την Πέμπτη να δοθεί στη δημοσιότητα ένα «σκαρίφημα» των βασικών θέσεων του υπουργείου για τη νέα ΚΑΠ.

Σ’ αυτό το πλαίσιο είναι πολύ πιθανό μέχρι την Πέμπτη το μεσημέρι να δοθεί στη δημοσιότητα ένα «σκαρίφημα» των βασικών θέσεων του υπουργείου, οι οποίες, όπως έχουν γράψει ήδη το AgroNews και η Agrenda, πολύ απέχουν από τις τελευταίες σκέψεις που είχε καταθέσει λίγο πριν αποχωρήσει από το υπουργείο ο Θανάσης Τσαυτάρης. Καρασμάνης και Κουκουλόπουλος δείχνουν να είναι πιο κοντά στην επιλογή των δύο Περιφερειών (καλλιέργειες και βοσκότοποι), προσεγγίζουν με αναπτυξιακό πνεύμα την υπόθεση των συνδεδεμένων ενισχύσεων, έχοντας μάλιστα κλείσει την πρώτη σχετική λίστα, ενώ βλέπουν τη βοήθεια κάποιων ιστορικών καλλιεργειών όπως το ελαιόλαδο και η σταφίδα με την αξιοποίηση περιβαλλοντικών δεδομένων.

Λίγο φως στο παρά πέντε

Ένα κείμενο βάση με τις προτάσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για το πώς σκέπτεται να εφαρμόσει το νέο καθεστώς επιδοτήσεων περιμένουν εναγωνίως οι φορείς και οργανώσεις του αγροτικού κόσμου προκειμένου να τοποθετούν και να μην περάσουν «αμάσητες» οι νέες πολιτικές για τα 20 δισ. της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής μέχρι το 2020. Μάλιστα, το ερώτημα που τίθεται μετ’ επιτάσεως είναι ποιος και τι αποφασίσει και με ποια κριτήρια.

Το θέμα ωστόσο είναι ότι η νέα ηγεσία της πλατείας Βάθη – που έχει τραβήξει κόκκινες γραμμές στο φάκελο Τσαυτάρη –  εξετάζει από μηδενική βάση πώς θα υπολογίζονται τα νέα δικαιώματα και που θα δοθούν οι συνδεδεμένες ενισχύσεις. Καθίσταται λοιπόν σαφές ότι οι εξαγγελίες περί «διάλογου» πάνε περίπατο, καθώς μέχρι τέλους Ιουλίου η χώρα θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει την εθνική της πρόταση προκειμένου αρχές Αυγούστου να υποβληθεί στις αρμόδιες κονοτικές αρχές.

Όπως έχει ήδη γράψει η «Agrenda» τα σενάρια που προκρίνονται κάνουν λόγο η κατανοµή των ενισχύσεων του πρώτου Πυλώνα, δηλαδή των άμεσων ενισχύσεων (τσεκ), να γίνει µε τον διαχωρισµό της χώρας σε δύο περιφέρειες (κλίµακες) στη βάση των οποίων θα υπολογίζονται τα δικαιώματα ή σε μία ολόκληρη η χώρα. Ακόμη το ποσό της ενίσχυσης στις αροτραίες εκτάσεις αναµένεται να είναι υπερδιπλάσιο της αντίστοιχης ονοµαστικής αξίας βοσκοτόπου. Εξίσου σημαντικό ζήτημα είναι η οριστικοποίηση του budget (2-8% του συνόλου των κονδυλίων της ΚΑΠ) και κυρίως των προϊόντων που θα συµπεριληφθούν στο καθεστώς των συνδεδεµένων. Εξάλλου, το γεγονός ότι χώρες όπως η γειτονική Ιταλία έχουν εντάξει στο ευνοϊκό καθεστώς προϊόντα όπως το ρύζι και τη βιομηχανική τομάτα δείχνει κατά κάποιο τρόπο το δρόμο για να κινηθεί αντιστοίχως και η χώρα μας. Στη λίστα, των προιόντων που ζητούν σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή, τα εσπεριοδοειδή, τα ζαχαρότευτλα, το ρύζι, η βιομηχανική ντομάτα και το βόειο κρέας.

Στη συγκεκριμένη προγραμματική περίοδο η Ε.Ε. προσπαθεί να διορθώσει προηγούμενες λανθασμένες πολιτικές όπως της έντονης σύνδεσης επιδότησης με την παραγωγή που οδηγούσαν σε υπερπαραγωγές (λίμνες γάλακτος, βουνά βουτύρου, εξαφάνιση του μαλακού σταριού, χωματερές με φρούτα κλπ.), ή αυτής της πλήρους αποσύνδεσης επιδότησης παραγωγής που οδήγησαν εκατομμύρια στρέμματα σε αγρανάπαυση, ακαλλιεργησία κλπ.  Στην παρούσα περίοδο η Ε.Ε., δίνει γενικές οδηγίες, βάζει τα ανώτερα και τα κατώτερα όρια, ορίζει το ύψος των χρηματικών πόρων και αφήνει μεγάλες δυνατότητες χειρισμού των πόρων στη χώρα μέλος, δίνοντας σε αυτή το μαχαίρι και το…πεπόνι, ήτοι να αποδείξει αν λειτουργεί πελατειακά με πολιτικές της στιγμής, ή με πρόγραμμα και συγκεκριμένη αναπτυξιακή στρατηγική.

από http://www.agronews.gr/