Έτοιμοι κάποιοι να ανοίξουν παλιές «πληγές» στη Βοιωτία με αφορμή την υποβάθμιση των νοσοκομείων Λιβαδειάς και Θήβας

Κοινοποίηση στα Social Media

Παλιές «πληγές» στη Βοιωτία με αντιπαραθέσεις Λιβαδειάς και Θήβας είναι έτοιμες να ανοίξουν από άστοχους χειρισμούς και όχι σκοπίμως (θέλω να πιστεύω).

Οι δυσκολίες «συγκατοίκησης» των δύο μεγάλων πόλεων στη Βοιωτία έρχονται από παλιά.

Συνεχίστηκαν με το ζήτημα καθορισμού έδρας της Περιφέρειας Στερεάς, με την στέγαση και λειτουργία διαφόρων υπηρεσιών και πάει λέγοντας.

Δεν μπαίνω σε λεπτομέρειες γιατί δεν θέλω να… ξύσω τις πληγές αλλά απλά να τις δείξω για να αποφευχθούν παρόμοιες καταστάσεις με το ζήτημα των δύο νοσοκομείων Λιβαδειάς και Θήβας.

Θα αναφέρω μόνο ένα παράδειγμα από την περίοδο του 1997.

Ήταν οι εκλογές για το επιμελητήριο Βοιωτίας στην έδρα του στη Λιβαδειά. Η Θήβα διεκδικούσε (δικαίως) παράρτημα και ήταν στα «κάγγελα».

Η κατάσταση λόγο στο λόγο έγινε εκρηκτική, η αντιπαράθεση μεταξύ των δύο πόλεων κορυφώθηκε με αποτέλεσμα έξω από τη Θήβα στο δρόμο προς τη Λιβαδειά να στηθούν οδοφράγματα (κυριολεκτικά και όχι μεταφορικά).

Η Βοιωτία σε εποχές «παχιών αγελάδων» με εξίσου «παχιά» όμως προβλήματα ανάπτυξης κομμένη στα δύο με υπαιτίους ορισμένους «θερμοκέφαλους».

Ευτυχώς λίγο αργότερα κυριάρχησαν οι ψύχραιμες φωνές, ο πρόεδρος του ΕΠ Βοιωτίας Παναγιώτης Αγνιάδης πέτυχε σύνθεση απόψεων, έγινε το παράρτημα το 2001, αποκαταστάθηκε η ομαλότητα, οι τοπικισμοί παραμερίστηκαν δόθηκε έμφαση στο κοινό συμφέρον, στο συμφέρον των πολιτών και όχι εκείνων που ήθελαν να εκπληρώσουν τις όποιες φιλοδοξίες τους με κάθε τρόπο.

Να σημειωθεί οτι προς τη κατεύθυνση της ισομερούς ανάπτυξης είχε κινηθεί στην πρώτη θητεία της αιρετής νομαρχίας ο τότε νομάρχης, ο αείμνηστος Γιάννης Σταμούλης που προχώρησε στη λειτουργία και στη Θήβα υπηρεσιών της τότε ΝΑΒ (που είχε έδρα τη Λιβαδειά) και λύθηκαν πολλά προβλήματα που ταλαιπωρούσαν τους πολίτες.

Μετά από 17 χρόνια, σε περίοδο κρίσης, φαινόμενα διχασμού και τοπικισμού αν υπερισχύσουν θα αποβούν καταστροφικά για τον τόπο.

«Βλέπετε δεν είναι οι γιατροί του νοσοκομείου Λιβαδειάς που χώρισαν τον νομό με 2 ΚΤΕΛ, Ιατρικούς Συλλόγους, ΔΟΥ κι ένα σωρό άλλες υπηρεσίες. Παρ όλα αυτά οι πολιτικοί μας κατηγορούν ότι αναπτύξαμε εμφυλιοπολεμική λογική τοπικιστικής αντιπαράθεσης. Λυπάμαι αλλά δεν φταίμε!» αναφέρει έγγραφο των γιατρών του νοσοκομείου Λιβαδειάς ξυπνώντας μνήμες του παρελθόντος, ενός παρελθόντος που ταλαιπώρησε και στοίχισε στη Βοιωτία και τους κατοίκους της που έχουν το αναφέρετο δικαίωμα να απολαμβάνουν υπηρεσίες χωρίς εμπόδια . Υπηρεσίες για τις οποίες σήμερα πληρώνουν και φορολογούνται όσο ποτέ άλλοτε.

Καλό είναι λοιπόν να πέσουν οι τόνοι, να σταματήσουν οι χαρακτηρισμοί από ορισμένους γιατρούς του νοσοκομείου Λιβαδειάς που έχουν εξαπολύσει επίθεση προς τον Ιατρικό Σύλλογο της πόλης, την δήμαρχο, την αντιπολίτευση της συγκυβέρνησης της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, ρίχνοντας παράλληλα ευθύνες στον ΣΥΡΙΖΑ ή σε όποιον άλλο «τολμάει» και μιλάει για αναβάθμιση και των δύο νοσοκομείων

Φράσεις  για την δήμαρχο όπως «Σύντομα θα κληθεί να αναλάβει και την ευθύνη της κρίσης της. Να εύχεται μόνο να μην έχει κάνει λάθος», ή «Ας βρουν άλλα διακυβεύματα όλοι οι μικρού αναστήματος πολιτικοί του νομού για να εκλέγονται», δεν βοηθούν, δημιουργούν φόβο στους πολίτες και εξάλλου κανείς από τους παραπάνω δεν μίλησε για «μικρού αναστήματος γιατρούς» μόνο και μόνο επειδή εκφράζουν διαφορετική άποψη. Ο διάλογος είναι βασικό συστατικό της δημοκρατίας.

Δεν είναι ανάγκη το νοσοκομείο Λιβαδειάς να στελεχωθεί με τους γιατρούς του νοσοκομείου της Θήβας. Ανάγκη είναι η υποχρέωση της κυβέρνηση να στελεχώνει τα νοσοκομεία και όχι να «μπαλώνει». Είναι υποχρέωση της πολιτείας να φροντίζει για την στελέχωση, την εύρυθμη λειτουργία των νοσοκομείων και την δωρεάν παροχή υπηρεσιών Υγείας στους πολίτες.

Όλοι πλέον γνωρίζουν πως ούτε «μαζί τα φάγαμε» ούτε «μαζί τα τρώμε» έτσι καταρρίπτεται το ότι δεν υπάρχουν χρήματα και αναγκαστικά πρέπει να πάμε σε «μπαλώματα», δεν ισχύσει και ούτε πείθει.

Επίσης υπάρχει κανείς που μπορεί να διασφαλίσει και να δεσμευτεί ότι ΑΥΡΙΟ δεν θα έρθει και η σειρά της Λιβαδειάς; Όχι, δεν υπάρχει κανείς γιατί όποιος υποστηρίξει κάτι τέτοιο ας φροντίσει πρώτα να έρθουν τα μηχανήματα της ΜΕΘ στο νοσοκομείο της Λιβαδειάς απ΄ όπου τα πήρε το νοσοκομείο της Λαμίας με την ίδια λογική στο πρόσφατο παρελθόν.

Αλλά ας δούμε και το σήμερα, καθημερινά διαβάζουμε για προβλήματα υποβάθμισης σε νοσοκομεία όλης της χώρας, ποιος φταίει γι΄ αυτό; Σίγουρα πάντως όχι το νοσοκομείο της Θήβας.

Ας διεκδικήσουμε λοιπόν όλοι μαζί το δικαίωμα στη Υγεία.

Συμμετοχή λοιπόν στις κινητοποιήσεις κατά της υποβάθμισης και διεκδίκησης αναβάθμισης, σήμερα στο συλλαλητήριο στην κεντρική πλατεία της Λιβαδειάς στις 9 το βράδυ και ΑΥΡΙΟ στην κατάληψη της Εθνικής Οδού στη Θήβα στο ύψος των διοδίων στις 7.

Και για να μη ξεχνιόμαστε παραθέτω υλικό αρχείου από τις εφημερίδες Βοιωτική Ώρα, Σκυτάλη, Βοιωτικά Νέα, Νέα της Βοιωτίας, Διάβημα και Θηβαϊκό Τύπο από το Δεκέμβριο του 1997 (με το νομό χωρισμένο στα δύο, με φαινόμενα που κανείς δεν θέλει να ξαναδεί στον τόπο του) και από το 2001

Είμαστε πολλοί για να είμαστε χωρισμένοι στα δύο όπως κάποιοι θα ήθελαν…

Από το www.tabloid24.gr

v2

v6

v3

v4

v5

v7