Περιφέρεια Στερεάς: Από την Εύβοια ξεκινά η διαβούλευση για το σχεδιασμό 2014 – 2020

Κοινοποίηση στα Social Media

Ημερίδα πραγματοποιήθηκε στην Χαλκίδα, την Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2012 με τίτλο: «Υλοποίηση του ΕΣΠΑ στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας – Έργα Εύβοιας – Προγραμματική Περίοδος 2014 – 2020», την οποία διοργάνωσε η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Πρόκειται για την έναρξη μιας σειράς συναντήσεων, που θα γίνουν διαδοχικά σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της Στερεάς Ελλάδας με σκοπό την πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ και την συνεργασία / διαβούλευση για το σχεδιασμό της Ε΄προγραμματικής περιόδου 2014 – 2020.

Στην ημερίδα έγιναν παρουσιάσεις από τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, κ. Κλέαρχο Περγαντά, την Προϊσταμένη της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, κα Παπαθανασίου Αλεξάνδρα, τον Προϊστάμενο της Ειδικής Υπηρεσίας Στρατηγικής, Σχεδιασμού και Αξιολόγησης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων, κ. Φίρμπα Γιάννη, την Προϊσταμένη της Μονάδας Α, της Διαχειριστικής Αρχής του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα – Επιχειρηματικότητα», κα Φέτση Αγγελική και το στέλεχος της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού του Κοινωνικού Ταμείου, κα Θέμελη Κατερίνα.

Παρόντες και συμμετέχοντες στην ημερίδα οι Βουλευτές της Εύβοιας κ.κ. Αποστόλου Βαγγέλης , Αναγνωστάκης Δημήτρης  και Κεδίκογλου Συμεών , Αντιπεριφερειάρχες, Περιφερειακοί Σύμβουλοι των περισσότερων παρατάξεων του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας, Δήμαρχοι και εκπρόσωποι της πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι συλλογικών και κοινωνικών φορέων, καθώς και στελέχη των ΟΤΑ Α΄και Β΄βαθμού.

Στην ημερίδα πραγματοποιήθηκε ενημέρωση σχετικά με την πορεία του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος της Στερεάς Ελλάδας καθώς και με την πορεία των Τομεακών Προγραμμάτων «Ανταγωνιστικότητα – Επιχειρηματικότητα» και «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού», που υλοποιούνται στην Στερεά Ελλάδα. Ο κ. Φίρμπας παρουσίασε τα βασικά στοιχεία και τα στάδια σχεδιασμού της 5ης Προγραμματικής Περιόδου, τονίζοντας ότι ο πρωταρχικός στόχος της νέας περιόδου είναι η έξυπνη, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη, ενώ τα στελέχη των Υπηρεσιών των Υπουργείων αναφέρθηκαν στην εξέλιξη των Τομεακών Προγραμμάτων στην Στερεά Ελλάδα. Στην ημερίδα συμμετείχε ενεργά το κοινό, εν είδει διαβούλευσης, και διεξήχθη διεξοδική συζήτηση με πολλαπλά και σημαντικά συμπεράσματα.

Ο Περιφερειάρχης, κ. Κλέαρχος Περγαντάς στην ομιλία του, αναφέρθηκε στη συμπλήρωση δύο χρόνων των αιρετών Περιφερειών επισημαίνοντας: «Σε λίγες μέρες ο θεσμός της αιρετής Περιφέρειας κλείνει δύο χρόνια από την ημέρα της εφαρμογής του. Αυτά τα δύο χρόνια μόνο εύκολα δε μπορούν να χαρακτηριστούν για τους Έλληνες, τη Χώρα μας αλλά και τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης.

Στο διάστημα αυτό έχουμε καταφέρει αρκετά πράγματα για την Περιφέρειά μας, μένοντας προσηλωμένοι στην βασική μας επιδίωξη για την αναβάθμιση της καθημερινότητας των συμπολιτών μας καθώς και την γενικότερη ανάπτυξη της Στερεάς Ελλάδας. Για να επιτύχουμε, λοιπόν, το έργο μας έχουμε δώσει μεγάλη βαρύτητα στην πλήρη αξιοποίηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, ενώ παράλληλα προετοιμαζόμαστε με ταχείς ρυθμούς για την νέα προγραμματική περίοδο του 2014 – 2020».

Στη συνέχεια αναφερόμενος στην πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ, τόνισε: «Όπως είναι ευρέως γνωστό το ΕΣΠΑ, μετά την μεγάλη περικοπή των προγραμμάτων, που χρηματοδοτούνται από εθνικούς πόρους, είναι αν όχι το μοναδικό, το πιο σημαντικό εργαλείο, που έχουμε στα χέρια μας, προκειμένου να πραγματοποιηθούν έργα πνοής για την Στερεά Ελλάδα. Έχουμε καταφέρει με συντονισμένες προσπάθειες και λεπτομερή προγραμματισμό να επιτύχουμε υψηλή απορροφητικότητα στο Πρόγραμμα, η οποία φθάνει στο 70%, την ώρα που ο εθνικός μέσος όρος κυμαίνεται στο 40,3 %. Στην Περιφέρειά μας έχουν ολοκληρωθεί ή βρίσκονται σε εξέλιξη έργα σε όλους ανεξαιρέτως τους τομείς. Έργα, που αναμένεται να δώσουν προστιθέμενη αξία στην περιοχή μας και να αποτελέσουν υπόβαθρο για την αναθέρμανση της τοπικής οικονομίας.

Εστιάζοντας στην Εύβοια, η εξέλιξη του ΕΣΠΑ μπορεί να χαρακτηριστεί ως  ιδιαίτερα θετική. Αυτό είναι αποτέλεσμα της στενής συνεργασίας που έχει αναπτύξει η Περιφέρεια με τις Υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας, τους Δήμους και τις επιχειρήσεις τους καθώς και με όλους τους υπόλοιπους φορείς, που αποτελούν δικαιούχους του Προγράμματος.

Επίσης, ο κ. Περγαντάς αναφέρθηκε στις διεκδικήσεις της Περιφέρειας: «Οι ενέργειες και οι δράσεις μας δεν σταματούν στην “καλή πορεία” του ΕΣΠΑ, απεναντίας μοχθούμε καθημερινά, έτσι ώστε να διεκδικήσουμε την εκχώρηση πρόσθετων πόρων, προκειμένου να δρομολογηθεί η χρηματοδότηση έργων μεγάλης χρησιμότητας για τον τόπο και την κοινωνία.

Ήδη, προ ολίγων ημερών καταφέραμε από κοινού με το Νότιο Αιγαίο, έπειτα από συνεχείς μας οχλήσεις και στενή συνεργασία με τα Υπουργεία Ανάπτυξης και Εργασίας, την εξασφάλιση πόρων ύψους 26 εκ. €  για την υλοποίηση προγραμμάτων Κοινωνικού Ταμείου. Οι συντονισμένες μας προσπάθειες είχαν το επιθυμητό αποτέλεσμα και εξασφαλίσαμε τη χρηματοδότηση δράσεων, που θα συνεισφέρουν στην καταπολέμηση της ανεργίας και τη στήριξη των κοινωνικά ευπαθών ομάδων».

Παράλληλα, ο Αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας, κ. Μπουραντας αναφέρθηκε στη συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας,  Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κ. Σταύρο Καλογιάννη, όπου τέθηκαν  υπό συζήτηση τα οδικά έργα της Εύβοιας, με κυρίαρχα την  Παράκαμψη Χαλκίδας, την  παράκαμψη Βασιλικού, το θέμα των συνεχών κατολισθήσεων στη περιοχή Δερβένι – Άγιος Ιωάννης ο Ρώσος, την Παράκαμψη Αιδηψού, την οδό Σχηματάρι – Χαλκίδα.

Επιπλέον, στα σημαντικά ζητήματα Αγροτικής Ανάπτυξης της Εύβοιας αναφέρθηκε ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης, κ. Καπελέρης.

Στη συνέχεια ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, πραγματοποίησε εκτενή αναφορά στα θέματα της 5ης Προγραμματικής Περιόδου 2014 -2020, επισημαίνοντας: «Εμείς, σαν  Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ποτέ δεν σταθήκαμε στην ευημερία των αριθμών, αντίθετα ήμασταν και είμαστε πάντα έτοιμοι για το βήμα παραπέρα. Στην κατεύθυνση αυτή, παράλληλα με την ταχύτατη πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ, συμμετέχουμε ενεργά στον σχεδιασμό και προβαίνουμε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να είμαστε έτοιμοι για την νέα προγραμματική περιόδου 2014 – 2020. Το νέο ΕΣΠΑ αποτελεί για μας μια ακόμη κεντρική προτεραιότητα για την ενίσχυση της οικονομίας και την αναστροφή του αρνητικού κλίματος στην αγορά και στην κοινωνία.

Όπως θα γνωρίζετε, σύμφωνα με τον υπάρχων σχεδιασμό η Στερεά Ελλάδα εντάσσεται στην ενδιάμεση κατηγορία Περιφερειών, με ΑΕΠ μεταξύ του 75% και του 90 % του κοινοτικού μέσου όρου, αφού λαμβάνονται υπόψη ως έτη αναφοράς του ΑΕΠ, η τριετία 2007-2009. Η θέσπιση της ενδιάμεσης κατηγορίας δεν μπορεί παρά να χαρακτηριστεί ως θετική εξέλιξη για την Περιφέρειά μας, δεδομένου ότι αναγνωρίζεται πλέον σε μεγαλύτερο βαθμό η κοινωνική και οικονομική μας υπόσταση και ξεφεύγουμε πλέον από την κατηγορία στόχου 2 (αναπτυγμένες Περιφέρειες).  Επίσης, θετικό παραμένει το γεγονός της ενίσχυσης της χώρας μας, κατά την επόμενη προγραμματική περίοδο, με κονδύλια του Ταμείου Συνοχής για την ολοκλήρωση μεγάλων δικτύων μεταφορών και επικοινωνιών, καθώς και δράσεων περιβάλλοντος.

Όμως, εμείς οφείλουμε να διεκδικήσουμε ακόμη πιο θετικά αποτελέσματα. Πιστεύοντας πως η νέα και δύσκολη οικονομική πραγματικότητα στην Ελλάδα, θα πρέπει να αποτελεί θεμελιακό στοιχείο σχεδιασμού της περιόδου 2014-2020, καταβάλουμε προσπάθειες έτσι ώστε το κριτήριο του ΑΕΠ να μην αποτελέσει τον μοναδικό δείκτη ευημερίας των Περιφερειών. Θα πρέπει παράλληλα με αυτό να συνεκτιμηθεί ένα σύνολο δεικτών, που θα αποτυπώνουν την πραγματική μας κατάσταση, όπως οι επιπτώσεις της παρατεταμένης ύφεσης, η υψηλή ανεργία, η ύπαρξη απομακρυσμένων περιοχών, οι γεωγραφικές ιδιαιτερότητες, οι αναπτυξιακές ανισότητες, η κάθετη μείωση της οικονομικής δραστηριότητας και οι συνεπαγόμενες απειλές του κοινωνικού ιστού. Ως εκ τούτου, στο χτίσιμο των Προγραμμάτων της Χώρας θα πρέπει να συμπεριληφθούν και να αξιολογηθούν όλα τα παραπάνω και να μη γίνει μια τεχνοκρατική κατανομή των πόρων, βάσει αλγορίθμων.

Επίσης, έχουμε θέσει το θέμα της αλλαγής των ετών αναφοράς και συγκεκριμένα διεκδικούμε να τεθεί ως βάση η τριετία 2009-2011, έτσι ώστε να αποδίδεται η πραγματική οικονομική κατάσταση των Περιφερειών. Στην κατεύθυνση αυτή, ως Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, έχουμε παρέμβει και συνεχίζουμε να παρεμβαίνουμε τόσο σε κεντρικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, κ. Κλέαρχος Περγαντάς κλείνοντας την εισήγησή του τόνισε: «Με τη σημερινή ημερίδα ξεκινάμε έναν νέο κύκλο ανοιχτής διαβούλευσης για τις ανάγκες και τις επιδιώξεις της Περιφέρειάς μας με τους όλους τους φορείς και την κοινωνία και ευελπιστούμε στην ενεργή συμμετοχή όλων σας».

Τέλος, ο κ. Περγαντάς ανακοίνωσε ότι σύμφωνα με το Υπουργείο Ανάπτυξης, μετά από διετείς διαβουλεύσεις προωθείται ο χαρακτηρισμός του διαμήκη άξονα της Εύβοιας ως Διευρωπαϊκό Δίκτυο Μεταφορών. Το γεγονός αυτό συνεπάγεται τη δυνατότητα χρηματοδότησης του άξονα από το Ταμείο Συνοχής, τόσο κατά την τρέχουσα, όσον και στην επόμενη προγραμματική περίοδο, κάτι που έως σήμερα δεν ήταν εφικτό, καθώς η Εύβοια, όπως και όλη η Στερεά Ελλάδα λάμβαναν χρηματοδότηση για έργα μεταφορικής υποδομής μόνο από το ΕΤΠΑ, ως περιοχές του στόχου 2.

 

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Π.Σ. Στερεάς Αθανάσιος Χειμάρας συμμετείχε και τοποθετήθηκε στο πλαίσιο της ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στις 17 Δεκεμβρίου 2012 , στη Χαλκίδα , με θέμα: « Υλοποίηση του ΕΣΠΑ στη Περιφέρεια Στερεάς ελλάδας – Έργα ΠΈ. Εύβοιας – Προγραμματική Περίοδος 2014 – 2020 »

Ο κος Αθ. Χεμάρας μεταξύ των άλλων τόνισε :

« Κυρίες και Κύριοι

Εν μέσω της μεγαλύτερης οικονομικής κρίσης των τελευταίων 30 ετών, που περνά η χώρα μας και η οποία έφερε φτώχια , ανεργία και δυστυχία, εμείς σήμερα συγκεντρωθήκαμε, να συζητήσουμε για την πορεία του ΕΣΠΑ και τη νέα προγραμματική περίοδο 2014 – 2020 .

Η σωστή και έγκαιρη αξιοποίησης αυτών των προγραμμάτων, θα συμβάλλει, στην ανάπτυξη και τη μείωση της ανεργίας .

Και σήμερα , η κριτική μας, θα είναι, όπως πάντα, καλόπιστη και ειλικρινής και στοχεύει , στη βελτίωση των προσπαθειών της Περιφέρειας μας, για την προώθηση και αξιοποίηση του ΕΣΠΑ.

Το ΠΕΠ της περιόδου 2007- 2013 χαρακτηρίζεται από έναν προϋπολογισμό ενταγμένων έργων, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Διαχειριστικής Αρχής, που φτάνουν τα 500 εκ. ευρώ.

Με έναν τόσο μεγάλο προϋπολογισμό, θα έπρεπε να γίνεται κοσμογονία στην Περιφέρειά μας και οι περιοχές μας, να είναι ένα απέραντο εργοτάξιο.

Δυστυχώς όμως, κάτι τέτοιο δεν γίνεται και όλα βαδίζουν με ρυθμό χελώνας.

Ακούστε λοιπόν ποια είναι η πραγματικότητα.

Στο Πρόγραμμα υπάρχουν έργα, που είναι από την προηγούμενη Προγραμματική Περίοδο , έργα γέφυρες , όπως ονομάζονται . 

Υπάρχουν έργα μεταφερόμενα και έργα, που δεν υλοποιούνται, διότι όταν εντάχθηκαν δεν ήταν ώριμα.

Οι διατιθέμενοι πόροι, για την Περιφέρεια, πλησιάζουν το μισό των ενταγμένων έργων.

Άρα , ή δεν σκοπεύουμε, να τα υλοποιήσουμε όλα, αφού οι πιστώσεις δεν αρκούν για ΟΛΑ , ή κάτι άλλο σκέπτεστε , που εμείς δεν γνωρίζουμε .

Δηλαδή : Πιθανά να θέλατε να ικανοποιήσετε κάποιους .

Ίσως και τη μεταφορά τους – αν καταστεί δυνατόν – στην επόμενη Προγραμματική Περίοδο. Όμως, αυτός ο προγραμματισμός, είναι στον αέρα. 

Επίσης τα ενταγμένα έργα, δεν εντάσσονται σε έναν γενικότερο σχεδιασμό, αλλά είναι αποσπασματικά και εξυπηρετούν κάποιες σκοπιμότητες.

Βεβαίως , πρέπει να εξαιρέσουμε στην ΕΥΒΟΙΑ, τις παρεμβάσεις, που έγιναν στον τομέα της Εκπαίδευσης, Α΄θμιας και Β΄θμιας , οι οποίες με την στήριξη και του ΟΣΚ ,έλυσαν , ως ένα σημείο, το μείζον κτιριακό πρόβλημα. Να συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια.

Στους υπόλοιπους τομείς, οι προσπάθειες είναι αποσπασματικές, κατακερματισμένες και πυροσβεστικού χαρακτήρα. »

Και συνέχισε τονίζοντας :

« Γίνομαι πιο συγκεκριμένος

  1. Στον Τομέα Μεταφορών , για τους μεγάλους οδικούς άξονες της Εύβοιας:
  • Χαλκίδα – Ιστιαία – Αιδηψός
  • Χαλκίδα – Αλιβέρι – Κάρυστος
  • Χαλκίδα – Κύμη ( νέα χάραξη ) , για μελέτες ακούμε , που υλοποιούνται ( από το Υπουργείο Υποδομών – βέβαια ) , αλλά ολοκληρωμένες μελέτες και έργα δεν βλέπουμε !!!
  • Οι παρακάμψεις Χαλκίδας, Βασιλικών, Αρτάκη, πότε θα υλοποιηθούν;
  • Ο νέος άξονας Χαλκίδας – Κύμης ( που θα βγάλει την Εύβοια στο Αιγαίο) , πότε προβλέπεται , να υλοποιηθεί;
  • Ο άξονας Ραπταίοι – Ν. Στύρα – Στύρα , προϋπολογισμού 21 εκ. ευρώ,  έχει εγκαταλειφθεί μετά το ξεκίνημά του . »

Και συνέχισε :

« Έρχομαι ,

  1. Στον Τομέα της Υγείας .

Φαίνεται ότι το νέο Νοσοκομείο Χαλκίδας παραπέμπεται στις καλένδες με πιθανότητα την οριστική εγκατάλειψή του.

Στα υπόλοιπα Νοσηλευτικά Ιδρύματα , εκτός από την έλλειψη προσωπικού – με ευθύνη της Κυβέρνησης – υπάρχει και μεγάλη έλλειψη ΙΑΤΡΟΤΕΧΝΙΚΟΥ εξοπλισμού, που θ μπορούσε να γίνει μέσω ΕΣΠΑ.

  1. Στον Τομέα του Περιβάλλοντος

Τα σχέδια , χωρικής Οικιστικής Οργάνωσης Ανοιχτών Πόλεων ( ΣΧΟΟΑΠ ) και τα  γενικά Πολεοδομικά Σχέδια  ( Γ.Π.Σ. ) παρότι έχουν ενταχθεί, πριν από 2,5 έτη, μπορείτε να μας πληροφορήσετε, πόσα έχουν παραδοθεί, παρά το γεγονός ότι έχουν προσληφθεί και τεχνικοί σύμβουλοι;

Οι ΧΑΔΑ , οι περισσότεροι είναι ενταγμένοι από το Νοέμβριο του 2011 και ήταν μεταφορά από το Γ’ ΠΕΠ , καθώς και οι ΧΥΤΑ – ΧΥΤΥ Κεντρικής και Νότιας Εύβοιας που βρίσκονται;

Πότε θα υλοποιηθούν και πότε θα ολοκληρωθεί ι ο Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Απορριμμάτων ;

Τα αντιπλημμυρικά έργα της Εύβοιας και κυρίως τα έργα στον Λήλαντα ποταμό γιατί δεν υλοποιούνται; 

Όλοι θυμόμαστε τις προ πενταετίας περίπου, μεγάλες καταστροφές, από τις πλημμύρες.

  1. Στον ΤΟΜΕΑ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ – ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ, έγινε κάτι που δεν γνωρίζουμε;

Πόσο προχώρησε η ίδρυση Εμπορευματικού – Διαμετακομιστικού Κέντρου , παρότι για το σκοπό αυτό προσελήφθηκε και σύμβουλος;

Μεγάλες επιχειρήσεις της Εύβοιας κλείνουν- λόγω της οικονομικής κρίσης – με αποτέλεσμα την αύξηση της ανεργίας , ( όπως η ΝΕΟΣΕΤ )

Η Περιφέρεια έκανε κάποια σοβαρή παρέμβαση στην Κυβέρνηση , για την προστασία των εργαζομένων; »

Και συνέχισε τονίζοντας :

« Έρχομαι για λίγο στη νέα Προγραμματική Περίοδο 2014 – 2020.

Προτάσεις και παρατηρήσεις έχω καταθέσει στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Σήμερα δεν θέλω , να σας κουράσω περισσότερο, απλά θέλω να τονίσω, ότι το 5ο Κ.Π.Σ. , ίσως αποτελεί την τελευταία μας ευκαιρία, τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε, για ανάπτυξη και ανάκαμψη.

Ας μην επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος ΟΛΟΙ ΜΑΣ .

Και έκλεισε την τοποθέτησή του τονίζοντας :

« Κυρίες και Κύριοι ,

Ο ρόλος ο δικός μας της Αντιπολίτευσης , χωρίς να θέλουμε να μηδενίσουμε τις προσπάθειες των Αιρετών και των Υπηρεσιών , είναι , να επισημαίνουμε τα λάθη και τις παραλήψεις της Διοίκησης, προκειμένου να συμβάλλουμε , στην καλύτερη λειτουργία και απόδοση της Περιφέρειας, με μεγαλύτερο , χειροπιαστό και ουσιαστικό ΕΡΓΟ .

Ευχαριστώ

Χρόνια Πολλά και Καλά Χριστούγεννα . »