Επίσκεψη στο Καστελόριζο

Κοινοποίηση στα Social Media

Σε μια σύντομη απόδραση καλοκαιρινών μικρών διακοπών αποφάσισα να πάω στο ακριτικό νησί μας το Καστελόριζο γιατί ήθελα πράγματι να δώ αυτό το πράσινο καΐκι που πέρναγε πίσω από τον τότε Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου τον Μάιο του 2010 που με ενθουσιασμό μας είχε βάλει στα δεσμά του ΔΝΤ. Και είχα την απορία αν αυτό ήτανε μοντάζ Πασοκικού εγκεφάλου που ήθελε να συνδέσει τη στιγμή εκείνη τη δυστυχή για την Ελλάδα με το πράσινο χρώμα, τον πράσινο ήλιο και το πράσινο καΐκι. Πράγματι το βρήκα, συνάντησα και τον καπετάνιο και μιλήσαμε και απεδείχθη ότι ήταν όλο σκηνοθετημένο.

Αισθάνθηκα όμως ιδιαίτερη εφορία όταν πληροφορήθηκα ότι το προπερασμένο Σάββατο ήταν κοντά μας στο νησί ο Πρωθυπουργός της χώρας ο Αντώνης ο Σαμαράς και αισθάνθηκα έτσι μια υπερηφάνια και είπα μέσα μου ότι ήρθε στο Καστελόριζο για να ανακηρύξει την ΑΟΖ που την είχε εξαγγείλει με τόση πειστικότητα, λοιδορώντας ακόμα τον Γιώργο τον Παπανδρέου και την Κυβέρνηση του στη Βουλή και στο Ζάππειο 1 και 2. Αλλά εκεί που όλα αυτά τα σκεφτόμουν, διαπίστωσα από τη πληροφόρηση των φίλων μου των Καστελοριζιωτών που μου είπανε – «Ρε Θανάση, μην είσαι αφελής, ήρθε για το πάρτι που κάνει ο Ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας Άντριου Λιβέρις», και μάλιστα είχανε διαδώσει τέτοιες ανοησίες ότι μέλη της διεθνούς πλανηταρχίας θα ερχόντουσαν σε αυτό το γλέντι. Τίποτα από όλα αυτά γιατί δεν ήσανε αφελείς οι διεθνείς μεγαλοαξιωματούχοι να έρθουν στο Καστελόριζο, στην τόσο ευπαθή ελληνική περιοχή για να δημιουργηθεί διπλωματικό επεισόδιο.

Από ότι έμαθα το πάρτι κύλησε καλά, οι έλληνες και ξένοι επιχειρηματίες ευχαριστήθηκαν για τη φιλοξενία και εμείς οι αφελείς έλληνες περιμένουμε τις δήθεν επενδύσεις. Ποιες επενδύσεις να γίνουν στην Ελλάδα με ένα σαθρό φορολογικό σύστημα, με μια ανεργία να καλπάζει στο 27% και μια μια διαλυμένη οικονομία.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης αυτής ο Πρωθυπουργός είχε τη χαρά να χαιρετήσει πολλούς πολίτες του νησιού ακόμα και πολλούς ελληνο-αυστραλούς που ήσαν εκεί για τις διακοπές τους, αλλά στο αίτημά τους να δοθεί λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το νησί από πλευράς ιατρικής καλύψεως με έναν μόνιμο αγροτικό ιατρό όπως επίσης και με το φαρμακείο του νησιού δεν δόθηκε καμία δέσμευση. Ευτυχώς που υπάρχει η στρατιωτική δύναμη και καλύπτει αυτές τις ανάγκες, όσον αφορά δε τα φάρμακα, υπήρξανε δύο επιτυχείς αποστολές του Κοινωνικού Ιατρείου του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και της Αρχιεπισκοπής με τον Γιώργο Πατούλη τον Πρόεδρο και έχουν ακόμα κάποια αποθέματα.

Είμαι όμως υποχρεωμένος να πω τα καλά μου λόγια για τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας τον Δημήτρη τον Αβραμόπουλο, που αναβάθμισε τη στρατιωτική μονάδα του νησιού σε τάγμα με σχεδόν πλήρη σύνθεση ανδρών και τη περασμένη Τετάρτη παρέδωσε τη πολεμική σημαία σε μια ωραία τελετή των ενόπλων δυνάμεων που πραγματικά έδειξε ότι τα Νοτιοανατολικά μας σύνορα υπερασπίζονται από τις ένοπλες δυνάμεις μας. Αυτό βέβαια της αναβάθμισης της μονάδος στο τάγμα Μεγίστης είναι σημειολογικό και εμψυχώνει τους ακρίτες μας. Και είναι αποτρεπτικό της οποιασδήποτε κακόβουλης σκέψης των γειτόνων μας.

Αυτό όμως πρέπει να πλαισιωθεί και από διπλωματικούς χειρισμούς που θα έπρεπε να έχουν γίνει από τον Πρωθυπουργό της χώρας και τον Αντιπρόεδρο και Υπουργό Εξωτερικών Βαγγέλη Βενιζέλο, αλλά φαίνεται δεν είχαν χρόνο να ασχοληθούν με τέτοιους λεπτούς διπλωματικούς χειρισμούς γιατί είχαν ως προτεραιότητα τις εκλογές 1ου και 2ου βαθμού τοπικής αυτοδιοίκησης, δαπανώντας ιδιαίτερα πολύ χρόνο στην υποστήριξη του εκλεκτού της συγκυβέρνησης για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος του γιού της κας Μπακογιάννη.

Ας ελπίσω ότι θα τους δοθεί τώρα χρόνος να ασχοληθούν σοβαρά σε διπλωματικό επίπεδο με το θέμα αυτό και ας αφήσουν της ψευτοπαλληκαριές για την ανακήρυξη της ΑΟΖ στα Νοτιοανατολικά μας σύνορα.

 

Θανάσης Γιαννόπουλος