Προειδοποίηση Γ. Χαν στους Περιφερειάρχες: Επισπεύστε τις διαδικασίες έγκρισης των προγραμμάτων του νέου ΕΣΠΑ – Έρχονται επιτόπιοι έλεγχοι

Κοινοποίηση στα Social Media

Προειδοποίηση προς τις Περιφέρειες αλλά και την κυβέρνηση ώστε να επισπεύσει τις διαδικασίες διαβούλευσης για την έγκριση των προγραμμάτων του νέου ΕΣΠΑ πριν από την ολοκλήρωση της θητείας της παρούσας επιτροπής απευθύνει ο επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής κ. Γιοχάνες Χαν, μέσω συνέντευξής του στην «Καθημερινή της Κυριακής», προκειμένου να αποτραπεί η καθυστέρηση στην έναρξη του νέου προγράμματος.

Η θητεία των επιτρόπων λήγει στο τέλος Οκτωβρίου και η ελληνική πλευρά τονίζει «θα πρέπει να αξιοποιήσει τον χρόνο που απομένει έως τη λήξη της θητείας της υπάρχουσας επιτροπής, προκειμένου να αποφύγει καθυστερήσεις που θα μπορούσαν εύλογα να προκύψουν από τις αλλαγές στα πρόσωπα ή τα χαρτοφυλάκια των επιτρόπων».

Αναγνωρίζοντας τις προσπάθειες της κυβέρνησης στο θέμα της απορρόφησης των κονδυλίων του υφιστάμενου ΕΣΠΑ, που την κατατάσσουν στην τρίτη θέση μεταξύ των χωρών με τις καλύτερες επιδόσεις, δηλώνει ότι η εξέλιξη αυτή δεν θα πρέπει να οδηγήσει σε εφησυχασμό και θα πρέπει έγκαιρα να επιλύσει τις καθυστερήσεις που υπάρχουν στα έργα προτεραιότητας, προκειμένου να καταλήξει σε εκείνα που είναι επιλέξιμα για χρηματοδότηση και θα αποτελέσουν τα έργα γέφυρες της επόμενης προγραμματικής περιόδου.

Μεταξύ αυτών είναι το Κτηματολόγιο, το οποίο είναι σημαντικό εργαλείο για την ανάπτυξη της χώρας και την προσέλκυση επενδύσεων, αφού, όπως επισημαίνει, «κανείς δεν πρόκειται να επενδύσει σε μια χώρα όταν δεν είναι σίγουρος για το ιδιοκτησιακό καθεστώς της γης όπου προτίθεται να επενδύσει».

O κ. Χαν, μιλώντας στην «Καθημερινή» επιμένει στον ρόλο των περιφερειών για την ενίσχυση της ανάπτυξης και καλεί τους νέους περιφερειάρχες «να δημιουργήσουν τις κατάλληλες δομές έτσι ώστε να συγκρατήσουν τους νέους στις περιοχές τους, ενθαρρύνοντας τις επιχειρηματικές ιδέες και αξιοποιώντας τους χρηματοδοτικούς μηχανισμούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Ο ρόλος τους είναι σημαντικός τόσο λόγω των αυξημένων κονδυλίων που θα διαχειριστούν, το ύψος των οποίων ξεπερνά τα 9 δισ. ευρώ, όσο και λόγω της ευθύνης για τη χάραξη της πολιτικής στις τοπικές κοινωνίες και θυμίζει ότι το νέο ΕΣΠΑ μετατοπίζει τη στρατηγική του από τα έργα υποδομών στα έργα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, της καινοτομίας και της έξυπνης εξειδίκευσης. Αυτό σημαίνει ότι το νέο ΕΣΠΑ θα πρέπει να λειτουργήσει ως εργαλείο ώστε η χώρα να κινητοποιήσει ιδιωτικούς πόρους και κεφάλαια από venture capital. «Το ΣΤΟΙΧΗΜΑ για τις Περιφέρειες είναι να εξετάσουν τις οικονομικές δυνατότητες της περιοχής τους και να ανακαλύψουν ρεαλιστικούς τρόπους ανάπτυξης, κάτι που προϋποθέτει μια σοβαρή ανάλυση των δυνατοτήτων κάθε περιοχής». Φέρνοντας ως παράδειγμα τα Ιόνια νησιά, όπου το 35% της οικονομίας τους συνδέεται με τον τουρισμό, σημειώνει ότι αυτό που θα πρέπει να εξετάσουν είναι με ποιον τρόπο μπορούν να βελτιώσουν το τουριστικό τους προϊόν και εξηγεί ότι «το πρόβλημα της Ελλάδας εστιάζεται στο ότι βασίζεται πολύ στον μαζικό τουρισμό, κάτι που πρέπει να αλλάξει υπέρ του ποιοτικού τουρισμού».

Η διαχείριση των αποβλήτων και το κλείσιμο των 73 ανεξέλεγκτων χωματερών, που είναι ακόμη ενεργές αποτελεί μια σοβαρή εκκρεμότητα για τη χώρα, που θα πρέπει να επιλυθεί εντός του τρέχοντος ΕΣΠΑ, στον βαθμό που δεν επιτρέπεται η χρηματοδότησή τους από το νέο ΕΣΠΑ. «Αυτή η συζήτηση διαρκεί 20 χρόνια», επισημαίνει με έμφαση, «και στις επισκέψεις που έχω κάνει στις Περιφέρειες έχω κάνει σαφές ότι η ανεξέλεγκτη ταφή δεν μπορεί να είναι επιλογή. Πρέπει επιτέλους να ακολουθηθεί ο σύγχρονος τρόπος του διαχωρισμού στην πηγή. Εχω μιλήσει με πολλούς κατοίκους περιοχών και το πρόβλημα είναι ότι δεν εμπιστεύονται τη δημόσια διοίκηση. Στη Βιέννη έχουμε δύο εργοστάσια μέσα στην πόλη και το ένα μάλιστα είναι αντικείμενο προσέλκυσης τουρισμού γιατί έχει κατασκευαστεί από έναν διάσημο αρχιτέκτονα. Πρέπει να πειστούμε ότι το θέμα της διαχείρισης αποβλήτων είναι μια πολύ μεγάλη επιχειρηματική ευκαιρία και η λύση δεν είναι το πώς θα καίμε τα σκουπίδια».

 

Επιτόπιοι έλεγχοι και στις 13 ελληνικές περιφέρειες 

Ο Γιοχάνες Χαν θεωρείται δικαίως ο άνθρωπος των Περιφερειών όχι μόνο γιατί κατέχει το αντίστοιχο χαρτοφυλάκιο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Κατά την πενταετή θητεία του έχει επισκεφθεί τις περισσότερες ελληνικές Περιφέρειες και είχε την ευκαιρία να γνωρίσει τα τοπικά προβλήματα και να μιλήσει με τους περισσότερους τοπικούς άρχοντες των αντίστοιχων περιοχών. Εχοντας ήδη πραγματοποιήσει έναν κύκλο περιοδειών σε δέκα ελληνικές Περιφέρειες, αναμένεται έως τα τέλη Σεπτεμβρίου να έχει ολοκληρώσει τις επισκέψεις του και στις δεκατρείς Περιφέρειες της χώρας.

Η επιτυχημένη θητεία του τού επιτρέπει να διεκδικεί εκ νέου τη θέση του επιτρόπου Περιφερειακής Πολιτικής στη νέα Επιτροπή, καθώς, όπως ο ίδιος δηλώνει στην «Κ», θεωρεί ότι μπορεί να συμβάλει περαιτέρω «στην ανάπτυξη της περιφέρειας και στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης για τους πολίτες της». Η ίδια η χώρα του άλλωστε, η Αυστρία, έχει προτείνει τον Γιοχάνες Χαν και για μια δεύτερη θητεία, διεκδικώντας στην επόμενη Επιτροπή το χαρτοφυλάκιο Δικαιοσύνης και Θεμελιωδών Δικαιωμάτων.

Η πρόταση μάλιστα προέρχεται από τα δύο κόμματα της κυβέρνησης του μεγάλου συνασπισμού στην Αυστρία, δηλαδή τόσο από το Σοσιαλδημοκρατικό όσο και από το Λαϊκό, πιστοποιώντας την αναγνώριση προς το πρόσωπο του Γιοχάνες Χάν. Σε κάθε περίπτωση τα νέα πρόσωπα που θα συγκροτήσουν τη νέα Επιτροπή είναι αποτέλεσμα των επιλογών που θα κάνει ο ΝΕΟΣ πρόεδρος της Κομισιόν κ. Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ έπειτα από συνεννόηση με τα κράτη-μέλη.

Από το: www.aftodioikisi.gr