Παρουσιάστηκε το βιβλίο «Βιωματικά Πεπραγμένα» του Πρωτοπρεσβύτερου Λουκά Κ. Κορογιάννου

Κοινοποίηση στα Social Media

Το βιβλίο του Πρωτοπρεσβύτερου Λουκά Κ. Κορογιάννου «Βιωματικά Πεπραγμένα», έκδοση του Μορφωτικού Συλλόγου Λεβαδειάς, με πρόλογο του επίκουρου καθηγητή Θανάση Χρήστου, εισαγωγή του πρώην δημάρχου Αριστείδη Ρούσσαρη και σημείωμα για τον συγγραφέα από τον πρώην πρόεδρο του Μ.Σ. Γιώργο Κωσταγιάννη παρουσίασαν σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο δήμος Λεβαδέων στο συνεδριακό κέντρο «Χ. Παλαιολόγος» ο Άρης Ρούσσαρης και ο φιλόλογος Δημήτρης Σαλούστρος.

«Πρόκειται για βιώματα και αναμνήσεις παλαιών ημερών. Είναι τα πιστεύω μου οι ιδεαλιστικές μου αντιλήψεις και πιστεύω πως αυτά πρέπει να μένουν Το βιβλίο είναι πολυθεματικό έχει βουνό πολύ, έχει αντίσταση, έχει παράδοση, λαογραφία. Είναι αξίες που δεν πρέπει να ξεχνιούνται», σημείωσε ο συγγραφέας του βιβλίου π. Λουκάς Κορογιάννος ο οποίος όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το αφιερώνει «σ΄ αυτούς που στη ζωή τους έχουν άποψη και αντιστέκονται».

Στην πορεία όλα αυτά τα χρόνια και την προσφορά του π. Λουκά στον συνάνθρωπο αλλά και στον πολιτισμό αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο πρώην δήμαρχος, δικηγόρος και συγγραφέας Α. Ρούσσαρης.

«Το θησαυροφυλάκιο της ψυχής του κάθε ανθρώπου είναι τα παιδικά του χρόνια, η γενέθλιά γη, το πατρικό του σπίτι, οι παιδικοί του φίλοι, το σχολειό του. Εκεί καταφεύγει η σκέψη για να στηριχθεί στις δυσκολίες της ζωής, εκεί για να εμπνευστεί. Η πορεία, το έργο και προσφορά του παπά Λουκά που υπηρετεί με πίστη τον άνθρωπο, την κοινωνία, τον πολιτισμό και την ορθοδοξία έχει μέσα στο σχήμα του στο πνεύμα του στην ψυχή του μια μεγάλη πηγή δύναμης και δημιουργίας που τροφοδοτεί με την βοήθεια του Θεού», σημείωσε ο κ. Ρούσσαρης.

«Ο παπά Λουκάς είναι ένα άνθρωπος του ύψους και της διάρκειας, ένας επαναστάτης που αντιστέκεται, ένας με παιδική αθωότητα κήρυκας της αγάπης, ένας συλλέκτης μνήμης, ένας τραγουδιστής της φυσικής και ηθικής ωραιότητας», τόνισε μεταξύ άλλων ο Δ. Σαλούστρος

Επεσήμανε δε ότι «το παιδί της ανάγκης από το Ζερίκι από μικρός δέχθηκε την ιεροσύνη γιατί η ιεροσύνη είναι κλήρος και μοίρα προσωπική» και «τίμησε το μαύρο του ράσο επί σειρά ετών με τρόπο εξόχως χριστιανικό ή ακριβέστερα πρωτοχριστιανικό».

Επίσης ο π. Λουκάς όπως διαπιστώνει κανείς και από το βιβλίο του «Με μαχητικότητα στηλιτεύει κάθε τι ανίερο είτε αυτό το αντιμετωπίζει στο χώρο της κοινωνικής είτε στο χώρο της θρησκευτικής πολιτείας».

Ο Πρωτοπρεσβύτερος Λ. Κορογιάννος αποφοίτησε από την Ιερατική Σχολή, εργάστηκε στην εφημερίδα της Χριστιανικής Δημοκρατίας, χειροτονήθηκε Διάκονος και Ιερέας, υπηρέτησε ως κληρικός στην Μητρόπολη Θηβών και Λεβαδείας, υπήρξε Γ.Γ. του Συνδέσμου Κληρικών Βοιωτίας ενώ στη συνέχεια μετατέθηκε στην Αθήνα με διορισμό στο Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Εσταυρωμένου στο Αιγάλεω. Αρθογραφεί, ψέλνει, ερευνά, καταγράφει στοιχεία λαϊκού πολιτισμού, ασχολείται με τη λογοτεχνία, τη παράδοση και τη λαογραφία και έχει βραβευτεί από τη εκκλησία, δήμους και συλλόγους.

Τέλος όπως αναφέρει ο Α. Ρούσσαρης «Υπηρέτησε με αγάπη των άνθρωπο ως παπάς, ένας παπάς, μια άλλης εποχής που καθημερινά ανάβει το καντήλι της ανθρωπιάς στον απλό συνάνθρωπο, στα ατέλειωτα ξωκλήσια της ψυχής του, κάνοντας τις ψυχές των αείμνηστων γονέων του Κωνσταντίνου και Ζαφείρας να αναπαύονται γαλήνια στην απεραντοσύνη του αιώνιου θείου».

kor02

kor03