Ανακοίνωση Ιατρών Γενικού Νοσοκομείου Λιβαδειάς

Κοινοποίηση στα Social Media

ΑNAKOINΩΣΗ ΙΑΤΡΩΝ ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ

07.7.2014

Μετά τη συνάντηση των φορέων με τον υπουργό υγείας κύριο Βορίδη και την ενημέρωσή του για τα προβλήματα των δύο νοσοκομείων του νομού καθώς και την υπόσχεση εκ μέρους του διάθεσης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού προς αυτά, έχουμε να επισημάνουμε τα εξής:

Έχοντας την απόλυτη βεβαιότητα ότι εμείς οι γιατροί πρωτίστως πρέπει να ερωτόμαστε και να εκφράζουμε άποψη, θεωρούμε ότι οι προκηρύξεις θέσεων επικουρικών γιατρών για την στελέχωση και των δύο νοσοκομείων δεν λύνουν σε καμία περίπτωση το πρόβλημα της παροχής υγείας στο νομό. Ούτε ο αριθμός των θέσεων που εξήγγειλε το υπουργείο επαρκεί ούτε και η λογική με την οποία λειτούργησε. Η εδώ και  χρόνια ακολουθούμενη λογική της από κοινού στελέχωσης των δύο νοσοκομείων αλλά τελικά, της διαιώνισης της  διαρκούς υποστελέχωσης τους, πρέπει να εγκαταλειφθεί ως απολύτως ανεδαφική και μη ρεαλιστική. Η λογική ισορροπίας, όπως την εννοεί το υπουργείο χρόνια τώρα, δημιούργησε παράλογες στρεβλώσεις στη λειτουργία των τμημάτων και σήμερα στην εποχή των μνημονίων και του κανόνα 1/5 (1 πρόσληψη ανά 5 και πλέον αποχωρήσεις) μεγιστοποίησε το πρόβλημα. Ποτέ δεν κατάλαβε το υπουργείο ότι υπάρχει απολύτως στενή διασυνδεόμενη σχέση στα τμήματα ενός νοσοκομείου και ότι η έλλειψη στελέχωσης του ενός προκαλεί άμεση δυσλειτουργία και στο άλλο. Η άκριτη και χωρίς λογική διάθεση ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και στα δύο νοσοκομεία επέτεινε παρά επέλυσε το πρόβλημα. Τα δύο νοσοκομεία έχοντας εντελώς διαφορετικό επίπεδο ανάπτυξης και στελέχωσης στα τμήματά τους εξάρτησαν υγειονομικά διαφορετικό αριθμό ασθενών, με αυτόν της Λιβαδειάς να είναι πολύ μεγαλύτερος. Η από κοινού διεκδίκηση για κάλυψη αναγκών είναι λάθος το οποίο επιβαρύνει και απειλεί σοβαρά την ούτως ή άλλως ρευστή ισορροπία του νοσοκομείου Λιβαδειάς. Οι ασθενείς οι οποίοι εξυπηρετούνται στο νοσοκομείο Λιβαδειάς καιρό τώρα είναι πολύ περισσότεροι και με πολύ μεγαλύτερες  υγειονομικές ανάγκες (βαρύτερη παθολογία). Για τους ανωτέρω λόγους η κάλυψη αναγκών και η διάθεση κονδυλίων θα πρέπει να γίνεται πλέον με μοναδικό κριτήριο αυτό της προσφοράς στον πληθυσμό αναφοράς του κάθε νοσοκομείου. Η πολιτική προσέγγιση ισορροπίας από το υπουργείο είναι μέγιστο λάθος με ακραίο αποτέλεσμα την απόλυτη υγειονομική έκθεση ουσιαστικά του πολύ μεγαλύτερου αριθμού ασθενών που αναφέρονται και εξυπηρετούνται από το νοσοκομείο Λιβαδειάς. Από τη στιγμή που υπάρχει ο γνωστός περιορισμός στη διάθεση κονδυλίων πολλά μπορεί να διακυβευτούν, αλλά σε καμία περίπτωση το μέλλον του νοσοκομείου Λιβαδειάς.

Το νοσοκομείο Λιβαδειάς έχει αναπτύξει πλέον τμήματα τα οποία έχουν άμεση διασύνδεση μεταξύ τους και η εύρυθμη και ασφαλής λειτουργία του ενός προϋποθέτει ακόμη και βάσει νόμου την ύπαρξη ενός  άλλου. Η ανάπτυξη και διατήρηση και άλλων αντιστοίχων τμημάτων σε άλλη μονάδα υγείας στο νομό, εφόσον υπάρξουν οικονομικοί πόροι, αποτελεί θεμιτό γεγονός μόνο εάν εξασφαλιστεί η στελέχωση των ήδη υπαρχόντων στο νοσοκομείο Λιβαδειάς. Η θεώρηση ως βασικής κεντρικής μονάδας υγείας αυτής του νοσοκομείου Λιβαδειάς που διατηρεί αρτιότερη στελέχωση και λειτουργία μέσα στο χρόνο και με άριστη κεντρική γεωγραφική θέση στον πληθυσμιακό χώρο αναφοράς του, είναι η πρώτη παραδοχή που θα πρέπει να προβληθεί από όλους μας στο υπουργείο και στις τοπικές κοινωνίες. Αυτό, άκομψα και τεχνηέντως, έγινε προσπάθεια να αποκρυφτεί στην πρώτη συγκέντρωση των δύο εργατικών κέντρων Θήβας και Λιβαδειάς.  Η εξασφάλιση της ασφαλούς λειτουργίας τουλάχιστον μίας μονάδας υγείας σε επίπεδο δευτεροβάθμιας περίθαλψης που μπορεί να λειτουργήσει και να προσφέρει σε όλο το νομό είναι πράξη ευθύνης όλων των τοπικών φορέων χωρίς αυτό να σημαίνει απαξίωση του νοσοκομείου Θηβών. Την άποψη αυτή ενστερνίζεται και το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και των δύο νοσοκομείων τουλάχιστον εκείνο που δεν διακατέχεται από τοπικιστικά κίνητρα αντιπαράθεσης αλλά ειλικρινούς διάθεσης προσφοράς.

Η λογική στελέχωσης και προσφοράς στα δύο νοσοκομεία ήταν προς την κατεύθυνση επίπλαστης ισορροπίας κι όχι κάλυψης πραγματικών αναγκών. Η διάθεση λοιπόν τριών επικουρικών ιατρών στο νοσοκομείο Λιβαδειάς επ’ ουδενί δεν ανακουφίζει γιατί διέπεται από την παραπάνω λογική. Επειδή πολλά ακούστηκαν για τη λειτουργία του νοσοκομείου Θηβών, εκφράζουμε απερίφραστα τη επιθυμία μας για καλύτερες μέρες λειτουργίας του αλλά η απεξάρτησή μας από αυτό και η διεκδίκηση των ιδιαίτερων αναγκών του νοσοκομείου Λιβαδειάς όπως αυτές προκύπτουν από τις ελλείψεις του, συνιστά επιτακτικό γεγονός. Ο χαρακτήρας και το καθεστώς λειτουργίας του νοσοκομείου Θηβών δεν είναι υπόθεσή μας, επιθυμούμε όμως την παραχώρηση από το υπουργείο ιατρικού προσωπικού και την εκ των προτέρων κάλυψη των απολύτως βασικών αναγκών του νοσοκομείου Λιβαδειάς. Η νομική διασύνδεση άλλωστε των δύο νοσοκομείων από το 2012 κάνει την υλοποίηση της θέσης μας αυτής ακόμη πιο εύκολη κι εφαρμόσιμη. Το αν αυτή η θέση προσκρούει σε πονηρά πολιτικά επιχειρήματα και πρακτικές κομμάτων που επιθυμούν τη διαιώνιση του προβλήματος για τα δύο νοσοκομεία, μας αφήνει παγερά αδιάφορους γιατί το δικό μας κριτήριο για την προάσπιση του αγαθού της υγείας συνολικά στο νομό είναι ηθικά ανώτερο. Το υπουργείο υγείας, μπροστά στην πραγματική έλλειψη πόρων που αντιμετωπίζει, οφείλει να πάρει αποφάσεις και να προσδώσει τον ιδιαίτερο αλλά σίγουρα συμπληρωματικό ρόλο προσφοράς στην υγεία του νοσοκομείου Θηβών.

Επιθυμούμε την άμεση στελέχωση με επικουρικούς σε πρώτη φάση ιατρούς με τις παρακάτω ειδικότητες ώστε να καλύπτεται για αρχή το σύνολο των βασικών ειδικοτήτων που οφείλουν να στελεχώνουν ένα δευτεροβάθμιο νοσοκομείο και συγκεκριμένα: (02) παθολόγους, (01) αναισθησιολόγο, (03) καρδιολόγους, (02) ακτινολόγους, (02) ορθοπαιδικούς, (02) παιδιάτρους. Ο παραπάνω αιτούμενος αριθμός ιατρών είναι ο απολύτως απαραίτητος προκειμένου να επιτευχθεί πλήρης και ασφαλής κάλυψη εφημεριών με τον αριθμό στελέχωσης τουλάχιστον (05) σε κάθε τμήμα.

Η βιωσιμότητα του νοσοκομείου Λιβαδειάς δεν είναι δεδομένη, πολύ δε περισσότερο του νοσοκομείου Θηβών. Η πρόσφατη κακή αξιολόγηση και των δύο νοσοκομείων του νομού από το υπουργείο δεν ανέδειξε μόνο την ανάγκη εξεύρεσης λύσης αλλά ίσως και τον πονηρό τρόπο με τον οποίο το υπουργείο επιχειρεί να προβεί κατ΄ αρχήν στην απαξίωση των δύο νοσοκομείων και κατόπιν στην κατάργησή τους λόγω μειωμένης αποδοτικότητας. Μετά τον διαφαινόμενο από καιρό κεντρικό σχεδιασμό του υπουργείου για συγχώνευση και κατάργηση τουλάχιστον 50 μονάδων υγείας, η συνέχεια του νοσοκομείου Λιβαδειάς εξαρτάται άμεσα από την κάλυψη των παραπάνω αναγκών. Διαβεβαιώσεις περί μη κλεισίματος νοσοκομείων δεν απηχούν σε καμία περίπτωση την πραγματικότητα και δεν μπορούν να γίνουν πιστευτές, τουλάχιστον από εμάς. Η μη στελέχωση του νοσοκομείου Λιβαδειάς με τις παραπάνω ειδικότητες στους προαναφερθέντες αριθμούς υποβαθμίζει σε μέγιστο βαθμό συγκεκριμένα τμήματα του νοσοκομείου συμπαρασύροντας σε παύση και μαρασμό και τα άμεσα εξαρτώμενά τους. Από τη στιγμή που και η άλλη μονάδα υγείας του νομού δεν είναι σε θέση να εξυπηρετήσει, είναι σοβαρό καθήκον όλων μας ν’ απαιτήσουμε και να εξασφαλίσουμε τη συνέχεια της λειτουργίας του νοσοκομείου Λιβαδειάς.

Την ίδια αναγκαιότητα ενισχύει το γεγονός ότι στο νοσοκομείο Λιβαδειάς λειτουργεί η μοναδική υπάρχουσα στο νομό κρατική Μονάδα Τεχνητού Νεφρού η οποία καλύπτει (60) μονίμους αιμοκαθαιρόμενους νεφροπαθείς, όλα τα έκτακτα νεφρολογικά περιστατικά του Ν. Βοιωτίας, όπως και περιοχών όμορων νομών, ενώ έχει και την επιστημονική κάλυψη, σύμφωνα με το άρθρο 1,2,3 του Π.Δ 225/2000 της ιδιωτικής Μoνάδας Χρόνιων Αιμοκαθαιρόμενων «Νεφρολογική Βοιωτίας» με (60) επίσης μόνιμους αιμοκαθαιρόμενους ασθενείς. Eίναι επίσης γνωστό ότι στο νοσοκομείο Λιβαδειάς λειτουργεί το μοναδικό στο νομό εξωτερικό νεφρολογικό ιατρείο προς παρακολούθηση ασθενών που πάσχουν από χρόνια νεφρική νόσο χωρίς να αιμοκαθαίρονται.

Την ίδια ακριβώς αναγκαιότητα ενισχύει επίσης ότι στο νοσοκομείο Λιβαδειάς λειτουργεί η μοναδική στο νομό Νοσηλευτική Υπηρεσία Αιμοδοσίας με 2500 περίπου αιμοληψίες και πάνω από 1500 ενεργούς εθελοντές αιμοδότες και εξορμήσεις σε συλλόγους  σε όλο τον νομό, η οποία καλύπτει τις ανάγκες για αίμα όλου του νομού, εννοείται και του νοσοκομείου Θηβών. Επίσης εδώ αποκλειστικά στο νομό, πραγματοποιείται και ο εργαστηριακός έλεγχος των μεταδιδόμενων νοσημάτων σε κλειστές κοινότητες, σε σωφρονιστικά ιδρύματα και σε ιδρύματα ψυχικής υγιεινής για όλη την περιφέρεια Βοιωτίας. Λειτουργεί το μοναδικό αιματολογικό ιατρείο στην περιοχή Βοιωτίας και Φωκίδας και παρακολουθεί αιματολογικούς ασθενείς που μέχρι τώρα χρειαζόταν να μετακινούνται σε νοσοκομεία της Αθήνας.

Επιπλέον, στο νοσοκομείο Λιβαδειάς λειτουργεί ο μοναδικός αξονικός τομογράφος στο νομό διεκπεραιώνοντας μέχρι πρότινος 240 περιστατικά μηνιαίως, καθώς και ο μοναδικός μαστογράφος που διεκπεραιώνει 90 περιστατικά μηνιαίως μαζί με υπερηχογραφήματα μαστού όπως και άλλες εξειδικευμένες απεικονιστικές και διαγνωστικές εξετάσεις (φλεβογραφίες, πυελογραφίες, υστεροσαλπιγγογραφίες, βιοψίες υπό αξονικό τομογράφο, μέτρηση οστικής μάζας κλπ). Η μη δυνατότητα πραγματοποίησης αυτών των εξετάσεων σε δημόσια βάση πουθενά αλλού στο νομό, δεικνύει απερίφραστα την αναγκαιότητα πλήρους στελέχωσης και του συγκεκριμένου τμήματος.

Αντιλαμβάνεται λοιπόν κανείς το τεράστιο πρόβλημα που προκύπτει από την υποστελέχωση των προαναφερθέντων τμημάτων και τις δραματικές συνέπειες για μεγάλο αριθμό ασθενών. Τα επιχειρήματα παρουσίας μεγάλων εργατικών και τουριστικών μονάδων (ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ, ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ) είναι επίσης υπαρκτά αποδεικνύοντας τη σημαντικότητα ύπαρξης του νοσοκομείο Λιβαδειάς σε άριστη κεντρική γεωγραφική θέση. Σημειωτέον ότι περιοχές όπως η επαρχία Λοκρίδος και μέρος της ανατολικής Φωκίδος εξυπηρετούνται αποκλειστικά από το νοσοκομείο Λιβαδειάς.

Ιδιαίτερη αναφορά οφείλουμε να κάνουμε στην άμεση ανάγκη στελέχωσης του παθολογικού τμήματος με 2 επικουρικούς παθολόγους. Η κάλυψη του  τμήματος επειγόντων περιστατικών γίνεται με γενικούς ιατρούς που μετακινούνται από γειτονικά κέντρα υγείας για τις ημέρες που δεν εφημερεύει παθολόγος. Αυτό δίνει τη δυνατότητα εισαγωγής και νοσηλείας ασθενών όλες τις ημέρες του μήνα με εξάντληση όμως του ήδη υπάρχοντος προσωπικού των παθολόγων  που αναγκάζεται έχοντας ήδη υπερβεί φυσικές αντοχές να παρακολουθεί, τους εισηγμένους ασθενείς. Η παρακολούθηση των ασθενών τις ημέρες που δεν εφημερεύει παθολόγος, γίνεται εννοείται χωρίς πρόσθετες αμοιβές από παθολόγους οι οποίοι έρχονται και εξετάζουν σαν να είχαν κανονική εφημερία.

Η ανάγκη στελέχωσης του καρδιολογικού τμήματος που έχει ήδη προσφέρει πολλά από τον πρώτο καιρό λειτουργίας του συνιστά εξίσου σημαντικό γεγονός γιατί η εξαιρετικά επείγουσα φύση της καρδιολογικής νόσου οφείλει ν’ αντιμετωπιστεί άμεσα, όπως ήδη γινόταν μέχρι πρότινος. Η προσωρινή διαφλέβια βηματοδότηση, η θρομβόλυση, η έγκαιρη διάγνωση μυοκαρδιακής ισχαιμίας, η ανάταξη οξέος πνευμονικού οιδήματος είναι μερικές σωτήριες θεραπευτικές πράξεις που ήδη προσφέρονται και πρέπει να συνεχίσουν να προσφέρονται. Καθοριστικός είναι ο ρόλος του καρδιολογικού τμήματος και στο εύρυθμο της λειτουργίας όλων των χειρουργικών τμημάτων στα οποία χωρίς καρδιολογική εκτίμηση δεν γίνεται σε καμία περίπτωση να χειρουργηθούν ασθενείς. Οι δύο μοναδικές στο νομό νεφρολογικές μονάδες για την ύπαρξη και ασφαλή λειτουργία τους προϋποθέτουν επίσης βάσει νόμου την ύπαρξη και πλήρη μηνιαία κάλυψη από καρδιολόγο. Για άλλη μία φορά αποδεικνύεται λοιπόν η στενή διασύνδεση μεταξύ των τμημάτων του νοσοκομείου.

Η στελέχωση επίσης του παιδιατρικού τμήματος με άλλους 2 παιδιάτρους οι οποίοι θα λειτουργούν και θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε μηνιαία βάση είναι απολύτως απαραίτητη αφού μόνο στο νοσοκομείο Λιβαδειάς μπορούν να υποστηρίζονται με πλήρως στελεχωμένο αιματολογικό και ακτινολογικό εργαστήριο, κάτι που δε συμβαίνει πουθενά αλλού στο νομό. Σενάρια για αποσπάσεις και μετακινήσεις των ήδη υπαρχόντων παιδιάτρων αποτελούν ανεύθυνους κι επικίνδυνους ερασιτεχνισμούς ενώ θα αποτελούσαν εμπόδιο στους φυσιολογικούς τοκετούς και τις καισαρικές τομές που διενεργούνται από το μαιευτικό τμήμα του νοσοκομείου. Στενή κι άμεση διασύνδεση και εδώ.

Αναφερθήκαμε ακροθιγώς σε συγκεκριμένες λειτουργίες τμημάτων που υπάρχουν αποκλειστικά και μόνο στο νοσοκομείο Λιβαδειάς και στην προσφορά τους στο νομό συνολικά. Είναι πέραν κάθε αμφισβήτησης όμως η επιτυχής διαχείριση πολύ μεγάλου όγκου ασθενών από το χειρουργικό, το ορθοπαιδικό και το μαιευτικό τμήμα. Η έλλειψη εφημέρευσης αναισθησιολόγου σε καθημερινή βάση δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα διαχείρισης επειγόντων περιστατικών. Το γεγονός ότι υπάρχουν ημέρες κατά τις οποίες δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν έστω και ήσσονος βαρύτητας επείγοντα χειρουργεία πουθενά στο νομό λόγω μη εφημέρευσης αναισθησιολόγου, στην Ελλάδα του 2014 δεν αντέχει σε λογική. Τί πιο λογικό από την πλήρη στελέχωση του αναισθησιολογικού τμήματος εδώ στο νοσοκομείο Λιβαδειάς σε συνδυασμό με την ποιοτική υλικοτεχνική υποδομή του χειρουργείου και την απαραίτητη στελέχωση των χειρουργικών τμημάτων με νοσηλευτικό προσωπικό για την εξασφάλιση πλήρους χειρουργικής ετοιμότητας στο νομό, από τη στιγμή που η άλλη νοσοκομειακή μονάδα στη Θήβα δηλώνει ότι αδυνατεί μετά το μεσημέρι να τελέσει οποιοδήποτε χειρουργείο; Άξιο μνείας είναι επίσης το γεγονός ότι στο νοσοκομείο λειτουργεί και ιατρείο πόνου το οποίο διαχειρίζονται οι αναισθησιολόγοι και προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες σε ευαίσθητες ομάδες.

Σε άμεση συνάρτηση είναι και το γεγονός της στελέχωσης του χειρουργείου με νοσηλευτικό προσωπικό από το οποίο εξαρτάται άμεσα και ο αριθμός των χειρουργικών επεμβάσεων που θα βελτίωνε και τους δείκτες για τους οποίους το νοσοκομείο μας κρίθηκε αρνητικά. Οφείλουμε ν΄ αναγνωρίσουμε συνολικά την προσφορά του νοσηλευτικού προσωπικού κάνοντας μνεία σε αυτό του χειρουργείου που η μέχρι τώρα συμμετοχή του στην ασφαλή τέλεση (1500) και πλέον χειρουργικών επεμβάσεων ετησίως μέσης έως εξαιρετικής βαρύτητας ήταν καταλυτική.

Μέχρι να λυθεί το πρόβλημα είναι φρόνιμο να σταματήσουν από τους πολιτικούς θεσμικούς φορείς οι σχετικές εφησυχαστικές δηλώσεις για τη λειτουργία των δύο νοσοκομείων του νομού ενώ τα ΜΜΕ θα πρέπει να περιοριστούν στην αντικειμενική και απολύτως υπεύθυνη ενημέρωση με χρήση μόνο αξιόπιστων και διαφανών πηγών ενημέρωσης και στον υποστηρικτικό  – συντονιστικό ρόλο που το λειτούργημα τους υπαγορεύει. Οι προθέσεις μας για τη στελέχωση του νοσοκομείου Λιβαδειάς δεν επιδέχονται αμφισβήτηση από κανέναν πολύ δε περισσότερο από ανώνυμους κακοπροαίρετους. Το αγαθό της υγείας όπως προσφέρεται από το νοσοκομείο Λιβαδειάς είναι για όλους, δεν είναι όμως πλέον δεδομένο και πρέπει ν΄ αγωνιστούμε όλοι μαζί προκειμένου να το εξασφαλίσουμε.