Στο Διστομο ο Δικαστής του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης Antonio Augusto Cancado Trindade ο Καρδινάλιος Τζοβάνι Βαφτίστα

Κοινοποίηση στα Social Media

Mε τον Βραζιλιάνο Δικαστή του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης Antonio Augusto Cancado Trindade και τον Καρδινάλιο της πόλης Τράνι της Ιταλίας Τζοβάνι Βαφτίστα, είχε την Τρίτη 1η Ιουλίου ο Δήμαρχος Διστόμου, Αράχωβας, Αντίκυρας, Ιωάννης Πατσαντάρας.

Η συνάντηση με τον κ. Trindade, τον οποίο συνόδευαν ο καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου Στέλιος Περάκης και η Δικηγόρος Χριστίνα Σταμούλη, πραγματοποιήθηκε κατόπιν επιθυμίας του ιδίου ενώ είχε προηγηθεί ξενάγησή στο Μουσείο Θυμάτων Ναζισμού και επίσκεψη στο χώρο του Μαυσωλείου όπου εκεί δήλωσε συγκλονισμένος από την αγριότητα και τις φρικαλεότητες των ναζί.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης το ενδιαφέρον μονοπώλησε η εκκρεμότητα του φλέγοντος ζητήματος της δικαίωσης των θυμάτων της σφαγής του Διστόμου που βρήκε απήχηση στο πρόσωπο του κ. Trindade, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων:  «δικάζω με γνώμονα την ανθρωποκεντρική προσέγγιση του θέματος για την απονομή δικαιοσύνης διότι προέχει η ανθρώπινη διάσταση της επιβολής του δικαίου το οποίο κατ’ εμέ πρέπει να υπερισχύει του συμφέροντος των κρατών».

Στη συνέχεια φανερά συγκινημένος ο κ. Πατσαντάρας σημείωσε: «Απευθύνομαι με δέος, προς εσάς κύριε Trindade, επιθυμώντας να εκφράσω  τις ευχαριστίες μου για την διττή (νομική και ανθρωπιστική) παρουσία σας στην έδρα του Δικαστηρίου της Χάγης και τον καινοφανή τρόπο στήριξης στο θέμα Δικαίωσης των θυμάτων  της Σφαγής του Διστόμου τον Ιούνιο του 1944.

Να θυμίσουμε ότι ο κ. Trindade  από Δικαστικής Έδρας στην εκδίκαση της υπόθεσης στο Δικαστήριο της Χάγης τον Σεπτέμβριο του 2012, τάχθηκε υπέρ των ελληνικών θέσεων και βεβαίως της δικαίωσης του αιτήματος του Διστόμου.

Να σημειωθεί επίσης ότι στην  τελετή αναγόρευσης Επιτίμου Διδάκτορα του κ. Trindade  από τις Πρυτανικές Αρχές του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών παρέστησαν ο Δήμαρχος Διστόμου, Αράχωβας, Αντίκυρας Γ. Πατσαντάρας καθώς και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Σταθάς και Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Σε ότι αφορά την συνάντηση με τον Καρδινάλιο, που συνοδευόταν από τον  Πατέρα Δον Σαβίνα, 15 Ιερείς και μαθητές Ιερατικής Σχολής, η οποία πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχείου, ο κ. Πατσαντάρας αναφέρθηκε στο χρονικό της Σφαγής και ενημέρωσε για την πολύχρονη δικαστική πορεία του θέματος της διεκδίκησης των πολεμικών επανορθώσεων κάνοντας μια σύντομη αναφορά από την θετική πρωτόδικη απόφαση μέχρι και την εκδίκαση της υπόθεσης στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην σημαντική απόφαση του Δικαστηρίου της Φλωρεντίας που δικαίωσε τους Διστομίτες και στην αμέριστη βοήθεια της Ιταλίας στο θέμα επανορθώσεων.

Ο Καρδινάλιος, οι Πατέρες κι οι μαθητές της Ιερατικής Σχολής επισκέφτηκαν το Μουσείο Θυμάτων Ναζισμού και το χώρο του Μαυσωλείου όπου προσευχήθηκαν κι έψαλλαν ύμνους. Το απόγευμα της ίδιας μέρας στο Στείρι, παραβρέθηκαν σε εκδήλωση ειδικά αφιερωμένη στα 920 χρόνια από την κοίμηση του Αγίου Νικολάου του Αποδημητή δεδομένου ότι η επίσκεψη αφορούσε την επιθυμία τους να προσκυνήσουν τα άγια χώματα των βημάτων του Αγίου Νικολάου.