Ενημερωτική εκδήλωση σχετική με τις έρευνες για το Τροφώνιο άντρο πραγματοποίησε ο Μορφωτικός Σύλλογος Λεβαδείας με κύριο ομιλητή τον συγγραφέα και αρχαιολόγο Στάθης Βαλλάς.
Ο κ. Βαλλάς ανέπτυξε τις απόψεις του για τη θέση του αδύτου, καθώς και των υπολοίπων μνημείων της πόλης και προανήγγειλε τη διεξαγωγή μιας σειράς σεμιναρίων, τα όποια θα φιλοξενήσει ο Μορφωτικός Σύλλογος τη χειμερινή περίοδο, σχετικά με τη λειτουργία του μαντείου, τη μύηση, την κατάδυση και τη θρησκευτική σημασία του χώρου.
Στόχος αυτών των σεμιναρίων είναι η μετάδοση της γνώσης σχετικά με τον Τροφώνιο σε όσους συμπολίτες μας επιθυμούν να έρθουν σε επαφή με το παρελθόν της Λιβαδειάς, να το αναδείξουν και κάποια στιγμή να το αξιοποιήσουν.
Μετά την ομιλία του κ. Βαλλά ακολούθησαν ερωτήσεις από το κοινό και φυσικά δεν έλειψαν και οι διαφορετικές απόψεις, όπως αυτή του γνωστού δικηγόρου Ταξιάρχη Γαλανού, οι οποίες συνέβαλαν στον περαιτέρω προβληματισμό για τη θέση του μαντείου.
Η σημασία αυτού του μαντείου είναι μεγάλη και αυτό αποδεικνύεται αν κάποιος ανατρέξει μεταξύ άλλων στον Πλούταρχο, τον Αριστοτέλη και τον Παυσανία, που το κατέταξαν στα σημαντικότερα Μαντεία της Ελληνικής Αρχαιότητας που ήταν, του Απόλλωνα στους Δελφούς, του Διός στην Δωδώνη, του Τροφωνείου στη Λιβαδειά, του Ασκληπιού στην Επίδαυρο και το νεκρομαντείο του Αχέροντα στην Πρέβεζα.
Ο Σ. Βαλλάς αναφερόμενος στα στοιχεία και τις αποδείξεις για το Μαντείο του Τροφωνείου, μίλησε για υποκειμενικές και αποσπασματικές προσεγγίσεις αρχαίων μαρτυριών ορισμένες εκ των οποίων έχουν ως αποτέλεσμα αρκετοί να τοποθετούν το Μαντείο στο Κάστρο της Λιβαδειάς ωστόσο η άποψη που ο ίδιος υποστηρίζει και παρέθεσε βασιζόμενος σε συγκεκριμένα στοιχεία αναφερόταν στο λόφο του Προφήτη Ηλία και σύμφωνα με τον Παυσανία λίγο πριν το Ναό του Διός Βασιλέως.
Καταλήγοντας στην ομιλία του ο κ. Βαλλάς δεσμεύτηκε για την συνέχιση της ιστορικής περιήγησης για το θέμα σε καινούργιες συναντήσεις το επόμενο διάστημα.
Με την εκδήλωση αυτή ο Μορφωτικός Σύλλογος αποχαιρέτισε τα μέλη του για τη θερινή περίοδο και υποσχέθηκε μια καινούρια δημιουργική και γόνιμη πνευματική χρονιά από το Σεπτέμβριο.
Να σημειωθεί τέλος ότι η ιδέα για την εκδήλωση ξεκίνησε από τον συμπολίτη μας Γιάννη Τσάμη, και αμέσως υλοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Μορφωτικού Συλλόγου, του πρώην προέδρου Γιώργου Κωσταγιάννη και της νέας προέδρου Άννας Νικολάου.