Τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη στην Ελλάδα της κρίσης παρουσιάζει στο νέο του βιβλίο ο Λ. Αποστολίδης

Κοινοποίηση στα Social Media

Κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις «Παπαζήση» το 22ο βιβλίο του πρώην Αντιπρόεδρο της Βουλής Λουκά Αποστολίδη με τίτλο «Ο Ευρωπαϊκός Κοινωνικός Χάρτης στην Ελλάδα της κρίσης».

Σε αυτό το βιβλίο ο κ. Αποστολίδης περιγράφει όλους τους δικαστικούς και κοινωνικούς αγώνες της εποχής των μνημονίων, καθώς και τις αποφάσεις της Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη στο Στρασβούργο, όπου ομόφωνα (15-0) καταδίκασε την Ελλάδα και τους μνημονιακούς νόμους μέχρι το ν. 4093/12  για τις οδυνηρές περικοπές σε εργαζομένους και συνταξιούχους.

Η εργασία αυτή απευθύνεται σε κάθε πολίτη που ανησυχεί από τις οδυνηρές συνέπειες των μνημονίων και «έχοντας συνείδηση των δικαιωμάτων του, αντιστέκεται και δρα συλλογικά και ατομικά για τα δικαιώματα του και την αξιοπρέπεια της χώρας».

Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων το βιβλίο «το «θαύμα» για την κατοχύρωση των κοινωνικών δικαιωμάτων και την εξάπλωση των ελευθεριών και των κοινωνικών δικαιωμάτων σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο στη χώρα μας κράτησε μία εικοσαετία (1982-2002). Τα τελευταία χρόνια ο κόσμος της εργασίας και γενικότερα οι μικροαστικές και μεσαίες κοινωνικές τάξεις βιώνουν μία περίοδο κατεδάφισης των κοινωνικών δικαιωμάτων και μαζικής φτωχοποίησης του πληθυσμού».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλείται ο συγγραφέας από τη Eurostat το 31% του πληθυσμού ζει στα όρια της φτώχειας, η εγγεγραμμένη ανεργία αγγίζει το 29% του ενεργού πληθυσμού  και στους νέους φτάνει στο 50% με συνέπεια η ανεργία και η φτώχεια να αποτελούν τις μεγάλες πληγές, το μεγάλο ρήγμα στην κοινωνία της Ελλάδας.

«Οι μνημονιακές ρυθμίσεις από το 2010 μέχρι σήμερα καταργούν θεμελιωμένα κοινωνικά δικαιώματα και παραβιάζουν τον πυρήνα των συλλογικών διαπραγματεύσεων που είναι ο καθορισμός του κατώτερου μισθού και ημερομισθίου. Ουσιαστικά καταργείται ο κοινωνικός διάλογος ανάμεσα στις δυνάμεις του κεφαλαίου και της εργασίας», τονίζει ο κ. Αποστολίδης.

Αποτέλεσμα είναι οι βίαιες ανατροπές σε εισοδήματα και δικαιώματα αναπόφευκτα να οδηγούν σε σκληρές και συνεχείς συγκρούσεις της κοινωνίας με το κράτος.

Δεν παραλείπει επίσης να σημειώσει ότι «ο ιστορικός θα κρίνει αν η «κερκόπορτα» που άνοιξε η χώρα μας στην ευρωζώνη, για την είσοδο του Δ.Ν.Τ. ήταν μια αναγκαία και θετική πράξη ή πρόκειται για μια ολέθρια στρατηγική επιλογή».

Η άποψή του κ. Αποστολίδη είναι ότι «η εμπλοκή του Δ.Ν.Τ. μονάχα δεινά έφερε στον τόπο μας αλλά και στην ευρωζώνη» κάτι που «σήμερα με περίσσιο θράσος οι εκπρόσωποι του ίδιου του Δ.Ν.Τ. παραδέχονται δημόσια» ότι δηλαδή «η πολιτική και τα μέτρα λιτότητας που πρότειναν ήταν ολέθρια και βούλιαξαν τη χώρα στην ύφεση οδηγώντας «μαζικά τον πληθυσμό σε φτωχοποίηση»

Καταλήγοντας τονίζει: «Στην εργασία μας αυτή επιδιώκουμε να φωτίσουμε την κοινωνική κατάσταση όπως διαμορφώνεται στην εποχή των μνημονίων. Να αναδείξουμε το κοινωνικό ζήτημα. Τα κοινωνικά δικαιώματα και τα μείζονα προβλήματα του κοινωνικού κράτους και των θεσμών. Περιγράφουμε τις συνέπειες των μνημονιακών ρυθμίσεων και τις ανατροπές στο πεδίο των εργασιακών σχέσεων, αναδεικνύουμε τις κραυγαλέες ανατροπές που επιβάλλει η νέα έννομη τάξη των μνημονίων, ελέγχουμε τη συνταγματική νομιμότητα αυτών των ρυθμίσεων με βάση το Σύνταγμα και τις ευρωπαϊκές συμβάσεις, καταγράφουμε και σχολιάζουμε τις προσπάθειες του κόσμου της εργασίας και των συνδικάτων να βάλουν φραγμό με κοινωνικούς αλλά και δικαστικούς αγώνες στην κρατική εξουσία που οδηγείς τη φτωχοποίηση του πληθυσμού».