Παρέμβαση του Δ. Κουτσούμπα στον υπουργό Παιδείας για τα σοβαρά προβλήματα στο ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας

Κοινοποίηση στα Social Media

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, επικοινώνησε με τον υπουργό Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδο, εκφράζοντας την ανησυχία του ΚΚΕ για τα σοβαρά και οξυμένα προβλήματα που έχουν προκύψει στο ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας.

Στη συνεχιζόμενη υποβάθμιση των ΤΕΙ έρχεται να προστεθεί το πρόβλημα που προκύπτει από τις συγχωνεύσεις και τις καταργήσεις, με συνέπεια να υπάρχει απλήρωτο προσωπικό, χρωστούμενα σε τρίτους. Αποτέλεσμα της παραπάνω κατάστασης είναι η αναστολή της λειτουργίας του ΤΕΙ για μια εβδομάδα, με απόφαση του ΔΣ του ΤΕΙ και μάλιστα εν μέσω εξεταστικής περιόδου που δημιουργεί επιπρόσθετα προβλήματα στους σπουδαστές.

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ επισήμανε στον υπουργό Παιδείας ότι αποκτά επείγοντα χαρακτήρα η επίλυση αυτών των προβλημάτων ώστε να λειτουργήσει απρόσκοπτα το ΤΕΙ. Η κυβέρνηση οφείλει να εξασφαλίσει την επαρκή χρηματοδότηση του ΤΕΙ, άμεσα να εξασφαλίσει τα δεδουλευμένα που οφείλονται στους έκτακτους εκπαιδευτικούς και να προχωρήσει η προκήρυξη θέσεων μόνιμων εκπαιδευτικών, απαραίτητων για τη λειτουργία του ΤΕΙ.

 

Ερώτηση προς τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων με θέμα: Αποκτά επείγοντα χαρακτήρα η επίλυση των προβλημάτων του ΤΕΙ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.

Στο Τ.Ε.Ι ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ σπουδάζουν χιλιάδες παιδιά εργατικών λαϊκών οικογενειών τα οποία αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά, οξυμένα προβλήματα.

Η εφαρμογή της αντιεκπαιδευτικής μεταρρύθμισης όπως του Σχεδίου ΑΘΗΝΑ έχει οδηγήσει στην συνεχιζόμενη υποβάθμιση των ΤΕΙ, στην χρόνια υποχρηματοδότησή τους και την έλλειψη επαρκούς εξειδικευμένου εκπαιδευτικού και διοικητικού προσωπικού. Στην έλλειψη των κατάλληλων βιβλίων και εργαστηρίων κατάλληλα εξοπλισμένων. Στην μείωση των σιτιζόμενων σπουδαστών και στην σχεδόν παντελή έλλειψη της σπουδαστικής στέγης, η οποία, σε συνθήκες φτώχειας, είναι σημαντικό ζήτημα που εμποδίζει πολλές οικογένειες να σπουδάσουν τα παιδιά τους.

Σε αυτά τα πλαίσια και με τις συγχωνεύσεις που έγιναν στο ΤΕΙ ΣΤΕΡΕΑΣ δημιουρ­γήθηκαν μια σειρά προβλημάτων διοίκησης και διαχείρισης. Με συνέπεια να υπάρχει απλήρωτο προσωπικό, χρωστούμενα σε τρίτους, καταγγελίες για κακοδιαχείριση, μη σύνταξη προϋπολογισμών – απολογισμών από το πρώην ΤΕΙ Χαλκίδας.

Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης ήταν να ανασταλεί η λειτουργία του ΤΕΙ για μια βδομάδα (23-29/6) με απόφαση του Δ.Σ του ΤΕΙ. Αυτό εν μέσω εξεταστικής περιόδου δημιουργεί επιπρόσθετα προβλήματα στους σπουδαστές.

Οι πολιτικές ευθύνες του Υπουργείου Παιδείας είναι μεγάλες και δεν μπορούν να κρυφτούν πίσω από την «αυτοδιοίκηση» των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

Μπροστά σ αυτή την κατάσταση αποκτά επείγοντα χαρακτήρα η επίλυση των προβλημάτων ώστε να λειτουργήσει απρόσκοπτα το ΤΕΙ.

  1. Σε κάθε περίπτωση οφείλει η κυβέρνηση να εξασφαλίσει την επαρκή χρηματοδότηση του ΤΕΙ από τον τακτικό κρατικό προϋπολογισμό, για να συνεχιστούν κανονικά οι λειτουργίες του.
  2. Άμεσα να εξοφληθούν τα δεδουλευμένα που, χρόνια τώρα, οφείλονται στους έκτακτους εκπαιδευτικούς.
  3. Άμεσα και χωρίς καθυστέρηση να προκηρυχθούν θέσεις μόνιμων εκπαιδευτικών, απαραίτητων για τη λειτουργία του ΤΕΙ.
  4. Να αντιμετωπιστούν διοικητικά προβλήματα και διαχειριστικές εκκρεμότητες που χρησιμοποιούνται ακόμη και σαν άλλοθι για την αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης.
  5. Να ερευνηθούν καταγγελίες για παράνομες πράξεις και να καταλογιστούν ευθύνες.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του ΤΕΙ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Οι βουλευτές
Θανάσης Παφίλης

Γιάννης Γκιόκας

Χρήστος Κατσώτης

Γιώργος Λαμπρούλης