Ευχάριστες εξελίξεις για το Καβίρειο στη Θήβα

Κοινοποίηση στα Social Media

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση του Συλλόγου Πολιτιστικής Ανάπτυξης Θήβας «ΛΑΪΟΣ» με τίτλο «Αγαπάμε τους Αρχαιολογικούς χώρους της Θήβας και ανοίγουμε τις Πύλες της πόλης» που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου στο Συνεδριακό Κέντρο Θήβας.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε από τον αρχαιολόγο της Θ’ ΕΠΚΑ κ.Γιάννη Φάππα, η έκδοση του ημερολογίου του 2013, στις δώδεκα σελίδες του οποίου αποτυπώνονται για πρώτη φορά τα σπουδαιότερα ευρήματα που βρέθηκαν σε δώδεκα αρχαιολογικούς χώρους της Θήβας όπως : αμφορείς, χρυσά κοσμήματα με πολύτιμους λίθους, νομίσματα, πήλινες πινακίδες, εργαλεία, σφραγίσματα με γραφική και πολλά άλλα.

Στον μήνα Ιανουάριο απεικονίζεται το ιερό του Ηρακλέους, στον Φεβρουάριο το Μυκηναϊκό Νεκροταφείο Κολωνακίου,  στον Μάρτιο ο πρωτελλαδικός  Τύμβος του Αμφείου, στον Απρίλιο η Οπλοθήκη του μυκηναϊκού Ανακτόρου, στον Μάιο τα Βορειοανατολικά νεκροταφεία Θηβών, , στον Ιούνιο το Ιερό του Ισμηνίου  Απόλλωνος, στον Ιούλιο το Θησαυροφυλάκιο του ανακτόρου, στον Αύγουστο το τρόπαιο του Επαμεινώνδα, στον Σεπτέμβριο το Καβίρειο Θέατρο, τον Οκτώβριο το Καδμείο, τον Νοέμβριο ο Ηγεμονικός Τάφος των Καστελλίων και τον Δεκέμβριο το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Θήβας!

Σε ότι αφορά το Αρχαίο Θέατρο Καβιρείου ο Πρόεδρος του Σωματείου «Διάζωμα» κ. Σταύρος Μπένος,  που παραβρέθηκε στην εκδήλωση  ανακοίνωσε ότι ετοιμάστηκε η προγραμματική σύμβαση με την  προϊσταμένη της Θ’ ΕΠΚΑ κα. Αλεξάνδρα Χαραμή, η οποία σύμβαση σύντομα θα  υποβληθεί στην Περιφέρεια Στ. Ελλάδας προς έγκριση και θα δώσει τη δυνατότητα να γίνει μια σπουδαία ερευνητική εργασία  αλλά και μελέτες  στο μνημείο, προκειμένου να ενταχθεί στο επόμενο ΕΣΠΑ.

Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Βοιωτίας κ. Γιώργος Μουλκιώτης ενημέρωσε ότι το Περιφερειακό συμβούλιο αποφάσισε και ενέταξε στο πρόγραμμα δημοσίων  επενδύσεων 2012, μελέτη προϋπολογισμού 50.000 ευρώ με προγραμματική σύμβαση  για το θέατρο Καβίρειο.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και ο Δήμαρχος Θηβαίων κ. Σπύρος Νικολάου, ο οποίος στον χαιρετισμό που απηύθυνε,  ικανοποιημένος από τις εξελίξεις σχετικά με το Καβίρειο Θέατρο, αλλά και την έκδοση του ημερολογίου του 2013 με αρχαιολογικούς χώρους της Θήβας, επεσήμανε ότι  αυτή η εκδήλωση αποτελεί ορόσημο για την προοπτική αναβάθμισης της πόλης των Θηβών. Όπως είπε χαρακτηριστικά :

«Ο πολιτισμός, η βαριά βιομηχανία της Ελλάδας, αποτελεί κινητήριο μοχλό ανάπτυξης για κάθε πόλη και κάθε οικισμό στη χώρα μας.

Σήμερα ειδικά, που έχουμε φτάσει σε οριακά οικονομικά επίπεδα, είναι αδιανόητο να μην αναζητούμε την επανεκκίνησή μας ως οικονομίας και ως κοινωνίας μέσα από τον πολιτισμό και μέσα κυρίως από την αξιοποίηση της αρχαιολογικής μας κληρονομιάς.

Η Θήβα, η πόλη μας, διαθέτει πλούσια και ανεκτίμητη αρχαιολογική κληρονομιά αλλά και μεγάλο πολιτιστικό απόθεμα, στο οποίο ίσως δεν δόθηκε επαρκής σημασία τα προηγούμενα χρόνια.

Είναι μεγάλη και επιτακτική ανάγκη για τους Θηβαίους πλέον να αφιερώσουν όλον τον πνευματικό τους δυναμισμό και την πατριωτική τους συνείδηση για την ενίσχυση και την προώθηση της αξιοποίησης αυτού του ανεκμετάλλευτου πλούτου, ο οποίος είναι δυνατό να αλλάξει την οικονομία της πόλης αλλά και να αναβαθμίσει το πνευματικό επίπεδο των Θηβαίων.

Σε αυτό τον ευλογημένο, περιβαλλοντικά, ιστορικά και πολιτιστικά τόπο, όπου μεγαλούργησαν θεοί και ημίθεοι, ιστορικές και μυθικές προσωπικότητες, υφάνθηκαν μύθοι και ύμνοι παγκοσμίου φήμης και αξίας, θα ήταν έγκλημα σε βάρος του παρελθόντος, του παρόντος αλλά και του μέλλοντος της πόλης μας να στεκόμαστε αδιάφοροι για την αξιοποίηση του.

Αυτή την αρνητική πορεία έχουμε την πρόθεση και τη βούληση ως δημοτική αρχή να την αναστρέψουμε, με τη βοήθεια φυσικά των φορέων της πόλης μας αλλά και επιφανών ανθρώπων του πνεύματος και της διανόησης, όπως οι σημερινοί μας προσκεκλημένοι».

Τέλος, κατά την διάρκεια της εκδήλωσης  οι ηθοποιοί Γιάννης Βόγλης και Χρύσα Διαμαντοπούλου διάβασαν αποσπάσματα από τα Βοιωτικά του Παυσανία, συνοδευόμενοι μουσικά από την λύρα του Απόλλωνα, του Μιχάλη Καραβασίλη.