Στη Βουλή η χαλαζόπτωση στην Κωπαίδα

Κοινοποίηση στα Social Media

Την Κυριακή, 15 Ιουνίου 2014, ακραία καιρικά φαινόμενα κατέστρεψαν καλλιέργειες (βαμβάκι, τομάτα, σιτηρά, όσπρια, αμπέλια, κηπευτικά, δενδρώδεις καλλιέργειες κ.α.) σε χιλιάδες στρέμματα στους Δήμους Ορχομενού και Αλιάρτου, στο Δημοτικό Διαμέρισμα Βαγίων καθώς και στα Κοινοτικά Διαμερίσματα Ακραιφνίου και Ανθοχωρίου, ενώ καταστροφές υπέστησαν ελαιώνες και αμπελώνες στον πρώην Δήμο Δερβενοχωρίων. Οι πληγείσες από την θεομηνία εκτάσεις ανέρχονται σε περισσότερα από 72.500 στρέμματα και σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις πρόκειται για ολική καταστροφή καθώς το ποσοστό των ζημιών ανέρχεται έως και 100%, γεγονός το οποίο προκαλεί απόγνωση στους παραγωγούς που είδαν το σύνολο των καλλιεργειών τους να καταστρέφεται.

Είναι συνεπώς επιτακτική ανάγκη να προβούν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπως ο ΕΛΓΑ, σε καταγραφή και εκτίμηση των ζημιών, καθώς οι αγροτικές δραστηριότητες αποτελούν βασική συνιστώσα της οικονομικής ζωής του Νομού Βοιωτίας. Η ταχύτερη δυνατή καταβολή των αποζημιώσεων πρέπει να αποτελέσει άμεση προτεραιότητα του Υπουργείου, καθώς το μοναδικό εισόδημα πολλών οικογενειών πηγάζει αποκλειστικά και μόνο από τις αγροτικές δραστηριότητες.

Με βάση τα ανωτέρω,
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
-Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί το Υπουργείο, μέσω των αρμόδιων Υπηρεσιών του (όπως ο ΕΛΓΑ) για την καταγραφή και εκτίμηση των ζημιών καθώς επίσης και την άμεση αποζημίωση των πληγέντων αγροτών; Παρακαλώ να αναφέρετε το ακριβές χρονοδιάγραμμα των ενεργειών αυτών.
Ο ερωτών βουλευτής
Σταθάς Γιάννης