Πρόσκληση συλλόγου εργαζομένων στους ΟΤΑ Λιβαδειάς στο μνημόσυνο του Διστόμου

Κοινοποίηση στα Social Media

Εδώ ’ναι το πικρό το χώμα του Διστόμου.
Ω, εσύ διαβάτη, όπου πατήσεις, να προσέχεις —
εδώ πονά η σιωπή, πονάει κι η πέτρα κάθε δρόμου
κι απ’ τη θυσία κι απ’ τη σκληρότητα του ανθρώπου.
Εδώ μια στήλη απλή, μαρμάρινη, όλη κι όλη
με ονόματα σεμνά, κι η Δόξα τα ανεβαίνει
λυγμό-λυγμό, σκαλί-σκαλί, μεγίστη σκάλα.

Συμπληρώνονται φέτος 70 χρόνια από τη Σφαγή του Διστόμου , από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής ( 10 Ιουνίου 1944 ).
Ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Επαρχίας Λιβαδειάς , τιμώντας τη μνήμη των δολοφονηθέντων Διστομιτών , πέρα από τις λοιπές ενέργειες που θα κάνει ( παρουσία συμβουλίου στο ετήσιο μνημόσυνο , κατάθεση στεφανιού κτλ ) και επειδή το μήνυμα της θυσίας των αθώων δεν πρέπει να ξεχαστεί και να αλλοιωθεί , με αφορμή ταυτόχρονα και το όργιο προπαγάνδας και της προσπάθειας σπίλωσης και κατασυκοφάντησης των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει να καταθέσει και τα εξής:
70 χρόνια μετά και οι απροκάλυπτα ναζιστικές και εγκληματικές συμπεριφορές, των υπερασπιστών της βίας και του ναζισμού, τα τελευταία χρόνια επιχειρούν να ψαρέψουν και στα θολά νερά των επιπτώσεων της κρίσης. Η φασιστική και εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής πίστευε και πιστεύει βαθιά στη βία και πριν και μετά την κρίση, είναι ενάντια στη δημοκρατία και τις ανθρώπινες αξίες. Η Χρυσή Αυγή είναι εχθρός της δημοκρατίας, υπηρέτης και μακρύ χέρι του συστήματος, που δρα ως μια εγκληματική οργάνωση με συνεχείς επιθέσεις εναντίον των αγωνιστών του εργατικού κινήματος και της δημοκρατίας. Ολοένα και πληθαίνουν το τελευταίο διάστημα οι τρομοκρατικές επιθέσεις αυτές με προφανή στόχο να τρομοκρατήσουν τον εργαζόμενο λαό που αγωνίζεται σθεναρά εναντίον των πολιτικών της τρόικας και των μνημονίων και υπέρ της δημοκρατίας, της ισότητας και των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Ας γνωρίζουν όμως οι επίδοξοι μιμητές των ναζιστικών αντιλήψεων και πρακτικών ότι ούτε το όργιο της τρομοκρατίας ούτε οι συνεχείς προσπάθειες δυσφήμησης και σπίλωσης των εργατικών αγώνων μπορούν να κάμψουν την αγωνιστική διάθεση και την αποφασιστικότητα των εργαζομένων και του συνδικαλιστικού κινήματος.
Η ιδεολογία και οι πρακτικές τους, αφού οδήγησαν την ανθρωπότητα στο χείλος τους αβύσσου, σε εκατόμβες νεκρών και σε απάνθρωπα εγκλήματα, ηττήθηκαν ολοσχερώς και αμετάκλητα σε όλα τα πεδία στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και κάθε απόπειρα νεκρανάστασής τους είναι καταδικασμένη.
Οι συνεχείς φασιστικές προκλήσεις και εγκληματικές συμπεριφορές δεν αντιμετωπίζονται μόνο με ιδεολογικές και πολιτικές αντιπαραθέσεις. Η Δημοκρατία χρειάζεται ν’ αμυνθεί με όλα τα νόμιμα και συνταγματικά μέσα απέναντι σε όσους την αμφισβητούν και την υπονομεύουν.
Αποτελεί λοιπόν μέγιστη υποχρέωση για όλους , σε μια περίοδο άγριας λιτότητας και βαθιάς οικονομικής και πολιτικής κρίσης, να αντιμετωπίσουμε τα βαθύτερα αίτια του προβλήματος, να μην κρυβόμαστε πίσω απ’ αυτά και ν’ αναλάβουμε εδώ και τώρα πρωτοβουλίες (εκπαιδευτικές, κοινωνικές, κ.λπ.) για την αποτελεσματική αντιμετώπιση βίαιων φαινομένων και συμπεριφορών, για την με κάθε κόστος περιθωριοποίηση των υπερασπιστών της βίας και του ναζισμού. Επιβάλλεται επίσης να ενημερώσουμε τους νέους για τις συνθήκες που οδήγησαν στα ολοκαυτώματα, εισάγοντας στην εκπαίδευσή τους δράσεις που θα αποδυναμώσουν την απειλητική επανεμφάνιση νεοφασιστικών φαντασμάτων, που τρέφονται από την κρίση και απειλούνται από την άγνοια ή τη λήθη.
Καλούμε λοιπόν όλους στο μνημόσυνο της Σφαγής του Διστόμου στις 10 Ιουνίου να αποτίσουμε φόρο τιμής στους νεκρούς και να βροντοφωνάξουμε ΟΧΙ ΣΤΟ ΦΑΣΙΣΜΟ.
ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΜΠΟΥΡΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΒΑΡΕΛΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ