Γήπεδο και ΧΥΤΑ απασχόλησαν έντονα το Δ.Σ. Λιβαδειάς

Κοινοποίηση στα Social Media

Στα θέματα του εφοδιασμού του δήμου με μηχανήματα για τον ΧΥΤΑ της περιοχής και στην σύμβαση της χρήσης του δημοτικού σταδίου από την ΠΑΕ Λεβαδειακός δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λιβαδειάς.

ds02

Η συνεδρίαση ωστόσο ξεκίνησε με φιλοφρονήσεις και ευχές από όλα τα μέλη του δημοτικού συμβούλιου προς στην νέα Δήμαρχο, Γιώτα Πούλου, με τον νυν δήμαρχο,  Νίκο Παπαγγελή να δηλώνει  ότι το διάστημα αυτό θα είναι δίπλα της για κάθε ενημέρωση που ζητηθεί.

Στην συνέχεια,  συζήτηση πραγματοποιήθηκε για το θέμα  της υπογραφής Προγραμματικής Σύμβασης για την παροχή υπηρεσιών του Δήμου Λεβαδέων προς τη ΔΕΠΟΔΑΛ ΑΕ, όπου το Δημοτικό Συμβούλιο ψήφισε ομόφωνα την  αποδοχή του εξοπλισμού που αφορά στο ΧΥΤΑ Λιβαδειάς, χωρίς να δοθεί μετάθεση στον ανάδοχο του έργου που καθυστέρησε να το παραδώσει γεγονός που οδηγεί στο να επιβληθούν ποινικές ρήτρες .

Παράλληλα καταλογίστηκαν ευθύνες και στην αρμόδια υπηρεσία του Δήμου αλλά και τη δημοτική αρχή που δεν έφεραν εγκαίρως το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Τώρα όσο αφορά το ΦΠΑ είναι ένα θέμα το οποίο παραμένει και επιβαρύνει τον Δήμο, αλλά όπως ανέφεραν είναι επιλύσιμο.

«Σωστά πήραμε την απόφαση  να αποδεχθούμε τον εξοπλισμό γιατί εάν επιβαρυνθεί ο Δήμος, είναι μόνο ο ΦΠΑ, που πιστεύω ότι μέσω της ΔΕΠΟΔΑΛ  θα λυθεί το θέμα. Η επιβάρυνση θα είναι μικρή σε σχέση με τον εξοπλισμό τον οποίον θα έχει ο Δήμος στη διάθεσή του, ένας εξοπλισμός που είναι αναγκαίος», σημείωσε ο Γιάννης Αποστόλου από την μείζον μειοψηφία.

Ο κ. Αποστόλου με αφορμή τη μετάθεση που ζητήθηκε από τον ανάδοχο τόνισε ότι «ο ανάδοχος θα υποστεί τις συνέπειες, την ποινική ρήτρα και ότι άλλο προκύπτει».

Η επικεφαλής της «δυναμικής συνεργασίας» και νέα δήμαρχος Λεβαδέων Γιώτα Πούλου δήλωσε σχετικά: «Πράγματι υπάρχουν καθυστερήσεις και ολιγωρία στην διαδικασία  και από τις υπηρεσίες του Δήμου. Φυσικά και θέλουμε τον εξοπλισμό αυτό, έχει ήδη παραδοθεί, αλλά πρέπει να τηρηθούν οι νόμιμες διαδικασίες».

Και πρόσθεσε: «Υπάρχουν θέματα αθέμιτου ανταγωνισμού όσον αφορά τις παρατάσεις που δόθηκαν σε πρώτη φάση, σίγουρα όμως σήμερα δεν έπρεπε να ψηφίσουμε την μετάθεση. Και αυτό διότι θα χάναμε ως Δήμος το δικαίωμα της επιβολής ποινικής ρήτρας, η οποία  μπορεί σε τελική ανάλυση να φέρει και ένα έσοδο στον Δήμο.   Αυτό υποστηρίξαμε και αυτό έγινε δεκτό από το ΔΣ . Φυσικά υπάρχει ακόμα το θέμα του ΦΠΑ και ακόμα περιμένουμε νομοθετική ρύθμιση».

Την άποψη ότι τα μηχανήματα αυτά ενισχύουν σημαντικά την υποδομή του Δήμου σε ένα πολύ κρίσιμο τομέα, αυτόν της καθαριότητας εξέφρασε και ο Νώντας Κοτσικώνας από την πλευρά της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

«Το ΔΣ έπρεπε να πάρει σήμερα απόφαση και να παραλάβει, τα συγκεκριμένα μηχανήματα τα οποία είναι απαραίτητα. Υπήρχαν κάποια διαδικαστικά ζητήματα και κακώς το θέμα ήρθε καθυστερημένα. Η αρμόδια υπηρεσία πολύ πιο έγκαιρα έπρεπε να το είχε φέρει στο ΔΣ για να ληφθεί η σχετική απόφαση» δήλωσε ο κ. Κοτσικώνας.

Και κατέληξε: «Όμως έστω και τώρα έπρεπε τα μηχανήματα να περάσουν στον Δήμο. Πρέπει ο Δήμαρχος με την νέα Δήμαρχο να συνεννοηθούν άμεσα για το ζήτημα αυτό και να ταχτοποιηθεί προς όφελος του Δήμου».

 

Έντονες διαφωνίες , όμως, υπήρξαν και αυτήν την φορά στο ΔΣ στο ζήτημα της υπογραφής σύμβασης μεταξύ του ΑΠΟΔΗΛ και της ΠΑΕ Λεβαδειακός  το οποίο συζητήθηκε στο πλαίσιο του θέματος για τον απολογισμό του Δημοτικού Οργανισμού για το οικονομικό έτος 2013.

Η πρόταση του Δημάρχου, Νίκου Παπαγγελή να υπάρξει μια διαπαραταξιακή συζήτηση –συνάντηση με τους επικεφαλείς των συνδυασμών και εκπροσώπους του Λεβαδειακού για να λυθεί το θέμα πριν φτάσουν στην δικαστική οδό, εξόργισε τον Αντιπρόεδρο του ΑΠΟΔΗΛ, Γιάννη Παλαμίδα, ο οποίος κατηγόρησε τον δήμαρχο για απαξίωση των θέσεων και των αποφάσεων αλλά και του ίδιου του διοικητικού συμβουλίου του ΑΠΟΔΗΛ, ενώ υποστήριξε ότι ο μόνος που πρέπει να διαπραγματευτεί με τον Λεβαδειακό είναι ο ΑΠΟΔΗΛ.

Σύμφωνος για την διαπαραταξιακή συζήτηση δήλωσε ο Γιάννης Αποστόλου, μέλος του ΑΠΟΔΗΛ, ο οποίος τόνισε ότι θα ήταν το καλύτερο για όλους και θα με τον τρόπο αυτό μπορεί αν είχε ληφθεί  μια ορθή απόφαση και να είχαν αποφευχθεί  τα δικαστήρια.

«Το θέμα έπρεπε να είχε λήξει από καιρό. Εγώ πολλές φορές έχω θέσει το ερώτημα για το συγκεκριμένο θέμα της σύμβασης και στον δήμαρχο και στον πρόεδρο του ΑΠΟΔΗΛ  όωμς αποτέλεσμα δεν είχαμε», είπε ο κ. Αποστόλου και συνέχισε επιρρίπτοντας ευθύνες τόσο στην δημοτική αρχή, όσο και στο Λεβαδειακό λέγοντας μεταξύ άλλων:  «Το θέμα μπορούσε να λυθεί και αυτό το έλεγα και το 2011 και το 2012 και το 2013, όμως αργήσαμε, καθυστερήσαμε και ευθύνη φέρει και η δημοτική αρχή και ο Λεβαδειακος που βέβαια μας αγνόησε. Πιστεύω ότι αν εμείς είχαμε βεβαιώσει νωρίτερα τις υποχρεώσεις που είχε ο Λεβαδειακος θα είχε λήξει το θέμα πιο νωρίς  και δεν θα ήμασταν σε αυτό το σημείο τώρα».

Θετικά είδε τη διαπαραταξιακή συνάντηση χωρίς όμως να αναιρεί τις ενέργειες του ΑΠΟΔΗΛ η νέα Δήμαρχος Γιώτα Πούλου κάνοντας παράλληλα αναφορά σε όλες τις πτυχές του θέματος.

«Δεν πρέπει να αφήνουμε τα πράγματα να χρονίζουν, εξάλλου αυτό δεν ωφελεί κανέναν. Αυτή η συζήτηση που γίνεται στην τοπική κοινωνία, ο τρόπος που γίνεται  και η ρήξη ανάμεσα στον Δήμο και τον Λεβαδειακο είναι μέγα λάθος διότι δεν οδηγεί σε καμία πραγματική λύση του προβλήματος», σημείωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Υπάρχει μια δικαστική εξέλιξη ενώ  προβλέπεται επίσης η δυνατότητα  να διακανονιστούν τα οικονομικά ζητήματα που υπάρχουν και να αρθούν οι δικαστικές εξελίξεις».

Σύμφωνα με τη Γ. Πούλου από την στιγμή που η ΠΑΕ δεν έδωσε στοιχεία στον Δήμο, ο ΑΠΟΔΗΛ έπρεπε να βεβαιώσει κάποια ποσά όπως και έγινε τα οποία ωστόσο μπορεί να μην είναι ακριβή.

«Αυτό έπρεπε να συμβεί γιατί υπάρχει ποινική ευθύνη των μελλών του διοικητικού συμβούλιου του ΑΠΟΔΗΛ. Ακούσατε ήδη ότι υπήρξε μια τριετής καθυστέρηση», είπε και πρόσθεσε πως αυτό δεν σημαίνει ότι εκεί έκλεισε η υπόθεση και ότι  μπορεί η ΠΑΕ να προσκομίσει  τα  στοιχεία με τα σωστά ποσά . «Εκεί λέμε ότι πρέπει να βρεθεί  λύση, να συμφωνήσουν οι δύο πλευρές και να υπογραφεί μια σύμβαση το  ταχύτερο δυνατό», κατέληξε.

Την επίλυση του θέματος από την παρούσα δημοτική αρχή ζήτησε ο Νώντας Κοτσικώνας δηλώνοντας αντίθετος με την διαπαραταξιακη συνάντηση και υποστηρίζοντας ότι το θέμα πρέπει να τεθεί άμεσα στο ΔΣ που αποτελεί «το ανώτατο και το σοβαρότερο όργανο του Δήμου».  Ο κ. Κοτσικώνας επεσήμανε σχετικά: « Ήδη το θέμα αυτό έχει εξαντληθεί, το ξέρουμε, αλλά νομίζω ότι πρέπει να γίνει θέμα του ΔΣ. Να το εξετάσουμε ,να δούμε όλες τις εξελίξεις, τις απόψεις της ΠΑΕ Λεβαδειακος, να συζητήσουμε τα θέματα και να καταλήξουμε ως Δημοτικό Συμβούλιο  χωρίς να παραγκωνίζουμε τον ΑΠΟΔΗΛ».