Εκδήλωση αφιερωμένη στον Κώστα Πασχάλη από τον Μορφωτικό Σύλλογο Λιβαδειάς

Κοινοποίηση στα Social Media

Εκδηλώσεις που σταματούν τη μνήμη του χρόνου

Μια μεγαλειώδης εκδήλωση πραγματοποιήθηκε από το Μορφωτικό Σύλλογο Λεβαδείας και την Ιερά Μητρόπολη Θηβών και Λεβαδείας αφιερωμένη στον παγκοσμίου φήμης συμπολίτη μας, καλλιτέχνη του λυρικού θεάτρου, Κώστα Πασχάλη.

Τον αείμνηστο καλλιτέχνη τίμησαν με την παρουσία τους νεώτεροι συνάδελφοί του, καλλιτέχνες των μεγαλυτέρων λυρικών σκηνών της Ευρώπης, οι κ.κ. CeliaCostea, Ειρήνη Τσιρακίδου, ο κ. Διονύσης Σούρμπης, οι οποίοι ερμήνευσαν τις μεγαλύτερες επιτυχίες του παγκόσμιου ρεπερτορίου. Στο πιάνο τους συνόδευσε ο πασίγνωστος κ. Δημήτρης Γιάκας. Προς τιμή του συζύγου της αλλά και των παρισταμένων στο κλείσιμο της βραδιάς τραγούδησε και η γνωστή υψίφωνος Μαρίνα Κρίλοβιτς, σύζυγος του αείμνηστου Κώστα Πασχάλη.

Επρόκειτο για μια συγκλονιστική παράσταση, υψηλού επιπέδου, απ’ αυτές που σπάνια έχει την τιμή να φιλοξενεί η πόλη μας. Μια παράσταση κατά την οποία αποθεώθηκε η δύναμη και οι καλλιτεχνικές δυνατότητες της ανθρώπινης φωνής και αχρηστεύτηκαν τα μικρόφωνα.

Οι θεατές, ακόμη και οι ανίδεοι στο είδος, παρασύρθηκαν από τους ρυθμούς της μουσικής και του τραγουδιού και ακολούθησαν τους καλλιτέχνες σ’ ένα δρόμο λυρικής έξαρσης, γεμάτο πάθος, πόνο αλλά και παράλληλα άφατη χαρά και αισιοδοξία.

Τη βραδιά χαιρέτησε ο αντιπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου πατήρ Νικόλαος Σιγάλας και στη συνέχεια ο Πρόεδρος του Μορφωτικού Συλλόγου της πόλης μας, κ. Γεώργιος Κωσταγιάννης, μίλησε για τη σταδιοδρομία του Κώστα Πασχάλη, η οποία ξεκίνησε από τη θέση του ιεροψάλτη της Μητροπόλεως και εκτινάχθηκε πρωταγωνιστώντας στα μεγαλύτερα λυρικά θέατρα της Ευρώπης και της Αμερικής.

Επρόκειτο για μια παγκόσμια φυσιογνωμία, την οποία ο Μορφωτικός Σύλλογος θέλησε να θυμίσει στους παλαιότερους και να γνωρίσει τους νεώτερους, γιατί η πόλη μας σε όλες τις εποχές και σε όλους τους τομείς είχε και έχει να επιδείξει άξιους ανθρώπους. Το λιγότερο που μπορεί να προσφέρει σε αυτούς που δόξασαν ανά τον κόσμο τη γενέτειρά τους, θα ήταν να διατηρεί άσβεστη τη μνήμη τους.

Την εκδήλωση συμπλήρωσε έκθεση με φωτογραφικό υλικό από τις παραστάσεις και τις κορυφαίες στιγμές του Κώστα Πασχάλη.

Η βραδιά έκλεισε πανηγυρικά με τον κόσμο να καταχειροκροτεί όρθιος τους καλλιτέχνες, στους οποίους πρόσφερε ανθοδέσμες ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου κ. Βασίλης Δαλαμάγκας και η δημοσιογράφος κ. Τζένη Δανιά.

Όλοι αποχώρησαν νιώθοντας ψυχική ανάταση και ευφορία και ζητώντας την επανάληψη τέτοιων θεαμάτων στην πόλη μας, η οποία δυστυχώς στερείται γνήσιας ψυχαγωγίας.

Μια εκδήλωση που κατήργησε τα μικρόφωνα και ηχητικά όργανα και που οι φωνές των καλλιτεχνών ελάμπρυναν την ηχητική μουσική αρμονία.

Μια εκδήλωση που ξεπέρασε τα όρια ποιοτικών εκδηλώσεων.

Η Μαρία Κρίλοβιτς, σύζυγος του Κώστα Πασχάλη, συγκινημένη έφυγε με τις καλύτερες εντυπώσεις από την γενέτειρα του συζύγου της Κώστα Πασχάλη.